ArtikkelserierUnder lupenDerfor stuper ikke Netflix-aksjen

Derfor stuper ikke Netflix-aksjen

-

Børsfall verden over som følge av koronaviruset rammer de fleste bedrifter. Et av få unntak er Netflix, hvor aksjonærene foreløpig kan puste lettet ut. Men kan det vare?

Frykten for at vi går inn i en lang periode med økonomisk nedgang har rammet flere små og store selskap hardt. I løpet av kun dager fordampet de siste 3 års verdiøkning på den amerikanske børsen. Flere store selskap er på kanten av stupet. Noen unntak er det, blant annet Netflix som etter et par dagers fall igjen begynte å stige. 22. mars var verdien kun 12 prosent lavere enn aksjens rekordverdi i februar og på vei opp, mens snittfallet var på 35 prosent.

Hva er det som gjør at Netflix skiller seg ut? Kan det vare?

Derfor står Netflix sterkt

Netflix har bevisst holdt seg unna sport og andre live-sendinger. Netflix rammes derfor ikke av at Premier League og andre populære sportsbegivenheter blir utsatt eller avlyst. Det rammer derimot flere av konkurrentene, som har investert store summer i populære begivenheter vi nå ikke vet når blir sendt. Sendeskjemaet på Netflix går derimot som normalt, enn så lenge.

Store deler av verdens befolkning må holde seg innendørs. Kinoer, underholdningsparker, konserter og museum er parkert. Innholdet på fjernsyn er blitt sterkt avgrenset. Hva skal vi finne på? Igjen sitter vi med valget mellom nyheter, gaming, serier, filmer og programmer. Netflix tilbyr alt unntatt nyheter og gaming, og dermed blir de et åpenbart valg i en tid hvor valgmulighetene er blitt kraftig redusert.

Netflix var først og er godt rustet. De største kostnadene tilknyttet verdenslansering er unnagjort. De er alt på plass i nesten alle land, med Kina som et av få unntak. Pandemien skaper store utfordringer for konkurrenter som Disney, som er midt i sin verdenslansering.

Orange Is The New Black sesong 5. Foto: Netflix
Netflix tok steget ut til nesten hele verden i 2012, da med fire orignalserier som supplerte i hovedsak lisensiert innhold. I 2019 var antallet nye Netflix-originaler over 100. Foto: Netflix

Aksjen har steget jevnlig i flere år og har levert god aksjeavkastning (ROE). Selv om mange investorer velger å selge for å ha kontanter tilgjengelig, er det et av få alternativ som fremstår som forutsigbar for de som ønsker å investere det de har.

Selskapet er godt rustet for endringer. Netflix er et av få selskap som har klart å tilpasse seg ny teknologi og nye brukervaner. Netflix ble til som postordre-selskap på 90-tallet, men gikk aggressivt til verks og skiftet fokus til strømming tidlig. Netflix-ansatte skal være drillet i å forstå at fleksibilitet og evne til endring er viktig. Det å ha bevist seg tilpasninsdyktig gir økt trygghet i selskapets evner til å håndtere den nye normalen – hva nå den enn blir.

Konkurrentene Disney og Apple får gjennomgå. På en måned har Disney falt 40 prosent og Apple 26 prosent. Mens den brede satsingen til flere av konkurrentene rammer inntektsgrunnlaget, fordi butikker og underholdningsparker stenger, er Netflix enn så lenge uberørt på det området.

Disney+ får en trøblete og kostbar verdenslansering, i tillegg rammes Disney av stengte underholdningsparker, kinoer og butikker. Foto: Disney.

Tjenesten har et rikholdig bibliotek. I de fleste land er Netflix fremst på kvantitet, i Norge viser vår oversikt at det er flere serier på Netflix enn de andre strømmetjenestene til sammen. Det gjør tjenesten til førstevalg for mange. I tillegg har tjenesten sikret seg tjenestene til verdensledende produsenter og komikere, i tillegg til å ha hundrevis av serier og filmer på vei.

Kan det holde på lang sikt?

Det er likevel noe usikkerhet knyttet til om selskapet kan holde verdien.

Netflix-abonnementet kan bli del av husstandens kutt om vi går inn en økonomisk tilbakegang. Pandemien kan bli langvarig og de økonomiske konsekvensene er monumentale. Økt fattigdom og mindre penger på bok betyr at flere blir tvunget til å kutte utgifter, det kan også bety at piratkopiering igjen øker.

Tjenesten kan gå tomt for fersk innhold. Selskapet satser primært på egenprodusert innhold og nå er de fleste produksjoner stanset. Ingen vet om produksjonsstansen er for et par uker eller kan ende opp i flere måneder. Netflix er avhengig av å fylle opp biblioteket, fordi mye av det lisensierte innholdet fra andre selskap forsvinner jevnlig fremover. Selskap som Disney og TimeWarner satser på egne strømmetjenester – som gjør at Netflix i mindre grad kan friste med klassikere de i dag har lisens på.

Hjem til jul Johanne: Foto: Netflix
Rekker Netflix å få ferdig ny sesong av Hjem til jul til… jul? Produksjonsstans i flere land skaper logisitikk-utfordringer: Foto: Netflix

Gjelden er stor, i 2019 passerte den 12 milliarder dollar. Om inntektene ender opp med å falle på grunn av resesjon kan Netflix få problemer med å innfri sine forpliktelser til bankene. For selv om den økende gjelden ikke har bekymret investorer nevneverdig, fordi det er regnet med en jevn økning i betalende abonnenter, vil pipen fort få en annen lyd om inntektsøkningen flater ut.

Få inntektsstrømmer gjør selskapet sårbart. Netflix har ikke like mange jern i ilden slik som Disney, Apple og Amazon. Inntektene er primært fra betalende abonnenter, en serie eller film har ikke samme synergieffekt på Netflix som hos Apple, Disney eller Amazon.

Amazon. Amazon-aksjen klarer seg like bra som Netflix. Den pengesterke konkurrenten har skyløsninger og nettbutikk å by på ved siden av strømmetjeneste og slipper å bekymre seg over gjeld. I likhet med Netflix er de til stede i over 200 land og kan by på stadig økende grad av egenprodusert innhold, til en rimeligere penge. De kan bli foretrukket valg for kunder om husholdningsbudsjettene blir stramma, spesielt i land hvor gratis frakt og rabatter i nettbutikken følger med i pakken.

Netflix mangler nyheter og er ikke en gamingplattform. Selv om strømmetjenesten opplever solid oppgang i starten av koronakrisen forblir den andrevalg for mange i en tid hvor nyheter blir prioritert. Likeså kan den ikke konkurrere med den voksende interessen for spilling, som også opplever stor vekst som følge av pandemien.

Nødhavn i stormen

Oppsummert har den «perfekte storm» som har lammet verdensøkonomien medført at Netflix er blitt en velkjent nødhavn for alle som leter etter underholdning og tidsfordriv. Først når selskapet presenterer første kvartalsrapport nærmere sommeren vil vi får svar på om det har vært en strøm av nye abonnenter til tjenesten.

Kvalifisert gjetning tilsier at selskapet øker inntektene under pandemien og selskapet har bevist at de tidligere har taklet både finanskrise og en ny teknologisk hverdag. I en uforutsigbar fremtid gir det investorer sårt trengt forutsigbarhet.

Spørsmålet blir om Netflix kan holde unna om stormen blir langvarig. Uten en feit bankkonto, med stor gjeld, få inntektskilder, stopp i innhold og færre investorer å fri til kan også Netflix fort finne seg i en ubehagelig situasjon.

Eksternt lesestoff

De to viktigste faktorene for en aksje (E24)
Why debt isn’t killing Netflix (Forbes)

Merknad: Bransjenytt er normalt forbeholdt våre abonnenter. Vi gjør unntak for alle artikler som omhandler informasjon vedrørende koronapandemien da vi anser det som et etisk ansvar for pressen å bidra til den nasjonale dugnaden.

Relevante nyheter

Amazon vurderer å kreve at skuespillere vaksinerer seg

Amazon Studios vurderer å følge Netflix' eksempel og kreve...

CBS Studios utsetter produksjonsstart for storserier

Koronasituasjonen er nå så alvorlig i Los Angeles at guvernøren ber produksjonsselskap vurdere utsettelser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Ressurser for kulturbransjen

Covid-19 i USA

45,559,449
Bekreftet smittet
Updated on 14. October 2021 17:59
35,110,048
Friskmeldt
Updated on 14. October 2021 17:59
739,950
Døde
Updated on 14. October 2021 17:59
Annonse

Innsiktsfulle serierOm mental helse, krise, sorg eller omstilling
Fra seriedatabasen

X
X
X