Game of Thrones vier tid til både fortid og fremtid i episoden som er gitt navnet “A Knight of Seven Kingdoms”.

For andre episode på rad anvendes tiden til å forberede oss på slaget om Winterfell. En kamp som er ventet å bli et verdig klimaks for Game of Thrones

To av seriens veteraner har vært tungt involvert i episoden. Manusforfatter Bryan Cogman og regissør David Nutter har tatt et dypdykk i flere av seriens sterkeste og rikeste mellom-menneskelige forhold. Vi ble servert flere glimrende tilfeller.

Episoden var fylt med referanser til fortiden og ispedd store tanker om fremtiden, i forkant av den viktige kampen som etter alle solemerker vil ende med døden til flere blant seriens rikholdige karaktergalleri. Noe som bør skje, spesielt med en serie som trosset alle reglene med å drepe av sin tilsynelatende hovedrollefigur Ned Stark i seriens første sesong. Episoden vil kunne bli en god påminner om at alle er i faresonen.

Ensom forsterkning fra House Lannister

Episoden åpner med at Jaime må forsvare seg overfor Daenerys og en flere andre som med gode grunner ønsker hans død. Heldigvis vies ikke episoden for mye tid på denne «rettssaken», for Jamie poengterer at hans grunn til å være der er for å kjempe for de levende, og at han ikke ønsker å komme med en unnskyldning. For uansett hvordan man vrir å vender på det, så gjorde han det han tidligere har gjort for sitt hus og sin familie, i likhet med hva alle andre har gjort.

Annonse

Det ville vært en upassende måte for Jaimes endelik å reise til Winterfell bare for å dø i en rettssak bare timer før den viktige kampen for menneskeheten.

Foto: HBO

Han er klar over sine feiltrinn og innrømmer det selv med å spøkefullt henvise til sitt forhold til søsteren. Det er også passende at Jaime endelig står ansikt til ansikt med Daenerys. De to har byttet om på rollene. Hun startet med å bli solgt, når er hun dronning, mens Jaime var en av de mektigste mennene i de syv kongerikene for sitt eget hus, som nå vil kjempe som en mann i hæren til Stark-familien.

Det belyser også at Daenerys ikke er i full kontroll. Hun blir nødt til å godta Jaime, selv om hun intenst ønsker å se han stå til rette for hva han gjorde mot hennes familie. Ikke nok med det, så skylder hun på Tyrion fordi han stolte på sin søster. Selv om som hun også, som hun senere innrømmer, også stolte på Cersei.

Dialogen mellom Sansa og Daenerys var også noe overraskende godhjertet. Det er lenge bygget opp til at de to kom til å nærmest kvele hverandre til døde en dag, og dette virket å kunne bli et slik øyeblikk. Hele serien har Sansa blitt undervurdert av både oss seere og de rundt henne, men etter episoder som dette vises hun frem på sitt beste. Sanse viser at hun kan styre samtalen dit hun ønsker og samtidig fortelle Daenerys, uten et snev av nøling, at hennes største feil så langt var å stole på Cersei.

Men også viktig; Jaime har kommet med beskjeden om at Cersei har samlet en tropp på nærmere 20 000 menn i King’s Landing med målet om å fjerne de som overlever kampen mot de døde. Uansett utfall av slaget om Winterfell, vi har noe å se frem til!

Noe form for kjærlighet for Stark-søstrene

Arya er en av flere vi ser anvender episoden på å forberede seg til kampen. Ikke bare har hun en god utveksling av ord med The Hound om at han ikke vil kjempe for andre enn seg selv, noe han gir et passende svar på at han en gang kjempet for henne. Deretter blir Beric med i samtalen og begynner å snakke om sin Lord of Light, inntil The Hound får han til å holde kjeft og hun forteller dem at hun ikke vil tilbringe hennes siste timer med de to.

Foto: HBO

Men etter alt de har gått gjennom så gir det mening at Arya og Gendry ville ta forholdet videre til et punkt, spesielt når Gendry kom tilbake i forrige sesong og Arya nå er blitt 18 år. Uansett hvor dette forholdet tar veien vises vi her at Arya fortsatt har noe menneskelig igjen etter alt hun har blitt utsatt for og opplevd på veien til Winterfell. Hun ønsker å oppleve sex. Det er en scene som kanskje får man til å tenke tilbake på en av seriens mer meningsfulle sex-scener, tilbake når Jon og Ygritte hadde seg i den grotten, men samtidig en mer snodig sekvens.

