Kommentar- Ukentlig episode? Ja takk!

– Ukentlig episode? Ja takk!

Wandavision viser effekten av ukentlige episoder

-

Annonse

KOMMENTAR: Nye serier er, med noen unntak, best å se ukentlig. Det gir en mer engasjerende opplevelse, holder samtalen i gang og er vel strengt talt også sunnere for kropp og sjel. WandaVision er et godt eksempel på det.

De beste serieminnene er og forblir rundt enkeltepisoder jeg gledet meg til å diskutere på skolen eller jobb. Seinfeld, Babylon 5 og Game of Thrones ville ikke vært det samme om alt kom i et jafs. Binging hører eldre serier og sesonger til – når noe er nytt ser jeg helst at det blir tid til litt trening, samtaler og intens googling før neste episode.

WandaVision hyller hvert serietiår i sin svært merkelige sesong. Nå lurer fansen på hva som egentlig foregår. Foto: Disney

Jeg er nok ikke helt alene om å være glad for at noen vaner er vonde å vende, for WandaVision er ifølge et ledende analysebyrå verdens mest sette serie i februar.

Det er analysebyrået Parrot som melder at WandaVision er verdens mest sette serie. Seere øker også fra uke til uke. Det er i sterk kontrast til Netflix-serier, som ikke klarer å holde på interessen over tid. Praksisen med ukentlige episoder er langt fra død. Det kan være den også er å foretrekke, selv om Netflix åpenbart har skapt en ny vane hvor mange helst vil ha alt på en gang.

Tar innpå Netflix

Disney+ er raskt blitt en reell utfordrer til Netflix. De nærmer seg 100 millioner abonnenter og snart utvider tjenesten også med en betydelig økning i mengde innhold gjennom Disney+ Star.

Det interessante er at strømmetjenesten har en annen tilnærming enn Netflix. Der hvor sistnevnte siden starten har satset på såkalt «binging» (å slippe hele sesonger på en gang) tviholder Disney+ på modellen fra TV-kanaler. De viser episoder ukentlig.

Det startet med House of Cards, som med en mesterlig første sesong ble som en ti timer lang film. Den ville blitt skrevet helt annerledes om den ble sendt ukentlig, fortalte Netflix meg tilbake i 2012. Foto: Netflix

Effekten er tydelig. WandaVision øker seere fra uke til uke. Fra store avsløringer og mye positiv omtale etter fjerde og femte sesong har også tvilerne kommet til. Mystikken er en viktig del av seriens DNA.

WandaVision er ikke bare en av årets beste serier så langt, den er i ferd med å bli en av betydning i seriehistorien om den klarer å holde dette gående (mer om den analysen får vente til sesongen er ferdig).

Dette er ikke en serie du ønsker å vente til alt er ute for å se. Betyr dette at ukentlige episoder fortsatt er veien å gå?

– Forblir et samtaleemne over lengre tid

For Netflix, som også stadig melder om nye seerrekorder, er dette nok et dilemma. Parrot påpeker det samme vi har sett i alle år her på Serienytt, når vi analyserer data fra seriedatabasen og premierekalenderen:

Interessen for nye Netflix-serier er stor i en uke eller to, for så å svinne hen. Interessen for serier som sendes ukentlig er derimot sterk – og ofte økende. Dette gjør at vi måler mye høyere interesse over tid for serier på NRK, TV 2, Viaplay og HBO enn Netflix. Selv om mye tyder på at de mest populære Netflix-seriene sees av langt flere.

Parrot er et analyseleskap som anvender data til å gi et estimat over popularitet. Det er i dag ikke mulig å gi nøyaktig antall seere, fordi serier er spredt over ulike kanaler og tjenester. I tillegg holder strømmetjenestene slike data hemmelig. Da må det andre fremgangsmåter til for å forsøke å ivareta relevant mediehistorie.

En annen stor aktør har også nå endret fra bingeformat til ukentlige episoder for noen av sine serier. Om det er dette eller utfordringen med pandemi som gjør at Amazon Prime Video endret fra binging til ukentlige episoder for The Boys og The Expanse (forøvrig to av de absolutt beste seriene på strømming) er uvisst.

The Expanse sesong 4 . Foto: Amazon Studios
The Expanse’ svært sterke femte sesong er nettopp ferdigsent på Amazon Prime Video. Tjenesten har i økende grad gått over til ukentlige episoder. Foto: Amazon Studios

Kan det være data om seervaner har overbevist Amazon om å teste om det gamle er best? Parrot kan være inne på noe der.

– Når vi ser et bingeslipp hos Netflix, ser vi skyhøy interesse i omtrent en uke. De treffer skikkelig først, men så svinner interessen. Det er en rask treff for strømmetjenester. Mens med ukentlig slipp ser vi at populariteten øker gradvis, spesielt for en serie som WandaVision. De holder samtalen gående over lengre tid, sier analytiker Wade Payson-Denney hos Parrot til Forbes.

