Valley of the Boom er en eplekjekk dokumentarserie om da Internett tok av

Karakter

Valley of the Boom sikter seg inn på alle som elsker teknologi og utvikling i en serie som veksler mellom intervju og dramatisering.

National Geographic fortsetter satsingen på dokumentarserier som veksler mellom dramatisering av hva som skjedde og intervju gjort med de som var med på pionertiden til verdensveven. Det er en cocktail som krever litt tilvenning.

Annonse

Fra tiden da knapt noen visste hva Internettt er

Valley of the Boom er fortellingen om hvordan Internettt tok oss med storm etter komersialiseringen på 90-tallet. Her er personlig drama, en kynisk bransje og temaet teknologiutvikling ingrediensene i en dokumentarserie som raskt fenger.

i fremtredende roller finner vi Bradley Whitford (The West Wing), Steve Zahn, Lamorne Morris, John Karna, Dakota Shapiro, Oliver Cooper og John Murphy som med blandet hell bringer liv til viktige historiske personer som aldri har nådd samme status som Bill Gates, Mark Zuckerberg og Steve Jobs.

For 25 år siden var det et fåtall som ante hva Internettt var og nettlesere var i sin spede begynnelse. Det ble starten på en av en teknologisk utvikling som har påvirket samfunnet i større grad enn det meste som har kommet forut.

Historien om hvordan vi har kommet dit vi er i dag hvor stadig flere av oss i er koblet opp mot verdensveven gjennom en økende mengde duppeditter er en morsom en som burde være pensum for alle og enhver. Valley of the Boom gjør sitt for å krydre fortellergrepene slik at den favner litt bredere enn en standard dokumentarserie.

Hvis du er en (av de få) som har sett den skjulte juvelen Halt and Catch Fire, som tok for seg bransjen på 80-tallet frem til 90-tallet, vil Valley of the Boom være obligatorisk å få med seg. En annen mer velkjent referanse er HBO-komedie Silicon Valley. Dette er dokumentarsjangeren som går litt i samme gate.

Fra House of Lies-skaperen

Det er House of Lies-skaper Matthew Carnahan som har hatt regi for serien, og det merkes. Her er det på kanten til å velte over i form over innhold når virkemidler som skuespillere som «fryser» til og en skuespiller som bryter den fjerde veggen for å forklare at han er skuespiller og ikke den «ekte varen» blir anvendt. Det er en hårfin balansegang som nok vil splitte sitt publikum.

Temaet kan virke traust (selv om det ikke er det!), så jeg forstår ønsket om å gi det hele et lite adreanalinkick. Dette er eplekjekt og målet er å gjøre formidlingen litt mer underholdende enn det å høre på noen veteran-geeks fortelle om sine tidligere glansdager. Samtidig blir det fort litt vel mye gimmick fordi det ikke gis tillit til at historien er spennende nok hvis den er levert på tradisjonelt vis.

Jeg har sett første episode og den er mer enn god nok til å friste til å fråtse meg gjennom de neste fem. Seriens format og noe kaotiske fortellerform gjør det til en serie jeg nok ikke ville sett ukentlig, her er det nok best å få sett episodene på løpende bånd.

Valley of the Boom har premiere på National Geographic 13. januar kl. 21:00. Den sendes på Viaplay fra 14. januar. Serien består av totalt seks episoder.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom

Dokumentarsjangeren får seg en småfrekk overhaling av House of Lies-skaper Matthew Carnahan. Historien er alene verdt å bruke tid på. Valley of the Boom er en eplekjekk dokumentarserie om da Internett tok av