Kampsportlegenden og skuespilleren Bruce Lee sine ideer er videreført til den nye actionfylte og underholdende TV-serien Warrior.

Det er snart 46 år siden kampsportlegenden og skuespilleren Lee døde i Hong Kong, men en av hans ideer om historien om en mann som fant sin vei fra Kina til USA, er blitt realisert. Serien er skapt av Jonathan Tropper (Banshee) og Justin Lin (Fast & Furious, True Detective) i samarbeid med Lees datter Shannon Lee.

Warrior utspiller seg i Chinatown i San Francisco på andre halvdel av 1800-tallet, da det raste en brutal krig mellom de kinesiske kriminelle organisasjonene i byen, kalt Tong.

Serien følger Ah Sahm (Andrew Koji, American Gods og The Innocents), et kampsporttalent som av mystiske grunner flytter fra Kina til San Francisco. Her blir han lakeien til en av de mektigste kriminelle tongene i Chinatown.

Amerikansk samfunstematikk fra 1800-tallet

Warrior utspiller seg som noe mer enn et actiondrama om kinesiske gjenger i en storby. Det utvises en større interesse for å utvide fokus til problemer ved innvandring og til en grad rasisme mot kinesere som kom til USA, men også storpolitikken i San Francisco og USA på tiden serien finner sted under den andre halvdel av 1800-tallet.

Warrior. Foto: Cinemax/HBO Nordic

Rasismen mot kinesere på den tiden er blitt litt ignorert i filmer og serier, til tross for den hvor viktig kinesisk arbeidskraft var i utbyggingen av jernbaneverket. Her behandles temaet med alvor, uten at det tar overhånd.

Ringvirkningene de politiske beslutningene har for arbeidere, gjenger og øvrige beboere belyses – blant annet hvordan irske arbeidere må kjempe mot billig arbeidskraft fra Kina. Dette i tillegg til de få politifolkene vi blir kjent med som må håndtere hva som foregår i Chinatown mellom tongene.

At ingen av de asiatiske karakterer snakker med engelsk aksent er litt rart. Det er som om de asiatiske rollefigurene er skrevet litt for moderne for denne tiden, selv om flere av de har vært i USA store deler av livet. Aksentene går mer det bare til de irske og amerikanere fra sørstatene.

Annonse

Det ødelegger litt realismen og autentisiteten serien ellers gjør en god oppgave med å vise fram sammen noen få åpenbare ting som at en av tongene går rundt med armani-aktige dresser. Det kan være et mer bevisst valg for å få frem at det ikke er ment å være historisk riktig periodedrama.

Velfungerende rollefigurer

Warrior. Foto: Cinemax/HBO Nordic

Koji spiller rollen Lee var tiltenkt da han var i live. Han har flere likheter med Lee, som eksempelvis litt av sjarmen og karismaen som ofte minner om legenden. Starten fokuserer mye på Ah Sham sitt søk etter søsteren, som med det stiller spørsmål ved fordeler og ulemper med å være asiatisk kontra asiatisk-amerikansk ved at han ender på kant med loven og påvirker den politiske prosessen. Dette, kombinert med hvordan han og hans viljesterke søster Mai Ling (Dianne Doan, Vikings) har to ganske ulike roller i i krigen mellom tongene danner rammeverket for seriens fremtid.

Flere Banshee-skuespillere er med i seren, en av dem er fan-favoritten Hoon Lee som denne gangen spiller Wang Chao, en fikser og profitør av alle urolighetene i Chinatown.

Chao er en av flere rollefigurer som serverer noen minnerike øyeblikk. Jeg skulle gjerne sett han ble gitt mer tid på skjermen i løpet av de første åtte episodene.

Andre roller inkluderer Mai Ling sin høyrehånd og Kung-fu mester Li Yong (Joe Taslim, The Night Comes For Us) som fungerer utmerket som en rival av Ah Sahm, ofte på grunn av Taslims kampsekvenser og karisma. Ah Toy (Olivia Cheng, Deadly Class) er seriens utgave av Dora DuFran, med ferdigheter vel utenfor hennes bordellvirksomhet, Young Jun (Jason Tobin, The Fast and the Furious: Tokyo Drift) er en festglad og kampdyktig mann som jobber tett med Ah Sahm, som også er sønn av en av de mektige sjefene til deres tong.

I en episode blir vi kjent med Lu (C.S. Lee, Dexter) som har skapt noe for seg selv etter å ha lagt bak seg mange år som slave under byggingen av den amerikanske jernbanen, og er med på å åpne øynene til Ah Sahm for at det er en mulighet for han å ha et liv utenfor tongene og San Fransisco.

Serien sliter mer med å rettferdiggjøre eksistensen til de amerikanske rollefigurene, spesielt politikere som borgermesteren Samuel Blake (Christian McKay, Me And Orson Welles), hans varaordfører Walter Buckley (Langley Kirkwood, Banshee), og Blakes kone Penelope (Joanna Vanderham) som danner et nært forhold til en av de sentrale rollefigurene. Hensikten er god, utførelsen noe svak.

Mer rettferdiggjort er politimennene Big Bill O’Hara (Kieran Bew) og Richard Lee (Tom Weston-Jones), som ender opp med å engasjere noen episoder ut i serien.

Solid action med små hyllester til Bruce Lee

Lee uttalte før sin død at han var mer interessert i å ta sine talenter videre til en serie med western-setting, som han mente ville rettferdiggjøre slåsskamper og vold mer enn en historie satt til moderne tid.

En av de beste episodene er den femte episoden, som minner om en av Troopers beste og mest actionfylte episoder av Banshee. Det var en episode hvor flere sentrale rollefigurer samles på den lokale politistasjonen for å kjempe mot mennesker som var ute etter å drepe de.

Warrior. Foto: Cinemax/HBO Nordic

Akkurat som med sin forrige serie fortsetter Trooper å ha et øye for action og hvordan han kan gjøre noe annet, fra kortvarig bruk av sverd for å drepe noen i et gatehjørne, blodige neveslag, kamper i ganger som minner om Daredevil og Oldboy, til gatekamper med økser og kniver i en stor skala. Det er spennende å se hvordan serien forsøker å toppe seg selv.

Det er ikke nødvendvigvis en historie Lee ville spilt på, med pulp-stilen, blodet og nakenheten serien leverer (som er en del). Men actionsekvensene føles å være i hans ånd. De små hyllestene til Lee sine kjente kampscener som anvendes vitner om den utrolige respekten de involvert har for Lee.

Peaky Blinders møter Banshee

Serien fungerer som en kombinasjon av Banshee og Peaky Blinders. Den har ikke Peaky Blinders overdrevne bruk av overraskelser og medfølgende mangel på troverdighet. Warrior burde applauderes for ønsket om å ta et dypdykk i tematikk og problemer.

Her er det et åpenbart potensial for å bli enda bedre, spesielt hvis Trooper fortsetter som sjefprodusent. Hvordan han forbedret Banshee, som oftest hadde en underholdende sjarm med sin blanding av dumskap, latterlighet, vold og uhygge i første sesong beviste hva han er god for. Hvis serien hadde kuttet bort enkelte rollefigurer til fordel for andre ville dette fungert enda bedre.

Uansett selv med sine problemer, så ender Warrior opp med å være en underholdende ny serie for både de som liker periodedrama til tiden, og action.

https://www.youtube.com/watch?v=b5Dt-5Pv61Q

Første episode av Warrior slippes lørdag 6. Apri på HBO Nordic. Sesong 1 består av ti episoder.Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer