En siste fest før Dracarys! Recap av Game of Thrones S08E04

Del nyheten

I sesongens fjerde episode, The Last of the Starks, viser Game of Thrones seg fra sine beste og verste side.

Tiden til Game of Thrones går mot slutten, nå gjenstår kun to episoder av dette episke eventyret.

Etter sesongens første store slag vier episoden tid på ettertanke, men også noe kunstig og klønete forsøk på å bevege rollefigurene i retning det siste store slaget. Siste halvtime blir overfylt av hendelser som ikke helt sitter sitt ønskede preg.

Skål for at vi lever, men også at krigen og maktspillet på vei!

Etter noen minutter viet de vi mistet forrige episode brukes det god tid på de gjenlevende og deres seiersfest i noe som tidvis kunne virke å gå i en helt annen retning enn gøy (dette er tross alt serien som viste oss en mann og hans gravide kone, og mannens mor bli knivstukket og drept som gjester i et bryllup).

Vi får sett mye av den politiske siden av Daenerys, hvor hun begår taktiske grep for å vinne tillit, men også er en politiker som ser truslene for hennes mål om tronen. Ved å ha legitimisere Gendry og gjøre han til herre over Storm’s End gis Gendry en fin avrunding i tillegg til å vise frem strategen i Daenerys. Med denne gaven til Gendry, og hvordan Jon blir hyllet etter slaget om Winterfell, er det blitt mer åpenbart for henne hvilken potensiell trussel Jons hemmelighet kan bli.

En hylles, den andre er stadig mer isolert. Foto: HBO Nordic

Det går ikke lang tid før hun utøver press på Jon for å få han til å holde på hemmeligheten. Dette er første tilfellet hvor vi ser Daenerys tvile på det hun mener er hennes skjebne. Jon er en mann av ære, men hans kjærlighet og respekt overfor familien enda større. Han avslører dermed hemmeligheten. Dette gjør vondt verre og frykten til Daenerys viste seg å være reell. Sansa avslører det overfor Tyrion vel vitende om at da vil også Varys bli innviet i hemmeligheten.

Forholdet slår sprekker, selv om Jon lover troskap. Foto: HBO Nordic

Det er en god påminner om hvor forskjellig Tyrion og Varys er som rådgivere. Tyrion er en rådgiver for en leder, mens Varys har sin lojalitet til hele kongeriket og det vanlige folk. Som i moderne politikk gjenspeiler dette hvordan politikere i dag velger sitt parti over de idealene og ideologien man egentlig står for.

Ned Stark holdt en hemmelighet i 18 år. Sansa holdt den i en dag. Foto: HBO Nordic

Varys har en klar løsning på problemet han ser må gjøre noe med, mens Tyrion klamrer seg til håpet om at Daenerys vil bli en gode leder, men også med en frykt for at hennes tro på en skjebnebestemt trone kan bli farlig. Dette er øyeblikk som gjør Game of Thrones lettere å kjenne seg igjen i enn de store øyeblikkene når vi ser de kjemper mot isdrager og zombier.

Det er nok av øvrig dialog, alt fra Davos om Melisandre, Bran som konstaterer for Tyrion at han lever i fortiden, drikkeleken med Brienne, Jaime, Podrick og Tyrion som bygger opp til et av episodens store øyeblikk og Arya som forteller Gendry at hun ikke ønsker et liv som en Lady, i tråd med hva hun i sin tid fortalte sin far Ned. Men det beste øyeblikk av dem alle under festen kom når Sansa og The Hound endelig fikk snakket ut.

Et av episodens høydepunkt. Foto: HBO Nordic

Det er ikke bbare fordi det viser hvordan Sansa har vokst som person, men også hvordan mennesker utsatt for noe horribelt kan bli en sterkere person, noe Sansa har vist de to siste sesongene. For The Hound er dette også en påminnelse om at han også lever med traumer og hendelser han angrer eller ser tilbake på, og at eneste måten for han å gå videre på er å få en hevn mot hans bror. Noe han i det minste får et forsøk på nå som han og Arya er på vei til Kings Landing.

Endelig en duo på tur igjen. Lenge et varemerke for serien. Foto: HBO Nordic

Bronns trussel om å drepe Tyrion og Jaime var en overraskende engasjerende sekvens. Selv om flere viktige rollefigurer overlevde slaget om Winterfell (noe som var enda mer ødeleggende for den episoden enn dårlig belysning), så føltes det et øyeblikk som om Bronn ville gjennomføre oppdraget og drepe en av de to. For selv om han oftest har vist seg å være en venn av begge de to brødrene ble det her tilført nok spenning til å bli litt bekymret for de to.

