Julemiks! Et dusin anbefalte serier for juleferien

Del nyheten

Jul, ferie og kos foran TVen, enten med familie eller alene. Det slår sjeldent feil med en god serie å nyte når freden senker seg.

Vidar Daatland

Vidar Daatland

Redaktør

Serienytts grunnlegger og ansvarlige redaktør har satt sammen en julemiks av 12 anbefalte serier.

I den anledning har jeg fisket frem et dusin serieanbefalinger som alle vekker litt følelser og engasjement. Dette er stort sett trygge valg fra flere ulike sjangere som jeg er rimelig sikker på har en stor sjanse for å falle i smak.

Her er kjente og ukjente serier, fra flere ulike strømmetjenester. Jul er sjeldent tema i anbefalingene, men dukker opp et par steder.

Fellesnevneren er likevel noe som aldri slår feil i juletiden: Dette er serier som fort vekker følelser, har litt eventyr-ånd i seg og har familie, vennskap og samhold i sitt DNA.

Jeg håper jeg du her finner en ny godbit å verne om.


Julemiks 2019: 12 anbefalte serier for juleferien

Seriene er ikke rangert etter hva jeg mener er de beste seriene, det er ganske så tilfeldig satt opp.

Eventyret: His Dark Materials

TV-serien His Dark Materials. Foto: BBC

Dyster, dristig, merkelig og eventyrlig. Den HBO Nordic-aktuelle serien som kom i høst forbløffer og underholder, dette er fantasyserien som er et trygt valg både for ungdom og voksne. Bøkene den er basert på er også nydelig lesestoff.

Vi følger her en ung jente som sendes ut på eventyr i en verden hvor barn kidnappes og mektige organisasjoner styrer.

Vær obs på at dette blir ganske mørkt, derfor vær varsom med å vise denne for familiens minste.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Ferskingen: Hjem til jul

Hjem til jul. Foto: Netflix
Hjem til jul. Foto: Netflix

En romantisk komedie med en fin dose substans. En ung kvinnes jakt på en mann å ta med seg hjem til jul handler egentlig om langt viktigere tema, blant annet ensomhet. Den første norske Netflix-originalen overrasket og ble en real snakkis, her er det bare til å ta frem lommetørkleet.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Årets godbit: Chernobyl

Chernobyl. Foto: HBO Nordic

Dette er av mange ansett som årets beste nye serie. Miniserien er en gnistrende beretning om alt som gikk galt under den fatale Chernobyl-ulykken. Skuespillerne briljerer og smart bruk av skrekk, mysterium og thriller-grep gjør det umulig å legge fra seg serien.

Noe av det beste med serien, som det skal sies har tatt seg en god dose kreativ frihet, er hvor mye den overrasker. Ja, og så har den Jared Harris. Fenomenale Jared Harris!

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Tårer og latter: The Kominsky Method

The Kominsky Method sesong 2. Foto: Netflix
The Kominsky Method sesong 2. Foto: Netflix

Denne perlen bare må du sjekke ut! En skikkelig rørende serie om to eldre menn som må håndtere alderdom, sykdom, tap og det å leve i en verden som har ganske andre normer og forventninger.

Michael Douglas og Alan Arkin gjør noe av sitt beste arbeid i denne lett-fordøyelige serien. Som sier sitt, da de to har briljert i flere tiår. De to sesongene som er kommet så langt bør gå raskt unna, da de kun har 8 episoder hver på en snau halvtime.

Den snakker nok om tema som ikke er så alt for relevant for familiens yngste, men for mor, far, farfar og farmor er dette helt suverent.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Den store kjærlighet: Outlander

Dette er dette tiårs store romantiske eventyr! Det mangler ikke på hinder for Claire Fraser (Caitriona Balfe), som på magisk vis blir strandet århundre før sin egen tid. Adskilt fra sin mann både i tid og sted, nå i et Skotland som er rammet av opprør. Der treffer hun Jaime (Sam Heughan) og blir brått revet mellom to menn.

Det er krig, kjærlighet, tap og dramatikk i det som er en av de siste års mest populære serier her til lands. Nå er det et stort flertall av kvinner som ser på denne serien, men her syntes jeg mannfolk også bør kjenne sin besøkelsestid. Finn ut hva det hele dreier seg om du også!

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.

Krimgodbiten: Bosch

Bosch sesong 3

Bosch er krimkongen! Om du enda ikke har hatt anledning til å sjekke ut denne altoppslukende krimserien om politietterforsker Harry Bosch er julen en ypperlig tid å starte!