For å ta et eksempel på Netflix-paradokset? Hørt om The Umbrella Company? Dette var fjorårets mest sette serie på Netflix. Spør noen på gaten og de vil nok i stor grad ha lite kjennskap til den. I Serienytt har vi målt fint lite interesse rundt serien, selv om sesong to i mine øyne var aldeles nydelig.

Så hører det også med til historien at serien ikke heter The Umbrella Company. Den heter The Umbrella Academy. Om du ikke så feilen med en gang, vel da er poenget mitt sementert.

The Umbrella Academy sesong 2. Foto: Netflix
The Umbrella Academy sesong 2 var mest sett på Netflix i 2020. Som trolig gjorde den til verdens mest sette serie dette året. Hørte du mye snakk om den?. Foto: Netflix

Binging kommet for å bli hos Netflix?

For Netflix er det lite som tyder på endring. De er fortsatt størst og brukerne strømmer fortsatt til tjenesten. Det er også ikke til å unngå at det å slippe hele sesonger på en gang kan sies å være mer i tråd med strømmemediets egenart enn det å følge formelen som var en suksess på TV-mediet. Netflix har fra dag en vært klar på at dette gir serieskaperne økt frihet til å fortelle historier.

Samtidig kan det ikke stikkes under en stol at fortellerkunsten i WandaVision er en dokumentert suksess, som følger i fotsporene til serier som Twin Peaks og The X-Files. Med det som nærmer seg samme diskusjonsnivå som forrige tiårs største suksess Game of Thrones.

Stranger Things 3. Foto: Netflix
Hadde ikke denne perlen av en eventyrserie gjort seg med ukentlige innslag? Foto: Netflix

Vi så ikke det samme for Stranger Things, en serie som i form og innhold kan minne om nevnte serier og som nok ville skapt stor interesse i uke etter uke om Netflix valgte en slik tilnærming. Men med hele sesongen på en gang var det bare til å kaste seg over, for å unngå å få alt spoilet førstkommende mandag.

Også serier som The Crown og Bridgerton kan det vanskelig sies holder samtalen i gang like lenge som tidenes mest kjente serier. Det er også tidligere tiders mest populære ukentlige serier som flere år etterpå fortsatt gjør det svært sterkt hos strømmetjenester. Eksempel på dette er Friends og Band of Brothers.

En annen faktor er at strømming gjør at flere får bli med på moroa. Det var nok av seere som først slengte seg på sesong to av The Mandalorian etter en bingeøkt, og det gjør også at flere også blir med på de siste ukene med WandaVision. Tidligere var du avhengig av reprisesendinger eller opptak for samme effekt.

Serier på Netflix
Breaking Bad ble trolig en kjempesuksess som følge av at nye episoder ble sendt ukentlig på TV, mens de som ikke hadde fått den med seg kunne se eldre sesonger på Netflix. Seertallene skjøt i været for AMC. Det kan ha reddet serien. Foto: AMC

Ukentlige episoder av engasjerende serier er kanskje nøkkelen for å ta innpå Netflix. Noen vil nok påpeke at ukentlig slipp ikke er helt fremmed for Netflix, med blant annet en serie som Star Trek: Discovery. Men dette gjelder serier kjøpt inn fra TV-kanaler og er ikke fullblods Netflix-originaler.

Interessant er det nå uansett å følge de to gigantene – som tilbyr hver sin tilnærming til det å servere TV-serier.

Etter snart et tiår med Netflix har mine vaner ikke endret seg. Nye TV-serier ser jeg helst slippes ukentlig. Det kan være alderdommen som spiller inn, men når Disney+ nå også gjør det samme for serier rettet mot yngre så blir det nok ikke en vane forbehold bare oss gamlegutta.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Disney-nytt

– De ukjente, mest ikoniske og ekstraordinære historiene fra 9/11

I den nye dokumentarserien 9/11: One Day in America er over 900 timer med opptak blitt utforsket. Vi tok en prat med regissøren Daniel Bogado.

Ukens premierer uke 35, 2021: Steve Martin-serie på Disney+

Only Murders in The Building på Disney+ er blant ukens høydepunkt på strømming denne uken.

WandaVision

Denne mystiske serien er både en hyllest til tidligere tiårs sjangere, frister med Twin Peaks-stemning og lover å ha en stor påvirkning på Marvel Cinematic Universe (MCU). 

2021fre15jan09:00PremiereWandaVision sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,Drama,Superhelt 6

Recap & anmeldelser

Superhelt takler kjærlighet og sorg i en dypsindig WandaVision

WandaVision er en lekende og kreativ superheltserie viet kjærlighet, sorg og traume. Det ble en tankefull ferd gjennom ni...

WandaVison er en kuriøs start på superheltsatsingen til Disney+

WandaVision reddes enn så lenge av kvaliteten til dens skuespillere. Det gjenstår å se om serien innfrir for andre enn de spesielt interesserte.
Annonse

Anbefalte serierFor deg som liker superhelter
Fra seriedatabasen

Disney+
8.5
Fornyet

Loki

X
X
X