HjemAnmeldelserThe Dark Crystal: Age of Resistance er en overraskende god fantasyserie

The Dark Crystal: Age of Resistance er en overraskende god fantasyserie

Karakter

Jim Hensons sjel og sjarm lever videre med The Dark Crystal: Age of Resistance, en serie som er en forbedring fra både kildematerialet. Dette er en overraskende solid fantasyserie for både voksne og barn. 

The Dark Crystal: Age of Resistance er basert på Jim Henson-filmen The Dark Crystal fra 1982, serien er en forløper til filmen og den har fått mye oppmerksomhet de siste månedene takket være noen visuelt fantastiske trailere. 

The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

I serien blir vi kjent med en verden som heter Thra, hvor tre Geflfings lever. Deet (Nathalie Emmanuel, Game of Thrones) tilhører geflingene som bor i huler, bokormen Brea (Anya Taylor-Joy, Glass) er lei av livet som en prinsesse og Rian (Taron Egerton, Rocketman og Kingsman-filmene) er en vakt. De tre avslører hemmeligheten bak kreftene til Skeksis, som sitter med makten i Thra. De starter et opprør for å redde verden før det er for sent.

Ikke din helt ordinære dukkehistorie

Handlingen baserer seg til dels på verdensbyggingen og historiene fra J.M. Lee sine bøker, som var en forløper også til Henson-filmen, men historien tilføres mye. Spesielt for å gi historien noen ekstra skurker og sin egen historie. Historien vi får servert har likheter med Ringenes Herre, noe som kan reageres på, men det er til hjelp for de som ikke er så vandt med fantasy av denne typen.

The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

Nå flere måneder etter Game of Thrones tok slutt er det noe passende tid å se en verden så full av forskjellige farger, skapninger og personligheter som denne serien har å by på i sin fantasy-setting. Samtidig som den passer både for barn og voksne, selv om den til tider kan være både skummel og dyster.

Har du sett filmen fra 1982, så er det nok ikke helt feelgood-følelse du kan forvente deg over å vende tilbake til Thra. Manusforfatterne finner måter på å ikke la historien til The Dark Crystal: Age of Resistance være noe annet enn en typisk forløper, der utfallene og reglene er helhetlig bundet til hendelsene i filmen som er satt etter serien. Sesongavslutningen tydeliggjør at manusforfatterne har mer å spille på både for hvor historien om Thra er på vei, og hvordan serien videre kan utforske det hele videre. 

Ivaretar Hensons visuelle stil

En av hovedgrunnene til at filmen fra 1982 fremdeles holder seg så bra er bruken av dukker og praktiske effekter. Gjennom sesongens ti episoder anvender serien ulike måter å begrense bruk av effekter mest mulig til fordel for å kunne ta i bruk dukker og mekanikk der hvor det er mulig.

Detaljene på det meste av levende vesener i historien er imponerende, selv om mye av fargebruken på karakterene er grå og brun. Seksisene er hver for seg er både unike og blir endret gjennom seriens første sesong, til de skapningene som lever i alt fra skoger til ørkener som skapninger av stein, edderkopper, til flyvende vesener og en rase som fremstår som en overbevisende kombinasjon av både hund og katt, mikset med en ball. 

The Dark Crystal. Foto: Netflix
The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

Hver episode er med å gi noe visuelt nytt, enten i form av en karakter som blir sentral nok, til nevnte vesener og områder. Ikke forventet Jeg forventet ikke at høydepunkter for både komikk og det visuelle var å se noen små vesener, kalt podlings, bli badet. De er små skapninger som vi oftest ser tjener Skesisene når vi ikke ser de leve fritt rundt om i Thra.


Solid bruk av kjente og kjære skuespillere for små og store roller

For en serie som har så mange kjente skuespillere som leverer stemmeskuespill er det nesten imponerende at det vies tid nok til at alle får sine øyeblikk. Enten de er onde eller gode, eller først og fremst eksisterer for å skape drama eller humor.

Når det kommer til de tre sentrale karakterene, så fungerer Brea og Deet best, mens serien halter litt med å få fram Rian som mer nyansert og en karakter som har en større personlighet, enn å bare være en mannlig helt med et sverd. De to kvinnelige hovedkarakterene har bedre materiale og har stemmeskuespillere som passer perfekt med dukkenes reaksjoner. Serien introduserer også ille Hup (Victor Yerrid), en av nevnte podlingene, som får en ganske så fremtredende rolle. I den lille Hup, som har sin egen drøm og personlighet som føles unik nok, kommer det nok av sjarm frem til at man lett kan se for seg at karakteren blir en favoritt. 

Skesisene består av blant annet The Empror (Jason Issac, kjent fra blant annet Harry Potter-filmene), The Chamberlain (Simon Pegg), The Collector (Awkwafina), The Scientist (Mark Hamill), The General (Benedict Wong, Avengers: Endgame), og The Hunter (Ralph Ineson, Game of Thornes), som alle gis mye tid på skjermen. Denne tiden er heldigvis ikke bare viet til deres mesterplan om å overta Thra, men også hvordan deres handlinger får konsekvenser for mange og også en god dose om hvordan de godter seg med de målene de faktisk oppnår. 

The Dark Crystal. Foto: Netflix
The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

Ikke alle stemmeskuespillerne passer så bra inn foruten nevnte Rian. Eksempelvis fremstår The Heretic, som Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) gir stemmen til, som ørlite distraherende. Det samme gjelder også for Ritual Master (Keegan-Michael Key, Key & Peele). Heldigvis er den resterende skuespillere gode valg, spesielt Mark Strong, Eddie Izzard, Lena Heady (Game of Thrones), Gugu Mbatha-Raw (Black Mirror-episoden “San Junipero”), Ólafur Darri Ólafsson (Trapped) og Sigourney Weaver.

Hup, Deet og Rian i The Dark Crystal: Age of Resistance. Foto: Netflix

Engasjerende og overraskende fantasy-historie

Henson leverte mye minneverdig med 1982-filmen, slik som filmens visuelt fantastiske, spennende handling og oppfinnsomhet. Dette fortsetter The Dark Crystal: Age of Resistance med, men med en forbedret historie takket været manuset skrevet av Jeffrey Addiss, Will Matthews, og Javier Grillo-Marxuach.

Stilen og sjarmen til The Dark Crystal hedres og historiene i Thra utvides, og gir godt grunnlag for mer å spille på, skulle sagaen fortsette i ytterligere sesonger. Serien har nok av øyeblikk som varierer fra å være absurde til skremmende og smarte, men ikke nok med det finner serien også en måte gi seg selv et passende sleivspark. En forbedring kunne nok vært å kutte ned på enkelte episoders lengde, men det gir også serien innimellom også gode måter å slappe av, og få seerne til å ta inn seg denne fantastiske verdenen Henson har skapt. 

Sesong 1 av The Dark Crystal: Age of Resistance slippes 30. August på Netflix.

 

Karakter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
The Dark Crystal: Age of Resistance er en overraskende god fantasyserie Jim Hensons sjel og sjarm lever videre med The Dark Crystal: Age of Resistance, en serie som er en forbedring fra både kildematerialet. Dette er en overraskende solid fantasyserie for både voksne og barn. The Dark Crystal: Age of Resistance er basert på Jim...
X
X
X