HjemNyheterAnmeldelserBridgerton er julens frekkeste eventyr

Bridgerton er julens frekkeste eventyr

Karakter
Annonse

Bridgerton er frisk, frekk og grenseløs naiv virkelighetsflukt som bevisst unngår livets tunge tema. Her skal du få lov til en håndfull fritimer for å engasjere deg i aristokraters trivielle romantiske problemer. I 2020 er dette akkurat hva mange av oss trenger.

Velkommen til et mangfoldig victoriansk London

Satt til en mer idealistisk og mangfoldig Victioriansk tid blir det raskt klart at dette ikke er en serie for realismejagende historikere. Vi følger oppdiktede aristokrater i en tid hvor dronning Charlotte (Golda Rosheuvel), en farget kvinne, sitter på tronen. Det ble til fordi kong Georg III forelsket seg i henne, med det er et mer mangfoldig London blitt en realitet.

Bridgerton. Foto: Netflix
Bridgerton. Foto: Netflix

I sentrum for denne historien står familien Bridgerton, hvor det letes etter en passende mann til datteren Daphne (Phoebe Dunevor). Det blir fort dramatikk ut av det fordi den naive unge kvinnen ønsker seg kjærlighet og ikke den ufyselige sleske mannen som hennes eldste bror Anthony (Jonathan Bailey) har valgt ut.

Hun inngår derfor en avtale med hertugen Simon (Regé-Jean Page) om å late som om et giftemål mellom de to ikke er langt unna. Simon lever et liv diktert av ett gammelt og hinsides idiotisk løfte gjort i et øyeblikk av hat, Daphne er hans løsning på det. Enn så lenge, for nevnte løfte er et som skaper kontroverser i seriens andre halvdel, uten at jeg skal avsløre for mye.

Bridgerton. Foto: Netflix
Bridgerton. Foto: Netflix

Daphne og Simon står fast på at de ikke har interesse for hverandre, men du kan nok fint gjette deg hvor dette bærer hen. I all sin friske originalitet og eksepsjonelle frekkhet er selve historien av det tradisjonelle slag for et periodedrama.

Mystikk er likevel ikke helt fraværende. I aristokratiet er alle fanget av hvordan de blir oppfattet, i Gossip Girl-stil øker det presset med en hemmelig forfatter som serverer saftig sladder til glede for dronningen og forargelse for de mange familiene. Hvem hun er, det forblir en hemmelighet som Daphnes søster Eloise (spilt av seriens sterkeste kort Claudia Jessie) forøker å komme til bunns i.

Bridgerton. Media: Netflix
Nicola Coughlan og Claudia Jessie har de litt mer frigjorte rollene i Bridgerton. Foto: Netflix

En serie om begjær

Bridgerton er produsert av Shonda Rhimes, kvinnen bak Grey’s Anatomy og Scandal. Nå som Netflix er hennes arbeidsgiver gis hun langt større frihet enn det annonsekanalen ABC tillot henne, noe du vil merke deg i intime scener. Netflix kastet hundrevis av millioner kroner etter Rhimes som nå er i full gang med å levere varene for strømmetjenesten.

Det du kan se frem til er den høye temperaturen Bridgerton sikter seg inn på. Se ikke bort fra at du både må kremte og kneppe opp skjorten når intense scener få serier gjør bedre. Det er ikke på nivå med Outlanders eventyrlige tilnærming, eller Normal Peoples ærlige utførelse – men det er likevel langt mer frigjort enn det meste av drama der ute og det er kvinnens fokus som står sentralt.

Bridgerton. Foto: Netflix
Bridgerton. Foto: Netflix

Alt er ikke lek og moro, spesielt en intim scene hvor Daphne gjør noe høyst kontroversielt og uetisk glattes alt for mye over ved at dette primært er Daphnes synspunkt som vektlegges. Likevel føler jeg ikke for å kaste meg ut i twitter-tirade som moralpoliti. Det er noe med året vi lever i og trangen til å avslutte det med litt tanketom drama om kjærlighet, skandale og begjær.

Rasisme er et eksempel på noe som ikke enses mye tid. Det er ikke som om rasisme ikke eksisterer, men det er redusert til en fotnote. Som egentlig er … ganske befriende. Det er rart å skrive det, så misforstå meg ikke. Poenget mitt er at det er jo litt fint med en virkelighetsflukt hvor det frekke, melodramatiske, eventyrlige og sexy kan få dominere – hvor spesielt de med flerkulturell bakgrunn også gis anledning til å spille roller som ikke avgrenses til rasetematikk. Sjekk heller ut flotte serier som Watchmen, Good Lord Bird og Lovecraft Country for kraftfulle historier om rasisme, en håndfull av en rekke nyere serier som tiltaler det.

Vi sitter igjne med en serie strippet for drama som har preget samfunnet vårt, mens alt som har med lidenskap, begjær og trivielt melodrama er skrudd opp til maks. Det gir en virkelighetsflukt jeg koste meg med gjennom åtte episoder. Liker du å pirke også i det som ikke er skapt til å pirkes i kan du nok gjøre både deg selv og andre en tjeneste og bare skippe denne.

For alle som er glad i periodedrama er det bare til å kaste seg over for noe et par hakk frekkere en det som vanligvis blir servert.

Bridgerton er ute nå på Netflix.

2020fre25des09:00PremiereBridgerton sesong 1Netflix09:00 Sjanger:Drama,Periodedrama

Oppsummert

En tradisjonell historie utført med en frisk ny tilnærming.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X