Som forventet har Netflix valgt å kansellere Jessica Jones og The Punisher. Det betyr at kommende sesong av førstnevnte blir det siste vi får av ferskt Marvel-innhold på strømmetjenesten. Serienes fremtid er nå i Disneys hender.

Et endelig brudd mellom Disney og Netflix

The Punisher kom med ny sesong i januar og Jessica Jones kommer med tredje sesong senere i år. Dette blir serienes siste innslag, i hvert fall på Netflix.

Strømmetjenesten kansellerte i fjor Daredevil, Luke Cage og Iron Fist. Årsaken er at Marvel-eide Disney har valgt å gå sin egen vei og satse på strømmetjenesten Disney+, som betyr at mye Disney-innhold vil forsvinne fra Netflix de kommende årene til fordel for Disney+.

Superheltseriene var del av en avtale mellom selskapene som ble inngått for fem år siden, lenge før Disney valgte å satse på sin egne strømmetjeneste. Det var opp til Netflix om seriene skulle fortsette.

Netflix eier ikke seriene, de er lisensiert ut. Strømmetjenesten har betalt en forholdsvis stor sum til Disney-eide ABC Studios for hver sesong. For Netflix er det et bevisst valg å fremover satse på serier de eier rettighetene til. 

Til tross for serienes popularitet valgte Netflix at de ikke ønsket å ta kostnaden for å vise serien til det som er ventet å bli en stor konkurrent de neste årene. Det oppstod blant annet en konflikt om antallet episoder per sesong, for Netflix ønsket å kutte dette til maks ti episoder fremfor de kontraktfestede tretten.

Kan seriene komme tilbake?

For fire av seriene (Luke Cage, Daredevil, Iron Fist, Jessica Jones) er det avtalefestet at Disney ikke kan lage ny sesong før det er gått to år. For The Punisher er det uklart hva avtalen sier, da den serien ikke var del av det opprinnelige samarbeidet mellom selskapene.

På vinterens TCA uttalte Disney både overraskelse over Netflix sitt valg, men ga også håp på at vi ikke har sett det siste av rollefigurene.

Television Critics Association (TCA) er en organisasjon bestående av over 200 amerikanske og kanadiske kritikere. Et par ganger i året avholdes pressetreff hvor de store amerikanske nettverkene og strømmetjenestene presenterer siste nytt.

Utfordringen er om Disney vil satse videre på nåværende inkarnasjoner eller starte forfra med seriene, for skuespillere kan bli vanskelig å sikre seg om de blir klare for andre serier i to-års perioden. En av årsakene til at Netflix gikk ut alt nå med kanselleringen av Jessica Jones var blant annet hensyn til skuespillerne og produksjonsteam, som nå enklere kan delta i kampen om lukrative roller i det som omtales som «pilotsesongen» – hvor nye serieprosjekt jakter på skuespillere. 

Marvel's Daredevil sesong 3. Foto: Netflix
Ny sesong av Daredevil kan tidligst komme i 2020. Foto: Netflix

En annen utfordring er at Disney+ ikke er tiltenkt å huse innhold med 18 års aldersgrense. Et alternativ som er nevnt er den amerikanske strømmetjenesten Hulu, hvor Disney blir hovedaksjonær når oppkjøpet av Fox ventelig går gjennom sommeren 2019.

I tillegg vil Netflix sitte på rettigheter for sesongene som er produsert i flere år fremover. Noe som betyr at det er flere hindre som må overkommes om det skal bli håp for å få sett mer av seriene.

Les mer

Strømmekampen: Dette er konkurrentene til Netflix

De neste årene må Netflix bryne seg på alt fra Mikke Mus, Ringenes Herre og asiatiske nykommere. Vil strømmetjenesten fortsatt forbli størst?
Marvel's Daredevil sesong 3. Foto: Netflix

Marvel’s Daredevil er kansellert av Netflix

Netflix fortsetter å distansere seg fra Marvel. Nå er også kronjuvelen Daredevil en saga blott.

Strømmekampen: Superhelter i kryssilden. Marvel lover mer Daredevil, men kan Disney få orden i...

Kanselleringen av Daredevil er historien om at seriers skjebne styres av langt mer enn kvalitet og seertall. 
Marvel's Luke Cage. Foto: Netflix

Superhelter står for fall: Nå er også Marvel’s Luke Cage kansellert

Netflix-serien Marvel's Luke Cage er kansellert. Kreative uenigheter skal være årsaken
Marvel's Daredevil sesong 3. Foto: Netflix

Oversikt: Alle seriene som Netflix har kansellert eller avsluttet

Rekken av avsluttede Netflix-originaler er lang. Serienytt gir deg oversikten.

Oversikt: De nye seriene Disney+ skal friste med i 2019 og 2020.

Serie om Loke er alt bekreftet. I tillegg skal Star Wars, High School Musical og andre kjente merkeverarer friste seerne når Disney+ etter planen kommer sent 2019 eller tidlig 2020.