Dette er trolig en av de mest stabile seriene, som sesong etter sesong leverer fra øverste krimhylle. Det er også en av de mest tilgjengelige seriene, som er på flere strømmetjenester. Dette er gjennomgående full pakke, med krim, familiedrama og politiske intriger vevd sammen som en ypperlig julegenser.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Perlen: Patriot

Kongen av skjulte perler? Patriot er en helt fenomenal satire med et stort hjerte om spionlivet og global politikk. En serie som snakker om viktige tema som alt for ofte er oversett, det hele ispedd mye svart humor og et helt bisarr plott du aldri klarer å gjette hvor det ender opp.

Dette er godt mulig den beste serien du ikke har sett det siste tiåret og helt åpenbart den merkeligste serien i julemiksen. En av mine personlige favoritter fra siste tiår. Jeg lo, felte en tåre og ble fascinert av en serie som også minner om en serieutgave av et adventure-spill som aldri ble laget. Dette er så lekkert!

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Gjengangeren: Justified

Vi har i en årrekke omtalt denne som «den beste serien du ikke har sett» her på Serienytt. Men nå er vi i 2019 og vi vet veldig mange flere har fått med seg den ekstremt kule U.S. Marshall Raylan Givens (Timothy Olyphant) og hans feide med Boyd Crowder (Walton Goggins). Derfor er det nå Patriot som stikker av med den tittelen.

Men! Det er fortsatt mange der ute som enda ikke har fått sett denne moderne westernserien, som jeg vet kommer til å elske den. Goggins og Olyphant er to av de største skuespillergigantene innen TV-serier de siste to tiårene, her får du begge servert i en og samme serie.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Familieunderholdningen: Drageprinsen

Eventyr! Action! Drama! Denne Netflix-aktuelle tegneserien er et åpenbart valg for familier med barn og ungdom. Dette er et perfekt eventyr å begi seg ut på for alle, den blir bare mer og mer episk for hver sesong.

Jeg ble sterkt anbefalt denne serien senest for et par uker siden og er blitt smått oppslukt. Anbefales!

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Overraskelsen: Cobra Kai

Cobra Kai. Foto: Youtube

Youtube-serien er en strålende fortsettelse av Karate Kid-filmene fra 80-tallet. Dette er kanskje den største overraskelsen fra dette tiåret, med en sjarm, humor og spennende vri på alt vi trodde vi visste om Daniel LaRusso og hans nemesis Johnny Lawrence. Jeg er fortsatt helt satt ut av hvor mange som enda ikke har sett denne helt fantastiske serien om vennskap, fordommer, familie, alderdom, ungdomsliv og … ja stort sett alt. Det hele med ypperlig og treffende humor som er en fin samfunnskommentar.

En perfekt serie for 15-åringen og 45-åringen i huset. Jeg har fortsatt til gode å møte noen som ikke ble positivt overrasket over det som ved første øyekast fremstod som et desperat forsøk på å melke et gammelt konsept. To sesonger har så langt kommet og de går raskt unna, med sine korte episoder på under 30 minutter.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Klassikeren: Band of Brothers

Ikke sett den? Det må du gjøre noe med! Sett den? Du vet at denne kan du se om igjen år etter år. Dette brutale og gripende verket satt en standard for miniserier som vi vil hevde fortsatt ikke er overgått.

En fascinerende og rørende beretning om 2. verdenskrig, samhold og tragedie. Dette er historieleksjonen som burde være pensum på skolen. Serien er fylt med skuespillere som den gang var ukjente – men som nå regjerer i den ene serien etter den andre.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.


Familiedramaet: Atypical

En skikkelig koselig familieserie som også er tøff, rørende og vanskelig. Familiedynamikk, slitasjen i forhold og foreldres bekymringer er her alt representert, i en historie som primært er om en ung mann med en diagnose som gjør at omgivelsene settes på prøve.

En serie som fortjener langt mer oppmerksomhet, dette er denne generasjonens Life Goes On. Helt nydelig.

Sjekk trailer, informasjon og hvor du kan se den på seriesiden.

Stor oversikt: Anbefalte serier

Finn skjulte perler, se hvilke nye serier som er anbefalt og utforske ulike sjangere og strømmetjenester. Her er oversikten over alle våre anbefalte serier!

Serieanbefalinger Exit. Foto: Showtime, AMC, HBO
Annonse