Slagmarken er mørk og full av terror. Recap av Game of Thrones S08E03

Annonse

En blodig, brutal, svett og mørk natt. Episoden “The Long Night” vies i sin helhet til Daenerys, Jon og de andre sin kamp mot The Night King.

I kampen om Winterfell var det forventet at flere av rolelfigurene vi elsker ville dø. Noe som også skjedde.

“The Long Night” var første gang Miguel Sapochnik regisserte en episode siden “The Winds of Winter”, sesongfinalen sjette sesong. Regissøren som også sto bak episodene “Hardhome” og “Battle of the Bastards” var utvilsomt den riktige personen til å takle en episode som dette.

Natten er mørk og full av terror

Episoden starter med å vise oss Sams skjelvende hender, i det troppene marsjerer ut og folkene er klar til å gå i kryptene under Winterfell. Det er en intens stemning under det hele, og episodens åpning fokuserer på ventingen før slaget.

Tyrion gjør seg klar til å gå i sikkerhet i kryptene under Winterfell, hvor han og de andre tilsynelatende skulle være mest trygg, noe som ble nevnt så mange ganger i forrige episode at ingen ble overrasket over at det viste seg å ikke stemme.

Foto:HBO

Vi ser både Davos og Sansa stående på muren, mens dragene flyr over Winterfell klare for kamp. Unsullied og Grey Worm gjør seg klar til å gå utenfor murene. Sam gjør seg klar til stå ved siden av sin bror i svart, Edd, som ikke akkurat oser av glede for å se Sam ved sin side.

Den første overraskelsen er at Melisandre tar del i kampen. Etter å ha vært vekke fra serien en stund, gjør hun i det minste noe nyttig av seg ved å gi Dothraki-sverdene en flammende oppgradering. Hun får også levert en av seriens mest ikoniske linjer “Valar morghulis” til Grey Worm, som tidlig setter tonen og er en sterk påminnelse til publikum at mange vil falle i denne episoden.

Jorah og Dothrakiene er med og konstaterer at dette kommer til å bli et slag med mange tap, når de fort blir overvunnet og bare noen få av dem kommer ridende tilbake. Dette er starten på mange dødsfall etterfulgt av skrikene til hordene av wights som er klare til å ta både soldater og rollefigurer vi bryr oss om. Sam dør nesten, Edd dør i det han redder Sam, Brienne og hennes menn blir nødt til å trekke seg tilbake og det blir veldig ille inntil Danenerys og Jons drager hjelper til med å sette hæren til de døde i fyr og flamme.

Kort oppsummert, så burde Sam ha blitt værende i kryptene under Winterfell. Det hadde vært det beste.

Drageild ikke så mektig som man skulle tro

En av påstandene fra forrige episode vi var usikre på var om drageild var nok til å drepe The Night King. Daenerys testet den teorien ut, han endte opp uten en skramme. Dette er en av flere øyeblikk i episoden som er med å opplyse oss om at Daenerys og Jon kanskje ikke er så riktig til å lede og herske som vi blir ledet til å tro.

Senere i episoden ser vi at hun bare sitter på ryggen til Drogon, men uten å være oppmerksom på horden av wights som nesten blir dragens dødsdom. Senere ser vi også Jon stå ansikt til ansikt med dragen til The Night King, bare for å bli reddet av Arya.

Det er øyeblikk som dette som rettferdiggjorde at det ikke ble Jon som drepte The Night King.

Mange høydepunkter

Et av episodens klare høydepunkt og kanskje det minst overraskende dødsfallet utenom Edd kom litt som forventet, men det ble godt vist frem at Lyanna Mormont og familien hennes er krigere helt til den bitre slutt. Hvordan Lyanna døde ved å anvende sine siste krefter på å drepe en kjempewight får en til å tenke tilbake på hvordan Grenn (en av kameratene til Sam, Edd og Jon i Nights Watch) brukte sine siste krefter på å drepe kjempen “Mag The Mighty” i sesong 4. Ulikt Grenns tilfelle får vi her se det hele skje med Lyanna, noe som gjør øyeblikket mye mektigere. Det er nesten symbolsk hvordan en så liten person kan gjøre noe så heroisk i sine siste åndedrag, et sant David mot Goliat-øyeblikk.

En verdig slutt for den unge Mormont. Foto: HBO

Teaserne til episoden og sesongen var gode i gi oss et inntrykk av at Arya var en av de som ville ende opp nede i kryptene, og at tilsynelatende mange flere som var der nede ville dø. Men nei, Arya var i biblioteket til Winterfell, i den mest skremmende sekvensen i episoden, selv mer enn den sekvensen nede i kryptene med de døde som ble vekket til live av The Night King. Det var et perfekt øyeblikk å ha en episode som dette, å se henne forsøke å liste seg forbi de døde, bare for å ende opp så vidt å kunne stikke unna etter en skremmende flukt.