Kjærligheten mellom Brienne og Jaime er kanskje det minst overraskende med episoden, men det var et stort øyeblikk etterfulgt av en bitter slutt. Jaime er en sterk kriger, men har hele sitt voksne liv valgt det dysfunksjonelle og giftige forholdet til Cersei, framfor å være sterk nok til å leve et eget liv. Det føltes i det øyeblikket han forlot Brienne at manusforfatterne ikke helt tenkte på reaksjonen til Brienne, og fokuserte for mye på Jaime.  

I stedet for at de gikk tapt under slaget om Winterefell ble flere rollefigurer her skrevet ut på passende vis, som Sam, Gilly, Tormund og Ghost. Det kan være de kommer tilbake for et siste øyeblikk i seriefinalen, men jeg tror de nå er ferdig i serien for godt (om ikke Free Folk og Tormund kommer til unnsetning for å hjelpe Jon i det siste slaget mot Cersei).

#PetTheDamnDog. Foto: HBO Nordic

For en serie som har bygget opp en tanken om at Ghost og ulvene ville ha en viktig rolle og nesten like uvanlige i nåtiden som drager, så har gjennomføringen vært skuffende. Løsningen med å la Ghost bli med Tormund fremstår som en billig en og som et grep for å minske magi og mytologi utover det som kan forklares med prislappen for spesialeffekter. At Jon ikke reagerte nevneverdig på at Ghost og han dro hver sin vei, det er litt slapt.

Daenerys er klar for krig

Det tok ikke lang tid før de ankom Storm’s End og ble utsatt for et bakholdsangrep med dødelige konsekvenser. Rhaegal og deler av flåten blir effektivt utslettet. Med det har Euron skapt en stor fordel for Cersei, som vil jevne ut kampen mellom de to dronningene. Rhaegals dødsfall fremstod forhastet og nesten litt uviktig. Hele episodens slutt var noe forhastet.

At Missandei ble fanget og henrettet bidrar til å gi Daenerys en ekstra støkk. Hun har alt vansker med å lytte til sine allierte og har mer fokus på krig mot Cersei. Det er gir også en tragisk slutt for Grey Worm, som var på vei til å bli en mann som stod på egne ben fremfor å være en slave og et verktøy for de mektige.

Grey Worm mister sin livs kjærlighet. Foto: HBO Nordic

Hvorfor Missandei ble tatt av Euron ga liten mening, hun var aldri introdusert under møtet mellom Daenereys og Cersei, og derfor er det uklart hvordan Euron er klar over hennes viktige rolle. Her kunne det bidratt å vise oss hvordan hun ble fanget. Det ville gitt mer mening om enten Tyrion eller Varys ble tatt og henrettet.

Cersei har for lengst avgjort at hun er villig til å ta kampen til siste slutt. Enten dør hun eller hennes fiender. Tyrions å snakke henne til fornuft tar aldri slutt, selv om han alltid har feilet på det området. Hans håp er bygget på å se det beste i andre (ulikt Varys som ser det verste i andre). Han kan heller ikke forhandle med Qyburn, eller Daenerys med Cersei. Resultatet er at Cersei beordrer The Mountain til å henrette Missandei, men ikke før hun sier “Dracarys” til Daenerys og de andre. Hun oppfordrer med det Daenerys til å slippe flammene løs på Cersei og de andre.  

«Dracarys». Foto: HBO Nordic

Synet på ansiktet til Daenerys er full av sinne og sorg over hva som har skjedd, her vises det hvordan enda flere tap av sine nærmeste sender henne i retning en villighet til å ødelegge hele King’s Landing for å få sin hevn. Hvor langt er hun villig til å gå? Det gjenstår å se.

Et ansikt som lyser raseri og hevn. Hva nå? Foto: HBO Nordic

Vi er nå gitt en topp motivert Daenerys ved episodens slutt. Med det tempoet og alle tilfeldighetene i episodens siste halvtime kan vi trygt slå fast at alt kan skje det første kvarteret av neste episode…

Ellers:

  • Det ble brukt 3-4 sesonger på Dorne (kanskje en av seriens aller største fiaskoer), nå fikk vi endelig vite litt om hva som skjedde er syvende sesong. Det var nesten morsomt å høre hvor lite serien bryr seg om det, nesten som om seriens egen historie er glemt. De ga oss ikke en gang et nytt navn til den nye prinsen i Dorne, så inntil vi hører annet gir vi han navnet Prins Imsdal (de er sikkert tørst av alt den sola i Dorne).
  • Selv med all handlingen i denne episoden ble det ikke vist særlig interesse i det faktum at nesten hele Dothraki-hæren og hus Mormont nå er utslettet. Ei heller vies tid til Yara og hva den siste av Greyjoy-søsknene har planlagt å gjøre nå. Nå virker det mer sannsynlig at Sansa blir den som tar livet av Euron.

Annonse