Serieåret 2018: TV-kritiker Steffen Støs topp 20 favorittserier

Del nyheten

Et nytt år er over, det er på tide med den faste topplista over de beste TV-seriene i året som har gått. TV-kritiker Steffen Stø har valgt ut sin topp 20-liste for 2018, som inkluderer serier som My Brilliant Friend og Killing Eve.

Det er en endeløs variasjon med serier å se på i 2018. Uansett hvor mye jeg fikk med meg var det serier som gikk i glemmeboken, ble offer for tidsklemmen eller forble utilgjengelig. Eksempler her er sesong 2 av både American Crime Story og The Good Place

Mange av de 20 nevnte er serier jeg også kunne sett for meg på en topp 10-liste, men har viket plass på grunn av jeg har personlig likt og synes andre serier har levert bedre i år.

2018 har vært et år uten tidligere storfavoritter som The Leftovers, Halt And Catch Fire og Detectorists, men savnet døyves av rekordmange nye serier på skjermen.

Seriene som nesten nådde opp til topp 20 var serier som The End of The F*cking World, Dogs of Berlin, The Terror, Legends of Tomorrow, Cobra Kai, Castle Rock og Sorry For Your Loss.

Steffens topp 20-liste for 2018

Vi liker alle forskjellige serier. Dette en liste over 20 serier som har overrasket meg, vært minneverdige eller rett og slett leverte noe unikt. Forhåpentlig inkluderer den serier dere lesere enda ikke har sjekket ut.

Hva var dine favorittserier i 2018? Delta gjerne i kommentarfeltet.

The Looming Tower

The Looming Tower er tragisk og skremmende advarsel om konsekvensene av tunggrodd byråkrati og egoisme dominerer.

Manglende informasjonsdeling, lunken respons på tidligere terrorangrep og en undervurdering av terroristers ambisjoner blir på glimrende vis oppsummert i denne miniserien om terrorangrepet 11. september 2001.

Mye takket være forfatter Dan Futtermans godt skrevne rollefigurer, som ble ytterligere fremhevet av dyktige skuespillere som som Ali Soufan (Tahar Rahim), Robert Chesney (Bill Camp) og spesielt John O’Neill. Vi sitter igjen med en historie og dens involverte som settes i et nytt lys.

Kan sees på Amazon Prime Video.

Heimebane

Med en historie drevet frem av tema som egoisme, likestilling, humor og drama ble Heimebane en overraskende god perle, også i internasjonall sammenheng.

Spesielt sesongens andre halvdel imponerte, som serverte en av de beste enkeltepisodene blant norsk TV-drama siden Kampen for Tilværelsen.

Til tross for likhetene med Friday Night Lights klarte Heimebane å finne sin egen stemme og egenart. Det skader heller ikke Ane Dahl Torp virkelig kler rollen som Helena Mikkelsen. For ikke å nevne mange gode biroller som talentet Adrian (Axel Bøyum) som sliter noe psykisk, og den fantastisk slue Bjørn (Bjarte Hjelmeland), en rolle Hjelmeland var født til å spille.

Kan sees på NRK TV.

18. The Good Fight

The Good Fight fikk denne sesongen avsluttet den Bernie Madoff-inspirerte skandalen og fikk med det anledning til å fokusere på annet. Spesielt Diane, som ofte var det sterkeste med moderserien The Good Wife, fikk mer tid på skjermen.

Resultatet var en serie mer selvbevisst og latterlig, som passet godt med fokuset på både et USA under Trump og det amerikanske rettssystemet. Supplert med noen solide gjesteroller av blant annet Alan Alda og Judith Light fikk vi en sesong som lover godt for seriens framtid.

The Kominsky Method

For mitt eget vedkommende er det overraskende å ha en Chuck Lorre-serie på topp 20. Dette var en serie jeg hadde små forhåpninger til.

Etter en noe haltende start tok serien seg veldig opp når tid og alder fikk økt fokus, med flere solide prestasjoner av Michael Dogulas og Alan Arkin i seriens hovedroller som Sandy og Norman.

Resultatet ble at The Kominsky Method endte opp med å bli en overraskende morsom og gripende serie til tider, hvor humor og de triste øyeblikk ble vel anvendt.

Kan sees på Netflix.

