Det blir for ujevnt og for gjenkjennelig til å kunne plassere den nye HBO Nordic-aktuelle serien City on A Hill blant sommerens beste nye serier, men den er likevel et underholdende tidsfordriv.

City on a Hill er basert på en idé fra produsent Ben Affleck og serieskaper Chuck McLean som Showtime har kastet seg over. Her serveres vi nok et krimdrama satt til Boston, med fokus på hvordan byen er i endring tidlig på 90-tallet. Kriminalitet, politi og offentlig korrupsjon er seriens hovedfokus.

I den fiksjonelle historien følger vi statsadvokaten Decourcy Ward (Aldis Hodge, Underground) og den korrupte FBI-veteranen Jackie Rohr (Kevin Bacon), som sammen starter en usannsynlig allianse med hverandre. Sammen tar de opp kampen mot ranere fra bydelen Charlestown, som herjer i byen og som sine kriminelle handlinger vokser til å omfatte og til slutt opphøye Bostons kriminelle rettssystem.

Velkommen til Boston

City on a Hill. Foto: HBO Nordic

Boston er kjent for så mye forskjellig, fra sin mat (solid dekket i avdøde Anthony Bourdain sitt program No Reservations), vold og alkoholforbruket, til å være en av de mer velstående statene i USA med utdannelse, finans og teknologi i front. Uheldigvis er byen ofte blitt parodiert, eller spilt på for Boston og Eastern New England-dialekten i nesten hver eneste film av Affleck, og hovedkarakteren i Dunkin Donuts-sketsjen på Saturday Night Live (spilt av Affleck sin bror Casey Affleck). Heldigvis er sistnevnte noe som her gjøres til det bedre.

I City on A Hill er det ikke det gjenkjennelige dramaet om å gjøre byen ren for kriminalitet som bidrar til å gjøre serien mer ambisiøs enn andre historier satt til samme by, eksempelvis Gone Baby Gone og The Town som hadde handlinger som kunne vært satt til nesten hvilken som helst storby i USA. Vi får historier fra flere områder i byen og fra ulike perspektiv, noe som gjør byen til en egen karakter som utforskes slik de nevnte filmene aldri tok seg tid til.

Musikk spiller inn også her, men det mangler inspirasjon. Mens jeg personlig elsker enhver gang Fleetwood Mac brukes i film eller TV, så føles ikke bruken av “Don’t Stop”, eller Boston-sangen (“More than a Feeling”) særlig originalt. Men det er med å etablere tiden serien er satt til ytterligere enn hva ofte serien visuelt klarer.

Kevin Bacon underholder som drittsekk

Interaksjonen og dynamikken mellom Ward og Rohr er blant seriens styrker. De to står på ulike sider i mye, med sine høyst ulike hverdagsliv. Det blir spesielt bra når andre rollefigurer fremheves, det gjør deres personlige liv litt mer interessant og gir oss mer drama enn det som utelukkende går på deres to ønsker for byen.

City on a Hill. Foto: HBO Nordic
City on a Hill. Foto: HBO Nordic

Jeg har sett tre episoder og det er utvilsomt Kevin Bacon, i rollen som Rohr, som har fått det beste materialet å jobbe med. Rohr er lettere rasistisk, uformelt korrupt og utro (hans kone Jenny er imponerende spilt av Jill Hennessy), så han alene sjekker av alle boksene fra den type umoralske og komplekse roller vi møtte på i klassikeren The Sopranos. Det er på en måte feil å si det, men Bacon kler den usympatiske drittsekken han spiller ganske så godt.

Annonse

Hodge, som fikk mye godt materiale å jobbe med i den den ofte oversette dramaserien Underground, leverer her en litt mer klassisk idealist, men han er også en svart mann, som må vite hvordan hovedsakelig en hvit politistyrke operer og hvem som sitter med makten. For det trenger han en person som Rohr, og med det har serien en historie som fort kan bli det beste med serien, spesielt med en skuespiller som Hodge i rollen.

Foruten noen små passende biroller av solide veteraner som Sarah Sashai (Person of Interest), Kevin Dunn (Veep) og Kevin Chapman (Person of Interest, Brotherhood) vier serien mest tid til brødrene Frankie (Jonathan Tucker, Kingdom) og Jimmy Ryan (Mark O’Brian, Halt and Catch Fire) når fokus ikke er på Ward og Rohr.

City on a Hill. Foto: HBO Nordic
City on a Hill. Foto: HBO Nordic

Det vil bli spennende å se de to møte på Ward og Rohr, med deres verden som inneholder familieforhold og lojalitet, men også en god dose mord, ran, tyveri, vold og hvitvasking av penger.

Forventer mer fra skaperen av Oz

Med Tom Fontana involvert som sjefprodusent, mannen som sto bak Oz som avsluttet for nesten 16 år siden, så hadde jeg håpet på at City on A Hill var litt skarpere og autentisk. For Fontana var tross alt en av de som lot David Simon jobbe på Homicide: Life on The Streets før Simon gikk videre for å skape The Wire. For å ikke snakke om hvordan Oz på sitt beste var seriøs og gripende.

Serien lider av rollefigurer hvor noe overdrevet skuespill og for mye melodrama tar overhånd. Det kunne vært mer spennende å se serien vært mer som filmen A Most Violent Year, som en slags god kombinasjon mellom en klassisk krim og det fokus serien til en grad har når det kommer til interesse for hvordan forholdene påvirker rollefigurene, samfunnet og politikken. I det minste har Fontana fremdeles en evne til å røre fram noen gode rollefigurer og dialog, som hjelper til med å dekke over de mindre gode stundene i serien. Noe som hjelper når serien bruker overraskende mye tid på å forsøke å underholdende oss med at en person har fått kjønnssykdommer fra prostituerte, fremfor å grave mer ned i eksempelvis de to Ryan-brødrene og byens korrupsjon.

Det hadde kanskje vært en bedre tanke for Showtime å bringe tilbake den andre Boston-sentrerte dramaserien de har gitt liv til, i form av Brotherhood, spesielt grunnet den kansellerte seriens evne til å bringe frem så solide prestasjoner av Jason Issacs og Jason Clarke.  

City on A Hill på sin side ender opp med å bli et greit tidsfordriv, men langt fra en sommerens beste nye serier. Kanskje kan serien utvikle seg i riktig retning (slik Showtime-serien Billions klarte), men så langt viser serien mer interesse for å være lite inspirerende nostalgisk, og til tider ujevn fortelling om historier fra Boston vi i grunn har sett før.

Første episode av City on A Hill er tilgjengelig nå på HBO Nordic. Nye episoder hver mandag.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer