Eplekjekk action i Professionals

Karakter

Professionals passer som hånd i hanske for fans av NCIS: Los Angeles, Hawaii-Five-O og 80-tallsserier som Air Wolf og Mission Impossible. Serien oser kanskje ikke av egenart i så måte, men at dette er en Viaplay-original gjør opplevelsen litt mer interessant. Den nordiske strømmetjenesten nærmer seg toppdivisjonen hva gjelder slike typer serier.

Det ble en fartsfylt opplevelse å begi seg ut på Professionals. Jeg rakk dessverre ikke se sesongen ferdig før anmeldelsen er skrevet, det stoppet på fem av ti episoder. Hva kan jeg si? Det er travle og spennende tider i Serienytt.

Ta det derfor med et visst forbehold når jeg sier at serien er verdt å sjekke ut for alle som liker actionserier av det eplekjekke slag. De som ikke tar seg for selvhøytidelig, som pakker litt substans inn i lettbent virkelighetsflukt.

Altså, dette er en serie hvor Jonas Salk «namedroppes» som en punchline, med en trygghet at seerne ikke behøver å bli den forklart med teskje (i disse virus-tider bør du gjøre deg tjenesten av et Google-søk om du er helt i det blå her). I samme episode kurtiserer en kvinne en arketypisk tøffing ved å sette sammen et våpen, mens hun er kledd i sexy undertøy og har bind for øynene. Og nei, dette er ikke Police Academy.

Så ja, her våges det å være litt smart og veldig skamløs på en og samme tid.

Internasjonalt preg

Serien fremstår som amerikansk, men den britiske serien er spilt inn i Irland og Sør-Afrika. Handlingen er satt til flere eksotiske steder på ulike kontinent og har kjente skuespillere som Brendan Fraser (The Mummy) og Tom Welling (Smallville, Lucifer) i hovedrollene. Dens internasjonale preg gjør det nok enklere for produsentene å finne ytterligere hjem til serien, noe som den nok behøver for å betale regningen.

Produksjonsverdiene står – for det meste – ikke tilbake for de masseproduserte amerikanske actionseriene, men den har et mer nedtonet og generisk preg enn eksempelvis høstens actionhit Gangs of London. De to seriene er i litt ulike undersjangere av action.

The Professionals. Foto: Viaplay
Tom Welling er stjernen i Professionals. Foto: Viaplay

Jakten på en sabotør

Welling spiller risikoanalyse-bransjens actionstjerne Vincent Cabo, som blir hyret inn av Frasers rollefigur Peter Swann. Swann er et rikt geni med filantropiske vibber, som ønsker å finne ut hvorfor raketten hans – som fraktet utstyr god å ha i eksempelvis en kamp mot pandemi (treffende nok) – eksploderte.

Til det oppdraget setter Cabo sammen et team som er høy på testosteron og lav på fettprosen. Utover i serien blir den trioen ganske så underholdende å følge. Spesielt Jack ‘Hacksaw’ Smythe som ‘comic relief’ fungerer, mest takket være skuespiller Nic Rasenti, som selger tidvis svært pinlige scener. Ved et tilfelle tror han det er morsomt å skremme sivile med en falsk granat, som jo er tonedøvt på så mange nivå i tiden vi lever i. Likevel ler jeg.

Handlingen er utelukkende rett frem, for Cabos personlige liv skaper en ekstra dynamikk. Han jaktes på av Europool-agent Kurt Neuman (Ken Duken), har en ufyselig og arrogant lillebror i Danny (Kai Luke Brummer) som skaper bråk med sin lefling med en gangster (Saïd Taghmaoui). Han har også en romantisk fortid med Swanns flamme Graciela (Elena Anaya).

Har jeg glemt noe? Jo, familens sikkerhetsekspert er en tidligere kollega av han som han ikke er på talefot med.

Det er noe komisk over hvor mange Cabo faktisk kjenner til. Eller «the plot thickens» som han selv sier, serien vet å være et gjenbruk av klisje-sitat (men også der overrasker den med noen minnerike nye varianter, som jeg skal la dere seere selv oppdage).

The Professionals. Foto: Viaplay
Trioen som står sentralt i Professionals. Foto: Viaplay

Swann, på sin side, har en ambisiøs søster (Lisa Loven Kongsli), en trøblete datter (Jazzara Jaslyn) og en brautende far (Reggie Swann) som ikke gjør livet enklere.

Den tar seg opp

Første episode er en bombardement av eksposisjon og blir en svært påtatt og slitsom affære, men det tar seg altså opp etter hvert som det hele blir litt mer komplisert og de mange aktørene støter på hverandre. Jeg syntes serien blir gøyere og gøyere for hver episode og er glad den bare har ti episoders sesong, for jeg følger vanligvis ikke serier jeg her har referert til fordi de blir som årsverk år egne i tidsfordriv.

Ti episoder er derimot overkommelig og jeg skal absolutt se sesongen ferdig. Tematikk som «profesjonell hær» er ikke lenger like ny, det er alt håndtert av 24 og Homeland for årevis siden, men det gir en viss nysgjerrighet og unik følelse over det med tanke på at det er Viaplay som står bak.

Med den stadige ekspanderingen av amerikanske strømmetjenester er det ikke sikkert det blir like lett for Viaplay å importere amerikansk action i fremtiden, å sikre seg noen egenproduksjoner i denne sjangeren fremstår derfor som et klokt valg.

Den har litt den geeky sjarmen til tidligere James Bond-filmer på sitt beste, på sitt verste er derimot ganske så flaut å se skuespillerne forsøke å selge scenen noen dessverre skrev til de, eller hvor generiske skuespillere ikke klarer å bære de bedre scenene.

The Professionals. Foto: Viaplay
Professionals har produksjonsverdier som er sjelden kost for en nordisk original. Foto: Viaplay

Dette er Fraser og Wellings serie

Selv om karaktergalleriet er stort er dette i bunn og grunn en serie som hviler på skuldrene til Welling og Fraser.

En erfaren skuespiller som Brendan Fraser, som på privaten har gjennomgått mye tungt, anvender erfaring godt og er en klasse over de fleste i denne serien. Tom Welling har sin sedvanlige sjarm og gjentar det vi har sett fra han før, han har en bekymringsfri aura over seg. Jeg håper de begge blir gitt noen mer saftige scener i sesongens andre halvdel.

Professionals er løst basert på Soldiers of Fortune, som blant annet ble et actionspill, så stilen er berettiget (og gjør det hele mer gjenkjennelig for gamere). Produksjonsselskapene (Most Media, Subotica m.fl) roter det ikke nevneverdige til, selv om det oppstår noen kleine scener (som blant annet en dronekamp).

Gi den en sjanse, hvis du fra før liker denne typen serier. For meg, som fikk dette intravenøst gjennom barne- og ungdomstiden, er det underholdende nok. Viaplay er inne på noe her og de har vel også truffet ganske så bra med timingen. Dette er en actionserie det er enkelt å kaste seg uti nå som vi alle er forvist til våre hjem i kommende uker.

2020man23nov09:00PremiereProfessionals sesong 1ViaplaySjanger:Action,DramaTil Viaplay

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg oss

Pris for Viaplay

Viaplay (måned)

119,-
Film og serier
Serieoversikt | Bestill

Viaplay (måned)

329,-
Film, serier og sport
Serieoversikt | Bestill
AnnonseSe ny sesong av Lykkevika. Klikk her
Annonse
X
X
X