Kommentar: – Over 60 nye serier så langt i år. Ingen av de dominerte lunsjpraten.

Annonse

Vil Game of Thrones bli den siste serien som involverer folk flest i lunsj-samtalen?

I årets tre første måneder har over 60 nye serier hatt premiere på TV-kanaler og strømmetjenester i Norge. For en serie er den ultimate snakkis-testen lunsjpauser på jobb. Ingen av seriene nådde opp. Vi kan fråtse i serier som aldri før. Men hva skal seriefrelste snakke om nå som vi ikke lenger er synkronisert?

Joda, NRK var nær med Magnus. I hvert fall halvparten rundt lunsjbordet her i det åpne kontorlandskapet i Media City Bergen var skjønt enig i at det var noe av det mest absurde de har sett på lang tid. Og at vi alle digger Vidar Magnussen. Men det ble med den ene samtalen i januar.

For uken etter var ti nye serier på plass. Minst like mange sesongpremierer av eksisterende serier. Det var bare til å resignere og heller snakke om været, Donald Trump, en havarert fregatt og fantasy league.

30 nye Netflix-serier. Hvor mange kommer du på?

Netflix stod for nesten halvparten av seriepremierene. Det er et ellevilt tall. Men de store snakkisene uteble. Nærmest var nok Sex Education og After Life som ble beskrevet med stor begeistring av noen. Men i begge tilfellene ble det til å forklare de storparten rundt lunsjbordet hva seriene dreide seg om.

Sex Education. Foto: Netflix
Sex Education skapte i diskusjon. I en lunsj. Ulempen med at alt slippes på en gang. Foto: Netflix

For det var stort sett det lunsjpausen er blitt redusert til hva gjelder serieprat. Hvorfor noen bør se en serie. Mer engasjement ble det når noen nevner at de endelig har hatt tid til å sjekke ut gamle perler. Som Breaking Bad. Mad Men. The Sopranos. Færre føler seg ekskludert av samtalen da.

Selv om det blir en fattig trøst. De nye forretningsmodellene og vårt ønske om å få alt på en gang som de fråtserne vi er må ta noe av skylden. Netflix-strategien med å slippe hele sesongen på en gang tar luften ut av seriepraten.

Gamle travere leder an

Episke tidsreisedrama i Outlander skaper fortsatt diskusjon. I hvert fall blant kvinner. Foto: Viaplay

Ingen ny serie når opp til populariteten til etablerte travere. Outlander dominerte snakket, selv om det er en kjensgjerning at flere av mannfolkene da følte seg litt utelatt. Men om det er på nivå med da Lost, Venner for livet, The X-Files og Dynastiet var på sitt mest populære? Ikke i nærheten. I tillegg er det karen som alltid ligger to uker bak resten og dreper samtalen. «Hysj! Ikke spoil». Det er nok bedre tider for Farmen Kjendis og sportsbegivenheter.

Det er konsekvensen av et fragmentert landskap. Det lages flere nye serier enn før. Langt flere. Vi har tilgang til godt over 1000 serier på strømmetjenestene. Flere serier vender tilbake fra seriegravplassen i håp om at nostalgien skal kapre lunsjsamtalen. Nye konsepter er det også flust av, for de av dere som tror alt er nyversjoner. Rundt 45 av 63 serier er i den gruppen. Men det skal godt gjøres å hevde de har truffet bredt og tatt over som samtale-emne blant de som fortsatt trives med å snakke ansikt til ansikt.

For få snakker om (eller vet om) Wayne, Russian Doll og Kingdom – annet enn at de som gjør det gjerne fremhever serienes kvalitet og nyskaping. Å forsøke å prate om i lunsjen er dødfødt.

Hørt om Wayne? Ikke det? Youtube-serien ble elsket av kritikerne og står med karakteren 8.5 på IMDb. Foto: Youtube

Selv Cobra Kai – i mine øyne fjorårets beste og mest engasjerende serie er det få som aner hva er selv om den kom for et år siden (for ordens skyld: Det er en serie som fortsetter handlingen fra Karate Kid-filmene, med 100% tommel opp fra kritikerne og en svimlende IMDb-karakter på 8.9).

Da blir det til å legge sin lit til etablerte serier. Det største samtale-emnet er selvfølgelig Game of Thrones. Det blir endelig skikkelig liv i seriesamtalen igjen når siste sesong sparkes igang og folk kommer tilbake fra påskeferien.

Men jeg er stygt redd det kan bli den siste store snakkisen på seriefronten. Den skal i hvert fall nytes.

De mest besøkte premiere-sidene fra premierekalenderen i årets tre første måneder:

 1. Kongen av Gulset
 2. The Act
 3. The Order
 4. The Pier
 5. 8 Days
 6. Das Boot
 7. Black Earth Rising
 8. Northern Rescue
 9. Sex Education
 10. Les Miserables

De mest besøkte seriesidene i Seriedatabasen
i årets tre første måneder :

 1. Yellowstone
 2. The Passage
 3. Pretty Little Liers: The Perfectionists
 4. Kriger
 5. Les Miserables
 6. Sex Education
 7. Magnus
 8. Titans
 9. I Am the Night
 10. The Enemy Within

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X