Counterpart

Med en solid balanse mellom å være science-fiction og spionthriller ble Counterpart en nærmest påminnelse på det beste fra Fringe i en mer mørkere og dypere innpakning.

Krigen mellom de to parallelle universene er ikke seriens drivkraft, for mest interessant er seriens interesse for å stille dypere spørsmål om hvordan livet kunne være under andre omstendigheter.

Selv om serien sliter med øvrig rollegalleri så skapes det engasjerende sidehistorier for både Clare (Nazanin Boiadi) og Baldwin (Sara Serraiocco). Det blir det spennende å se hvor serien er på vei etter en ellers ganske god første sesong.

Kan sees på Viaplay.

Lodge 49

Litt i ånden til den skjulte perlen Terriers var kanskje denne AMC-serien årets rareste. Handlingen risikerer å gi inntrykk av en serie som er kjedeligere enn sluttresultatet tilsier.

Det var mye mer enn en historie om en surfer med navn “Dud” (Wyatt Russell) som ønsker et enklere liv etter farens dødsfall og selv ender opp mer å kommei kontakt med en eldgammel forening. Her handler overraskende mye om sorg, men det blir aldri for mye i det som er en rar og herlig kombinasjon av både Cheers og Twin Peaks.

Er i skrivende stund ikketilgjengelig i Norge.

The Deuce


The Deuce gjør en fantastisk jobb med å fortelle en viktig del av historien til New York City. Den formidler hvordan byen gikk fra å være et sted fylt av korrupsjon, vold, prostitusjon og porno, til noe mer hva vi kjenner byen til å være i dag takket være historiene til de menneskene som ble “fanget” i det, enten ved uhell, tilfeldighet eller for rikdom og makt.

The Wire-skaper David Simon har med sin kompanjong og The Deuce-medskaper George Pelecanos levert nok en sesong som er minst like samfunnsinteressert som den første. Fenomenale  skuespillerprestasjoner av blant annet Maggie Gyllenhaal, Emily Meade, Gary Carr, Gbenga Akinnagbe og mange andre fremhever historien. Det blir nå spennende å se hva den tredje og siste sesongen av serien vil vise oss.

Kan sees på HBO Nordic.

Homecoming

Amazon-serien Homecoming har Julia Roberts i hovedrollen. Foto: Amazon

Med Homecoming skapt, skrevet og produsert av Eli Horowitz and Micah Bloomberg, som sto bak podcasten serien er basert på, fikk vi en av de mest spennende produksjonene til Amazon så langt.

Ikke bare fikk vi de beste rollene til både Shea Whigham og Bobby Cannavale siden begge var å se i Boardwalk Empire, men både Stephan James og Julia Roberts leverte i serien rundt de mystiske omstendighetene rundt sosialarbeideren Heidi (Roberts) som hjalp soldaten Walter (James) til å komme tilbake til det normale liv etter å ha vært i krig.

Med Mr. Robot-skaper Sam Esmail bak kamera serveres vi en thriller tatt ut fra 70-tallet med litt «Hitchcock DNA» mikset inn. Kanskje det mest overraskende var hvor flott det var å se Roberts i en krevende rolle igjen, som Heidi faktisk endte opp med å bli.

Kan sees på Amazon prime Video.

Sharp Objects

Sharp Objects. Foto: HBO Nordic

Til tross for en seig start endte Gillian Flynn-serien regissert av alltids solide Jean-Marc Vallée opp med å bli en av årets beste krimserier. Spesielt i de siste episodene etterfulgt av en slutt som var en gledelig overraskelse.

Seriens sterkeste kort var Amy Adams som gjør fantastisk jobb med å pushe fra hovedkarakteren Camille til å bli en av de beste og mest kompliserte hovedkarakterene sett i en krimserie. På sitt beste var Sharp Objects en gripende, oppsiktsvekkende og uforglemmelig miniserie med en perfekt slutt.

Kan sees på HBO Nordic.

Babylon Berlin

Satt til tiden mellom første og andre verdenskrig i 1929 under Weimarrepublikken i Tyskland ble Babylon Berlin mer enn et solid periodedrama.

Drapsgåten Gereon Rath (Volke Bruch) jobber med som er sentral i handlingen fungerer hovedsakelig godt nok, men sidehistoriene til Charlotte (Liv Lisa Fries) som en aspirerende politikvinne, og Svetlana (Severija Janušauskaitė) er ofte seriens sterkeste historier.

Kombinert med visuell flott gjenskapning av 20-tallet i Berlin endte serien med å bli en av årets mest spennende serier.

Kan sees på NRK TV.

Succession

I en horde av serier rundt mektige og rike mennesker i New York City funket Succession veldig bra etter seriens litt trege start. Serieskaper Jesse Armstrong (kjent for In The Thick of It og den glimrende Black Mirror-episoden “The Entire History of You”) klarte å holde balansen mellom drama og komedie slik få andre serier makter.

Etter sin første sesong føles serien som en slags erstatning for den brutale og ofte ondskapsfulle humoren til Veep man nesten ikke kan la vær å elske. Med en Rupert Murdoch-aktig hovedrolle i Logan Roy (Brian Cox), den sanne arvingen Kendall (Jeremy Strong), playboyen Roman (Rory Culkin), kraftfulle Shiv (Sarah Snook), slimete Tom (Matthew Macfadyen), og det ofte uskyldige lammet Greg (Nicholas Braun) har serien en av de bedre og morsomste rollegalleriene på TV-skjermen.

Kan sees på HBO Nordic.

Big Mouth

2018 bød på flere skuffende andre sesonger fra serier som Westworld, Legion, The Handmaid’s Tale og Marvel’s Jessica Jones. Noen unntakt var det heldigvis, blant annet den solide returen av denne animerte perlen av en serie om vennene Nick (Nick Korll), Andrew (John Mulany) og Jessi (Jessie Klein).

Serien er ikke bare god underholdning, men den klarer samtidig å være informativ, grov, smart, morsom og søt. Det hele forbedret av nykommere som Shame Wizard (David Thewlis), hormonmonsteret sin største fiende som graver i ungens dypste skam, og Gina (Gina Rodriguez) som blir sentrum av mye snakk på skolen til Nick og Andrew.

Men ingen fungerte så utmerket som det kvinnelige hormonmonstret (Maya Rudolph) som var den beste stemmen i en animert serie i 2018. 

Kan sees på Netflix.

Barry

barry
Barry er en ny kommende komiserie på HBO. Foto: HBO.

Hovedgrunnen til at Barry fungerer så bra er hvordan serien har funnet en god balanse mellom å fokusere på det mørke og det latterlige med Barry (Bill Hader); En mann som som ved en tilfeldighet ender opp å falle for et potensielt nytt liv som skuespiller, til tross for en fortid som er veldig vanskelig å legge bak seg.

Serien forbedres ytterligere av birollene til både Stephen Root og Henry Winkler, som er begge er med å nøste sammen det meste av det komiske og dramatiske i serien. Med en solid sesongfinale gjør serien meg ekstra spent på å se hvor serien er på vei i sesong 2.

Kan sees på HBO Nordic.

Patrick Melrose

Med miniserien har vi fått kanskje den sterkeste prestasjonen til skuespiller Benedict Cumerbatch på film og TV. Skuespilleren takler det mørke, dystre og til tider smule morsomme materiale han har å jobbe med som hovedkarakteren Patrick Melrose.

Med hver episode tar serien i bruk handling fra hver av Patrick Melrose-bøkene til Edward St. Aubyn. Det gjør også at episodene føles unike med hvordan serien skifter tone, og hvordan Cumerbatch takler disse endringene i en historie som oftest føles ut som en noe bedre, dramatisk og dyster vri på The Wolf of Wall Street.

Kan sees på HBO Nordic.

Better Call Saul

Selv uten en kraftfull episode som fjorårets “Chicanery”, så er det overraskende hvor bra Better Call Saul fremdeles er år etter år, og hvordan det er mulig for en spin-off å være så god som dette med enkelte begrensninger serien må jobbe med i form av historiefortellingen, og hva vi vet skjedde i Breaking Bad.

Med en tøff avslutning på sesong 3, så sesong 4 av Better Call Saul stor forandring for Jimmy McGill (Bob Odenkirk) i det han forandret seg fra den samvittighetsfulle Jimmy som ville ofre seg for andre, selv i det han spilte systemet for sin fordel. De dagene er over og han er nå blitt til Saul Goodman, noe som vil bli spennende å se serien spille på i den femte sesongen, og hvordan enkeltpersoner i livet hans som spesielt Kim (Rhea Seehorn) vil reagere.

Det hele forbedres med den solide sidehistorien om hvordan Gus Fring (Giancarlo Esposito) fikk hjelp av Mike (Jonathan Banks) til å få til et prosjekt som spilte en stor rolle i Breaking Bad.

Kan sees på Netflix.

My Brilliant Friend

Historien fra Elena Ferrante som starter på 50-tallet i Naples i Italia var en av årets store høydepunkt av nye serier.

Med et kompleks, flott og ofte brutalt syn om hvordan et livslangt vennskap mellom to kvinner kan være, klasseforskjeller, og hvordan drømmer og virkeligheten krysser vei. Det hele forbedret av valget av skuespillere, spesielt de unge skuespillerne som spiller de to rollefigurene Elena (norske Elisa de Genio) og Lila (Ludovica Nasti) i den yngste alderen vi møter dem. Italienske serieskapere fortsetter å imponere etter persler som The Young Pope og Gomorrah.

Kan sees på HBO Nordic.

Killing Eve

Den glimrende manusforfatteren (og skuespilleren) Pheobe Waller-Bridge, som sto bak den fantastiske komiserien Fleabag, klarte å slå til med en av årets overraskelser og årets beste nye serie.

Med seriens fokus på katt og mus-leken mellom den kontorsittende MI5-agenten Eve (Sandra Oh) og den psykisk syke leiemorderen Villanelle (Jodi Comer) var dette et engasjerende karakterdrama med en særegen humor og to solide hovedrolleinnehavere i Oh og Comer på toppen av det hele.

Kan sees på HBO Nordic.

3 Bojack Horseman

Det føles noe repeterende å ha BoJack Horseman nok et år på topp 10, men det er noe med serien som gjør den helt spesiell.

Fra vanskelig familieforhold som leverer en episode hvor BoJack (Will Arnett) utelukkende viet til en monolog i en begravelse, et trist tilbakeblikk fra en tidligere tid i livet til Princess Carolyn (Amy Sedaris), til hvordan Todd (Aaron Paul) sliter med en tønne glidemiddel.

År etter år forsøkes det og lykkes med å gi oss noe ambisiøst og nyskapende som ikke er redd for å spille på både det komplekse og det latterlige i historien og verdenen til BoJack.

The Americans

Etter en litt skuffende – men ikke dårlige – femte sesongen klarte The Americans å lande det på sluttstreken i sin siste og sjette sesong.

Historien om Elizabeth og Phillip fikk en verdig slutt, og en av beste TV-dramaene i moderne tid med sin kombinasjon av å være mer enn bare en dramaserie om spionlivet med både oppveksthistorier, en skjærende skildring av vennskap som blir formet og sviktet. Alt dette rundt det mest ustoppelige og engasjerende ekteskapet vist fram på TV-skjermen noen gang med forholdet til de to hovedkarakterene så fenomenalt og sterkt spilt av Keri Russell og Matthew Rhys. Alt dette avsluttet perfekt med en sang av U2 jeg aldri vil kunne høre på igjen uten å bli mint på denne fantastiske dramaserien.

Kommer på Netflix i 2019.

Atlanta

I sin andre og sterkeste sesong så langt klarer Atlanta å være den mest oppfinnsomme TV-serien.

Vi blir servert uforglemmelige, eksentriske og originale historier rundt hovedrollene Earn (serieskaper Donald Glover), Alfred (Brian Tyree Henry), Darius (Lakeith Stanfield), og Van (Zazie Beetz). Sesongen har en rekke utmerkede episoder, som den livlige episoden “Barbershop”, gotiske grøsserhistorien “Teddy Perkins” og episoden “Helen” som har sine likheter med fjorårets Get Out.

Seriens unike episoder er en stor grunn til dens favorittstatus i 2018, i en tid der slike episoder blir viktigere på grunn av et økende antall serier som ikke ikke fokuserer på enkeltstående tradisjonelle» TV-episoder» til fordel for å bli en «10 timers film».

Kommer på Viaplay i 2019, sendes først på Fox. 

Annonse
X
X
X