Anmeldelse: Star Wars: The Rise of Skywalker

Annonse

Skywalker-sagaen avsluttes med J.J. Abrams tilbake i regissørstolen. Star Wars: The Rise of Skywalker reddes av en solid og meningsfull andre halvdel.

Det er en overfylt og svak start av den siste filmen i Skywalker-sagaen, som nå har J.J. Abrams tilbake i regissørstolen. Etter Star Wars: The Last Jedi fulgte det mye rusk, giftig fanboy-diskusjoner og hat rettet mot regissør og manusforfatter Rian Johnson. Det er forståelig at de mest lidenskapelige Star Wars-fans reagerte, men for andre var det velkomment forsøk på å gjøre noe nytt fremfor å spille på det trygge.

Med Det var spenning knyttet til hvilken retning Abrams, med hjelp av manusforfatter Chris Terrio (Argo), vil ta. Abrams’ forrige Star Wars-film Star Wars: The Force Awakens var ikke dårlig, men det var ikke en film som tok sjanser. Hans største bragd var hvordan han skapte minnerike karakterer og foretok god casting. 

Mye skjer i det sagaen nærmer seg slutten

Her følger vi Rey (Daisy Ridley), Poe (Oscar Issac), Finn (John Boyega) og de gjenlevende medlemmene av motstandsbevegelsen en stund etter hendelsene i forrige film. De kjemper igjen mot denne første orden ledet av Kylo Ren (Adam Driver) – mens fortiden og deres indre konflikter påvirker både Rey og Kylo.

Foto: Disney

En film som dette er naturligvis ikke en enkel film å lage, selv for et gigantisk filmstudio og de mange millionene av dollar som er brukt på filmen. Med dødsfallet til Carrie Fisher, så måtte Abrams finne ut hvordan historien skulle gå uten henne, det er også en stor byrde å takle med forhistorien fra åtte filmer.

I likhet med første film i den nye sagaen foregår det litt vel mye, det blir noe overblåst og ulikt hva vi ellers har sett i de siste års nye filmer. Filmens første halvdel er noe av det mer overfylte spetakkelet jeg har sett i en film i år, det blir for mye action, dramatikk og informasjon for filmens beste. 

Rey og Kylo forblir filmens kjerne

Star Wars: The Rise of Skywalker introduserer naturligvis nye karakterer, men de avspises med små øyeblikk. Vi møter kriminelle Zori Bliss (Keri Russell, The Americans), Jannah (Naomi Ackie) og ikke minst General Pryde (Oscar-nominerte Richard Grant). Den beste “nykommeren” er Lando Calrissian (Billy Dee Williams) som returnerer i en liten rolle med sin perfekt sjarme og latter, nok til å gi en ekstra glede til fans av de originale filmene. 

Filmens fokus er naturligvis viet Rey, Poe, Finn og Kylo, med et spesielt fokus på den unge jedi-læringen og den øverste lederen til første ordren. Hva filmene har gjort med Rey og Kylo i de forrige filmene fortsetter å utvikle seg, og i noen perioder sender det historien i en litt mørkere historiefortelling enn hva vi oftest får i Star Wars-universet. 

De er begge på sitt fulle i en kamp mellom å velge den onde eller gode side, det er med å gi karakterene en ekstra tyngde de trenger i dette siste kapittelet. Filmene har spilt på Kylo som en av de mer menneskelige hovedskurkene som har eksistert i en storfilm av denne størrelsen de siste årene. Han er ikke en person av ren ondskap, men han er en person oppslukt av frykt, hat og sinne.

Rey har også frykt, men en frykt som kommer mer av det å ikke kjenne sin tilhørighet, og denne filmen spiller på det på en noe uventet måte. Dette kunne ha ikke fungert fullt så bra, om ikke de to skuespillerne ikke klarte å balansere så mye av tyngden til filmen på deres skuldre, spesielt Driver som nesten øker nivået til karakteren et hakk.

Meningsfull nok avslutning på sagaen

Med sin noe svake og overblåste første halvdel får vi det svakeste levert av disse tre filmene, mye fordi Abrams til tider ønsker å få filmen til å være for mye av hva vi har sett før, og i enkelte perioder litt forhastet. Noe av det viser seg å ikke gagne historien, og jeg sitter igjen med spørsmålet om det var nødvendig i det hele tatt. 

Heldigvis klarer Star Wars: The Rise of Skywalker å hente seg inn i filmens andre halvdel, hvor karakterene får mer ha sine øyeblikk hvor de fremstår mer med sine menneskelige feil og øyeblikk.

Avslutningen gir mening og besvarer også viktige spørsmål de tre filmene har stilt. Filmen har gjort sin viktigste oppgave best, og det er kanskje for noen bra nok. For de som likte Abrams forrige film i sagaen kan dette være mer for dem, selv med filmens mangler. 

Star Wars: The Rise of Skywalker har kinopremiere 18. Desember.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X