Det er penger å hente i eldre innhold. Etter en intens budrkig skal Netflix ha gått med på å betale over 700 millioner kroner for å sende Venner for livet i 2019. 

Kostbar serie 14 år etter at den ble avsluttet

Venner for livet har vært et fast innslag på strømmetjenester i en årrekke. Den populære serien er en hit verden over, selv om den tok slutt etter ti år i 2004.

Serien har vært populær på Netflix. Hvor populær er vanskelig å si fordi Netflix holder visningstall hemmelig. Men ifølge The New York Times var strømmetjenesten villig til å betale over 250 millioner kroner årlig for å vise serien.

Nå har prisen gått til værs og kan ende opp så høyt som 900 millioner kroner. For å vise serien i et år, men med muligheter for et mangeårig samarbeid.

Intens budkrig

Årsaken til prisøkningen er at en rekke nye strømmetjenester er på vei og de har vist stor interesse for den gamle juvelen. Apple skal ha bidratt til å øke prisen, før de trakk seg fra budkrigen. I tillegg var Hulu, som snart trolig er eid av Disney, interessert i serien og presset prisen opp.

Prisen gikk ytterligere opp som følge av at rettighetshaver WarnerMedia, nå eid av AT&T, er på vei med egen strømmetjeneste. Det vurderes om filmer og serier de eier skal bli eksklusivt innhold på deres nye strømmetjeneste eller i tillegg også bli lisensiert ut til aktører som Netflix.

WarnerMedia ønsker å vise serien i ny strømmetjeneste

AT&T kjøpte i fjor opp WarnerMedia (tidligere Time Warner), som igjen eier blant annet HBO. AT&T er et av de største og mest tradisjonstunge amerikanske selskapene som nå eier HBO, Turner Broadcasting Networks, TBS, CNN, Warner Bros. Entertainment og Turner Broadcasting International.

Strømmetjenesten de kommer med vil dermed inneholde en rekke populære serier, filmer og programmer.

Kan bli vist begge steder

Den foreløpige løsningen skal ha blitt at Netflix får vise serien også i 2019, men prisen er nærmere tredoblet. Summen skal være et sted mellom 80-100 millioner dollar, som i norske kroner betyr et sted mellom 700 og 900 millioner kroner.

Videre skal avtalen gi WarnerMedia mulighet til å vise serien fra 2020 samtidig som den går på Netflix, men også gi WarnerMedia mulighet til å si opp avtalen.

Hva med Netflix Norge?

I Norge gjelder ofte andre avtaler enn de som inngås for det amerikanske markedet. Samtidig blir avtalene i økende grad inngått og tilpasset det globale markedet.

WarnerMedia og øvrige rettighetshavere vil i utgangspunktet være mer villig til å lisensiere innhold til strømmetjenester som operer i Norge der de selv ikke tilbyr egne tjenester.

Men det er ventet av strømmetjenester som WarnerMedia, Disney+, Hulu og Apple satser på det globale markedet.

For det norske markedet er det en annen avtale som gjelder, som sikrer at norske brukere uansett vil kunne se serien på Netflix i 2019.

Gamle perler blir mer verdt

Venner for livet er et godt eksempel på hvor verdifull populære serier og filmer blir for strømmetjenestene. Det er også forklaringen på hvorfor flere populære serier, som eksempelvis Lost, gjerne glimrer med sitt fravær.

Lost. Foto: ABC
Lost er en serie ABC vet å ta godt betalt for. Foto: ABC

For de koster store summer å lisensiere. Trolig kan vi vente oss at langt flere av seriene blir tilgjengelig for det norske publikum når rettighetshaverne er på plass med sine egne strømmetjenester.

Ulempen blir at markedet fort blir mer fragmentert.

Dette bidrar også til en ny virkelighet å forholde seg til for etablerte strømmetjenester som Netflix, Viaplay og HBO nordic. Prisene presses opp og behovet for innhold selskapene selv eier øker.

LES OGSÅ

Strømmekampen: Dette er konkurrentene til Netflix

De neste årene må Netflix bryne seg på alt fra Mikke Mus, Ringenes Herre og asiatiske nykommere. Vil strømmetjenesten fortsatt forbli størst?

Strømmekampen: Superhelter i kryssilden. Marvel lover mer Daredevil, men kan Disney få orden i...

Kanselleringen av Daredevil er historien om at seriers skjebne styres av langt mer enn kvalitet og seertall. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here