Sekvensen nede i kryptene da de døde angrep ville kanskje vært mer effektivt om noen vi kjente til kom tilbake som wights og noen vi brydde oss om ble drept. Det mest effektive vi fikk der var øyeblikket mellom Tyrion og Sansa, før han dro for å delta i kampen.

Et annet ikke-overraskende dødsfall i episoden var Lord Beric. Han har lenge fremstått noe overflødig, annet enn å dø for en god sak (og da snakker vi ikke om å gi episoden noe nødvendig lys i et par sekvenser med sitt brennende sverd). Han dør for å sørge for at både Arya, The Hound og Melisandre overlever. Selv om Melisandre kunne ha gjenopplivet Beric, ville det vært unødvendig å gjøre. Det leder også til et av de beste øyeblikkene hvor vi blir minnet på Aryas skjebne. At hun vil være ansvarlig for mange dødsfall, også en med blå øyne.

Arya, Jorah og Theon –  episodens mest verdifulle spillere

Det var overraskende mange som overlevde, spesielt Brienne, Podrick, Grey Worm, Sam, Tormund og Gilly. Om flere kjente og kjære rollefigurer hadde strøket med døde ville det kanskje gjort episoden enda bedre, spesielt med tanke på hvor stort angrepet til The Night King faktisk var.

Men i de minste fikk vi to dødsfall som ga sterke inntrykk. Hvil i fred Jorah og Theon. Episoden trengte noen store dødsfall, og selv om de har vært sekundære rollefigurer i historien siden seriens første episode, så har de begge bevist at de var villig til å ofre alt for å beskytte de som stod dem nært.

Theon får en perfekt slutt på sin ferd, ved å gjøre bot for alt han utsatte Stark-familien for. Forhåpentligvis vil Yara delta i kampen, og lede kampen mot hennes onkel nå som Theon er død. Jorah har hele tiden også lovet å gi sitt liv for sin dronning, og har gjort mer enn nok for å bevise det, men han kunne ikke overleve de dødes hær. Og det var et dødsfall som vil påvirke Daenerys, kanskje mer enn hva selv en drage ville ha gjort (begge de to dragene hennes overlevde, tilsynelatende).

Det var ikke den sanne kongen Jon Snow. Det var heller ikke dragedronningen Daenerys Targaryen, eller Three-Eyed Raven Bran Stark, eller dvergen Tyrion som endte opp med å drepe The Night King. Med alt som skjedde i episoden, og hennes ferd, så var det Arya Stark som endte opp med å drepe lederen for de dødes hær.

Frempekene har vært mange opp gjennom årene om at Arya hadde en viktig rolle. Foto: HBO

Arya har trent nesten hele sitt unge liv på å drepe Cersei, men det var evner hun i stedet fikk behov for i møte med The Night King. Det kan også gi et pek på Brans mulighet til å se inn i fremtiden, for det var han som ga Arya dolken som gjorde slutt på fienden. Det hele kan ha vært Brans lange plan om å lure The Night King, nesten likt som hvordan han i sin tid ble skapt ved å få en kniv i hjertet.

Ny krig på tappene

Episoden er kanskje ikke det store mesterverket den var ment å være, enda mer store tap kunne gjort den enda mer effektiv. Kanskje har den store hypen skapt litt for høye forventninger? Kanskje var også valget om å ha slaget i mørket noe som burde vært unngått?

Det blir interessant å se om serien, som har nok en episode regissert av Sapochnik, kan toppe dette med krigen mot Cersei og hennes hær. Det store minuset er at Cersei nok aldri blir like skremmende som de dødes hær. Det vi derimot får er en avslutning i tråd med hva serien i bunn og grunn handler om; Maktkampen mellom dødelig menn og kvinner.

Det blir også interessant å se om noen bytter side? Tyrion vil neppe gå over til sin søster (det ville blitt et dødsønske naturligvis, som serien har konstatert gang på gang). Men hva med Jaime? Ettersom han overlevde, har han interesse nå for å kjempe for sin søster og familiens hus?

Ellers:

  • Vi må være ærlig. Dette var en episode som fortjente bedre enn HBO Nordics strømmekvalitet.
  • De som strøk med var Prins Theon Greyjoy, Qhono (løytnanten til Dothraki-hæren til Daenerys), Ser Jorah Mormont, Lyanna Mormont, Lord Commander Eddison, Lord Beric Dondarrion og Melisandre. For ikke å glemme The Nigth King og hans hær.
  • Med Jorah og Lyanna Mormont døde, så er i praksis hus Mormont utslettet, samme skjebne som tilfalt hus Umber. Et av spørsmålene neste uke blir om ytterligere flere hus har falt i slaget , eksempelvis Cerwyn og Karstark.
  • Det noe skuffende at vi ikke fikk se weirwood, det hvite treet med røde blader, bli brukt til noe under slaget om Winterfell.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X