‘Better Call Saul’, muligens den beste serien på Netflix for øyeblikket, er tilbake med ny sesong. Vi recapper sesongpremieren. Obs! Spoilers!

«Vel Howard, jeg vil tro det blir din byrde å bære».

En ødelagt, kynisk og usedvanlig likegyldig Jimmy avfeier en angrende Howard, som tror han er indirekte skyldig i Chucks antatte selvmord. Han vandrer vekk, plystrende. En rystet Kim er målløs. Hvem er denne mannen?

Og ikke minst: Hvem ville vunnet i en kamp mellom Bruce Lee og Muhammad Ali?

Det er, som alltid, nok av spørsmål å søke svar på for oss trofaste seere av dramaet.

Trolig er vår anti-helt nå mer Saul Goodman enn Jimmy McGill. Brorens dødsfall har slått på – eller av – en bryter i Jimmy. Han sier knapt et ord episoden gjennom. Vi er vitne til en av de mest kraftfulle og imponerende prestasjonene av skuespiller Bob Odenkirk, som spiller en mann i sjokk. Kanskje det her er snakk om opplevelsen som ble katalysatoren som ga oss den sleipe advokaten vi møter noen år senere i Breaking Bad.

Dette er nok også øyeblikket som endrer alt for Jimmy og Kim, slik Walter Whites plystring etter det grusomme drapet på en ung gutt satt en støkk i Jesse i seriens femte sesong. For en liten påminner:

Annonse

Jimmys iskalde respons og påfølgende plystring rundet av noe så sjeldent som en episode som holdt sneglefart, samtidig som den ga noen intense og spennende scener. Bare merk deg hvordan sykehusdørene som åpner og lukker seg, mens en famlende ansatt forsøkte å finne ut hva som var galt med dataene hun fikk fra fremtids-Jimmy (Gene). Eller det stirrende blikket til sjåføren i taxituren som fulgte? For et liv fylt av angst og paranoia den mannen må leve.

Regissør Minkie Spiro omfavner seriens varemerke: En detaljrikdom og historiefortelling som ikke antar at seeren er en idiot. Her nytter det ikke å sitte med nesen i mobilen og tro man kan multitaske, selv for en episode som tilsynelatende ikke har all verdens handling. Tvert imot, her avsløres det mye. Alt har endret seg. Dette var en episode skreddersydd for den mest ihugga fansen og Better Call Saul fortsetter å være serien enhver vordende regissør og manusforfatter bør se og lære av.

Mike Ehrmantraut viser seg frem i sedvanlig vis. Full kontroll, stjeler et adgangskort (fra en skremmende lik kar som Walter White) og avdekker flere svakheter hos Madrigal Electromotive. Som enhver god historieforteller vet handler det om «show-don’t-tell». Hans «hvitvaskings-alias» som sikkerhetskonsulent tas på alvor og han viser de ansvarlige hvor ille det står til med sikkerheten. Hvorfor? Jeg vil anta det er for å sikre seg en form for alibi. Kanskje greit hvis noen spør om en fremtidig revisor eller annet skulle lure på hvem denne godt betalte sikkerhetskonsulenten er. Med mindre han har andre planer.

Nachos store dilemma i episoden blir å kvitte seg med pilleglasset. Dette er klassisk Breaking Bad-triks, å ta noe som de fleste serier ikke ville brydd seg med og blåst det opp til en herlig intens og spennende scene. Han har navigert seg inn i en posisjon det er vanskelig å se vil ende godt for hans vedkommende. Spesielt med en åpenbart mistenksom Gus Fringe – som er alt annet enn lettlurt.

Selv om vi vet skjebnen til flere av rollefigurene er det bemerkelsesverdig hvor spennende de ulike historien er. En ekstra bonus er innblikket i livet til Jimmy i årene etter Breaking Bad, ved siden av Nacho (spilt av en stadig mer imponerende Michael Mando).

Nå får vi en sesong med Jimmy som må håndtere vissheten i øyeblikket av svakhet hvor han tipset forsikringsselskapet om brorens sammebrudd ga et tragisk utfall. Blir det nå en fullblods Saul Goodman, eller er det fortsatt litt igjen av Jimmys mykere og samvittighetsfulle sider?

 

Ellers:

  • Taxi-sjåføren ble spilt av Don Harvey, som har dukket opp i en rekke serier (The Deuce, Miami Vice, The Pretender, NYPD Blue).
  • Mens Jimmy McGill er på full fart i en nedadgående spiral vi vet leder til Saul Goodman, har Howard hatt en motsatt ferd. Fra drittsekken vi så i første sesong er det nå en viss … omsorgsfull kar vi er vitne til. En «Breaking Good»-historie hadde ikke vært å forakte i dette universet.
AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay. Klikk her for å se!