Hvorfor skjer dette nå? Hvorfor skjedde det ikke i forrige ukes episode? Scenen før dette mellom Arya og Gendry hvor hun kaster dragon glass-knivene på trestolpen, bygger i det minste troverdig opp at han nå ser henne på en annen måte. Ikke lengre som det barnet han passet på tilbake i sesong 2.

Det er også en fin parallell til Sansa og Theon sitt forhold når Theon og Sansa omfavner hverandre. De har passet på hverandre i lang tid. Det er vanskelig å si for sikkert hva vi skal tenke på forholdet mellom Sansa og Theon, men de elsker hverandre, uten tvil. Kanskje som familie, kanskje som noe mer. Theon har gjennomgått mye, akkurat som Sansa.

F*ck tradisjoner

I en episode med mange uforglemmelige øyeblikk var ukens beste scene uten tvil når Brienne blir slått til ridder. Det var noe Jaime var innstilt på å gjennomføre etter at hans bror Tyrion kalte Brienne for “Ser Brienne”.  De to har fått respekt og et forhold til hverandre som er av seriens mektigste. De to har beskyttet hverandre flere ganger, akseptert hverandre, og kanskje viktigst av alt Brienne har vært med å bringe tilbake håp for Jaime når han avkledde seg selv både fysisk og psykologisk foran Brienne i det badet i Harrenhal.

For han gir det mening å bry seg for en som stod ved hans side og så forbi hans dårlige rykte. Med Brienne ser han noen som så virkelig fortjener det.

Mange undret seg kanskje hvorfor Brienne ikke allerede var en ridder, men svaret fikk vi at hun ikke teknisk sett var det. På grunn av de gamle tradisjonene om at kvinner ikke kan bli riddere, men Jaime hadde andre ideer etter å ha gjort det klart andre riddere kan gjøre andre til riddere. Så med de etterfølgende ordene gjorde han det.


“IN THE NAME OF THE WARRIOR,
I CHARGE YOU TO BE BRAVE.
IN THE NAME OF THE FATHER,
I CHARGE YOU TO BE JUST.
IN THE NAME OF THE MOTHER,
I CHARGE YOU TO DEFEND THE INNOCENT.
ARISE, BRIENNE OF TARTH,
A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS.”


Etterfulgt av høylytt applaus av en veldig ivrig Tormund, Tyrion, Podrick og Davos. Brienne med tårevåte øyne og et smil av pur lykke, som kommer på er perfekt tidspunkt for den lange ferden Brienne har vært gjennom. Men i ren Game of Thrones-stil, dette er bare en kortvarig glede, for minutter senere står de dødes hær utenfor Winterfell.

Vi vet hva The Night King vil

Forsvarets sentrale menn og kvinner står samlet rundt er bord for å tenke ut en strategi. De kan ikke vinne i en vanlig kamp mot the Night King og hans hær. I likhet med episoden “Beyond The Wall” blir strategien at de må angripe kongen av de dødes hær ved å lure han ut. Bran vil villig være en lokkedue.

Bilde fra episode 2 av Game of Thrones. Foto: HBO

Det er kanskje ikke så skuddsikker plan, spesielt med tanke på at Theon og hans gjeng med menn fra jernøyene skal beskytte Brann. Ingen som har tenkt over det faktum at Theon mildt sagt har tapt alle sine kamper? Ved unntak av redningsaksjonen forrige uke av Yara. Men hei, det er i det minste en plan!

Vi får også et klart svar på hva The Night King ønsker. Bran gjør det klart for alle at The Night King ønsker å viske ut verden, og det er derfor han har forsøkt å drepe Bran og mange Three-Eyed Ravens tidligere. Bran er et levende dokument på Westeros sin historie, og blir han drept blir nåtiden og fortiden ødelagt. Derfor er Bran mektigere enn hva alle sverd, eller drager kan være.

Avlsøringer i kryptene

Etter flere knotete unnamanøvre avslører endelig Jon sannheten bak hvem han er overfor Daenerys.

