NyheterAFI: Dette var årets mest betydningsfulle serier

AFI: Dette var årets mest betydningsfulle serier

-

SERIEÅRET 2020

Annonse

Amerikanernes filminstitutt The American Film Institute (AFI) har utpekt ti serier de anser som de kulturelt mest signifikante seriene fra 2020. Av nykommere er blant annet Lovecraft Country, Bridgerton og Lovecraft Country.

Få overraskelser

Det tradisjonstunge instituttet feier det hele normalt med en egen lunsjgalla, men koronapandemiens herjinger gjør dette naturligvis vanskelig. Som så mye annet blir det hele derfor markert med et virtuelt event som finner sted på Youtube 26. februar.

The Good Lord Bird. Foto: HBO Nordic
The Good Lord Bird. Foto: HBO Nordic

Den tradisjonstunge organisasjonen har i over femti år utdannet filmskapere. Fra 2000 har de også gitt hyllest til filmer og serier de mener preger film- og serieåret, i en anerkjennelse som nok best kan oversettes til «perfeksjonisme» eller «fortreffelighet».

Seriene som er valgt ut vil nok ikke overraske den engasjerte serie-entusiast. Samtlige er kritikerfavoritter som også har blitt hyllet av seere, så det er en god liste å finne noe nytt å se på.

Netflix-dominans

Strømmetjenestene står for seks av ti serier, med Netflix i førersetet med fire av de. Også Apple TV+ og Disney+ har blitt anerkjent for sine bidrag, mens Amazon Prime Video er en av få store aktører som glimrer med sitt fravær. Av TV-kanaler er det ikke overraskende FX, HBO, Showtime og AMC som holder fortet av tradisjonelle aktører – med en serie hver.

De ti seriene, med informasjon om hvor du kan se de, finner du i listen nedenfor – hentet ut fra seriedatabasen.

Strømmetjeneste

Strømmetjeneste
  • Alle
  • Apple TV+ (1)
  • Disney+ (1)
  • HBO Nordic (3)
  • Netflix (5)
Fornyet
Action, Drama, Eventyr, Science Fiction, Western

The Mandalorian

Disney+
Handlingen i The Mandalorian foregår i Star Wars-universet i tiden etter Imperiets fall og før fremveksten av "First Order". Vi følger en ensom dusørjeger i de ytre delene av galaksen.
Avsluttes
Drama, Spenning

Better Call Saul

Netflix
Hvordan ble egentlig Breaking Bads Saul Goodman til den han er? Her få vi hans historie.
Fornyet
Drama, Romanse, Periodedrama

The Crown

Netflix
Basert på den prisvinnende forestillingen The Audience, forteller The Crown historien om dronning Elizabeth II. Serien strekker seg over flere tiår.
Ferske episoder ute
Komedie

Ted Lasso

Apple TV+
Med erfaring fra amerikansk fotball tar trener Ted Lasso en uvanlig utfordring: Å trene et profesjonelt fotballag i England, en idrett han ikke har peiling på.
Drama, Miniserie, Periodedrama

The Queen’s Gambit

Netflix
Det foreldreløse sjakkgeniet Beth Harmon vokser opp under den kalde krigen, hvor han kjemper en hard kamp for å bli verdens beste sjakkspiller.Serien er basert på boken med samme navn fra 1983, skrevet av Walter Tevis.
Drama, Spenning, Thriller

Unorthodox

Netflix
Serien er basert på bestselgerboken Unorthodox av Deborah Feldman. En kvinne avviser sin radikaliserte oppvekst og setter ut på spennende eventyr og et nytt liv i Berlin. Ferden leder også til avdekking av mørke familiehemmeligheter.
Drama, Miniserie, Periodedrama

Mrs. America

HBO Nordic
Kulturkrig, 70-tallet og kampen for likestilling i USA forandret for alltid samfunnet. Forkjemperne for like rettigheter møter overraskende motstand hos den konservative Phyllis Schlafly.
Fornyet
Drama

Bridgerton

Netflix
Bridgerton er satt til det sexy og konkurransepregede verden i miljøet rundt Regency London, en verden som er forførerisk, består av intrikate regler og intense maktkamper. I sentrum står den mektige Bridgerton-familien.Serien er basert på bestselger-bøkene skrevet av Julia Quinn.
Drama, Skrekk, Spenning

Lovecraft Country

HBO Nordic
Atticus Black blir med sin venn Letita og onkelen George på en biltur for å finne sin savnede far i 1950-tallets USA.
Drama, Miniserie

The Good Lord Bird

HBO Nordic
En miniserie basert på boken ved samme navn, om John Brown og hans forsøk på å igangsette et slaveopprør.
Annonse

Relevante nyheter

Broren til Bob Odenkirk: – Han kommer til å klare seg

Tilstanden til Bob Odenkirk er stabil, det sier hans talsperson i en uttalelse. Broren til Bob har twitret at "han kommer til å bli ok".

Bob Odenkirk er fortsatt på sykehus

Lite er kjent om helsetilstanden til Bob Odenkirk (58), som tirsdag kollapset under innspillingen av Better Call Saul. Han er fortsatt innlagt på sykehuset i Albuquerque, New Mexico.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

SERIEÅRET 2020

Andres topplister

Annonse

Populært i 2020Seriene som definerte året
Fra seriedatabasen

X
X
X