Jon ved statuen ved Lyanna Stark, som han nå vet er hans sanne mor, blir funnet Daenerys, som forteller at hun alltid trodde hennes bror Rhaegar var en god mann, inntil hun lærte at hadde voldtatt Rhaegar. Likt mye annet i historien er dette bygd på en løgn.

Hva nå Daenerys? Foto: HBO

Dette åpner for Jon å fortelle at Rhaegar ikke voldtok Lyanna likevel. Det var ekte kjærlighet mellom de to. Og ut av det kom deres sønn, Aegon Targaryen, nemlig Jon. Det er noe han tydelig har problemer med, men hva med Daenerys? Det er vanskeligere å tolke, annet enn at hun ikke er 100% fornøyd over avsløringen. Er det sinne, sjokk eller noe mer? Et lite øyeblikk der så var det nesten som hun i ren Game of Thrones-stil kunne tatt en dolk og drept han der og da.

Dette er noe som kan spilles videre på om begge to faktisk overlever slaget om Winterfell, og noe som kan bli til noe vondt og fælt ganske fort. For det kan bli en krig mellom de to om det hele. Og er det helt sikkert, må hun nok tenke. Er Jons bror og hans venn gode nok kilder for dette?

Uansett blir det et spørsmål for siden, for plutselig står The Night King utenfor murene til Winterfell. Slaget om Winterfell er her.

Ellers

  • For mange bra øyeblikk denne episoden og. Sam som gir familiesverdet til Jorah og Jorah som takker ja. Det etter å ha forsøkt å overtale sin niese Lyanna Mormont om å søke tilflukt i kryptene under Winterfell. Davos og Gilly som tenker på Shireen Baratheon etter jenta som henter suppe. Greyworm og Miissandei fortsetter å vise sin kjærlighet for hverandre. Glem Ed Sheeran, fantastisk levert sang av Daniel Portman (Podrick).
  • Det er nevnt 6 ganger at kryptene er trygge, noe som nok indikerer at de ikke akkurat er så trygge som folk vil ha det til…
  • Etter at dragene har spist budsjettet for spesialeffektene fikk vi endelig se Ghost uformelt sittende bak Jon, Eddison og Sam på slutten av episoden. Undertegnede har aldri vært så glad for å se et av de dyrene på serien igjen.
  • Angående hunder. Hva har skjedd med hundene til Ramsey? Kanskje ikke veldig effektive mot The Night King og hans hær, men vil serien i det minste referere til hva som skjedde med dem? Ble de alle drept etter å ha spist opp den siste arvingen av hus Bolton?  
  • Øyeblikket hvor Tormund forteller om hvordan han fikk navnet sitt, er rent gull. Han er interessert i Brienne fordi hun er høy og sterk, som kjempene han både drepte en av og som han ammet når han var 10 år gammel.
  • Angående Tormund, så er hans utbrudd “Fuck traditions” og taklingen hans av Jon noe som minner meg sterkt om hvordan jeg har opplevd Kristofer Hivju opp igjennom årene siden jeg først så han i 2013, fra hvordan han skrek “La oss se det da, for faen!” under den norske premierefesten for sesong 3 (hvor Dennis Storhøi satt ved siden av meg, og var oppgitt over den lange tiden HBO Nordic brukte på å vise episoden), og de anledningene jeg har sett han hatt det gøy med å skremme intetanende fans. Dette er en fyr jeg håper fortsetter å få engelskspråklige roller som er verdig hans karisma og humor.
  • Ville det vært for mye forlangt å utvide episoden noen minutter til, ved å gi Varys et bra øyeblikk og?
  • Nest ukes episode vil være 82 minutter lang. Og det er en episode som blir regissert av Game of Thrones-veteran Miguel Sapochnik, som har regissert flere av seriens beste episoder, og episodene med de største slagene. Vi snakker “Hardhome” og vi snakker naturligvis “Battle of the Bastards”, men heller ikke glem “The Winds of Winter” (sesongfinalen av sesong 6, og en av mine favorittepisoder). Sapochnik har uttalt at episoden vil ha flest rollefigurer i scener siden piloten, og regissøren sier kampen er lengre enn “Slaget om Helmsdjupet” i Ringenes herre: To tårn.  
Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer