Den perfekte balanse! 34 år etter at klassikeren Karate Kid tok slutt får vi nå vite hva som skjedde med de to rivalene Daniel og Johnny. Resultatet er en overraskende god serie som innfrir på flere fronter. 

Youtube er den foretrukne plattform for barn, ungdom og unge voksne. At de nå lager kvalitetsserier som Cobra Kai går nok ikke upåaktet hen hos giganter som Netflix og Amazon.

Er du av den oppfatning at det er unødvendig og fantasiløst å fortsette historier som var antatt død og begravet? Da har du nok ikke sett Cobra Kai, en av årets beste serier. Den gjør også den ikoniske Karate Kid-filmen fra 1984 bedre.

Det er ikke uten grunn at serien har 100% hos anmelder-siden RottenTomatoes og 9.0/10 hos IMDb. For dette er en overraskende underholdende serie, ikke bare for de av oss som vokste opp med filmen som en av sine favoritter.

Annonse

Daniel og Johnny anno 2018. Cobra Kai. Foto: Youtube

Strengt talt burde fjorårets bisarre og usedvanlig fascinerende Twin Peaks: The Return være nok til å avgjøre den debatten først som sist. Det kommer hundrevis av nye serier basert på nye ideer og konsepter hvert år. Det mangler ikke på variasjon og mangfold.

Det er plass til en serie som Cobra Kai. Kvaliteten taler for seg.

Gir nyanser til gamle kjente

Historien tar til 34 år etter at Daniel LaRusso (Ralph Macchio) vant over erkerivalen Johnny Lawrence (William Zabka) på kamparenaen. Vi møter nå på sistnevnte, som ikke kan sies å ha hatt en karriere eller et privatliv av det optimale slag. Han sliter med selvbildet, har knapt kontakt med sin tenåringssønn og får sparken fra nok en jobb.

Johnny forsøker å få orden på livet sitt. Cobra Kai. Foto: Youtube

Han er på full fart mot bunnen. Endringen skjer når han en kveld må finne frem gamle kampsportkunster for å forsvare en den unge mannen Miguel (Xolo Mariduena) som bankes opp av bøller.

Johnny tar ungdommen under sine vinger og starter opp igjen Cobra Kai, kampsportsenteret han selv var en del av og som lærte han en heller tvilsom moral.

Flere av Miguels venner lar seg begeistre og ønsker også å lære tips og triks fra en gammel ringrev – uten at de nok helt skjønner hva de har begitt seg ut på. Når Johnny tar gammel lærdom og skal forsøke å lære den til dagens ungdom, da melder humoren seg.

Det blir tidvis hysterisk morsomt når Johnny preker i vei om «strike first» og forsøker å tøffe opp skolens mobbeofre. Alt er snudd på hodet.

Johnny må nå lære de som ville vært hans yngre selv sine ofre hvordan de skal klare seg i hverdagen. Samtidig som han selv sliter med å passe inn i en verden som gjerne ser på han som et gufs fra fortiden. Spesielt hos sin tidligere nemesis Daniel.

Det er et fascinerende og morsomt premiss, full av nostalgi og et fornyet og mer nyansert perspektiv på de to tidligere kamphanene Daniel og Johnny. For også Daniel dukker opp i serien og får en stadig økende til stedeværelse i en serie som i første omgang fokuserer på Johnny og Miguel. Daniel er en suksessfull forretningsmann med kone og en resurssterk datter (Mary Mouser) – som omgås Johnnys nye elev. Johnnys sønn Robby (Tanner Buchanan) får også en mer fremtredende rolle.

Johnnys sønn jobber for Daniel. Cobra Kai. Foto: Youtube

De ulike rollefigurene brettes ut lag på lag og det blir både rørende og dramatisk når Johnny kjemper mot sine indre demoner og komplekser, mens en gjeng «first-world-problems» ungdom får møte den røffe tilnærmingen til livet som Johnny i sin tid ble lært.

Imponerende ungdom

Skuespillet imponerer, spesielt William Zabka har her sin livs rolle. Mens han i Karate Kid ble overlatt til å spille en stereotype, får han her anledning til å gi den nødvendige dybden til rollefiguren Johnny. Tanner Buchanan gjør også en langt mer imponerende figur enn hans begrensede rolle i Designated Survivor, mens Xolo Mariduena har fått en pangstart på karrièren som seriens (tilsynelatende) nye «Karate Kid».

Han er en av flere unge skuespillere som gir serien et ensemble av støttespillere. Livet som ung flettes her på imponerende vis inn i livet blant de som er i midtlivskrisen. Dynamikken her er, unnskyld ordspillet, slående.

Xolo Mariduena imponerer som Miguel. Cobra Kai. Foto: Youtube

Det som hever serien til det helt store er hvor godt balansert drama, humor og karakterdriv er gjennom samtlige episoder. I likhet med filmen har den også noen absolutt nydelige visuelle godbiter å by på.

Serien lever på det visuelle plan. Cobra Kai. Foto: Youtube

Det er en forbilledlig lengde både på episoder og sesongen som helhet, noe spesielt Netflix kan se og lære av. Serien er nær umulig å legge fra seg og treffer både dagens ungdom og de som selv var ungdom på 70- og 80-tallet.

Seriens struktur kan nok minne mye om originalfilmen og det er nok av referanser som gir den det lille ekstra. Det anbefales å se filmen før man begir seg ut på serien. Sesongavslutningen blir en langt mer konfliktfylt affære som gjør det vanskelig for seeren å helt vite hva eller hvem man skal heie på. Det engasjerer slik få andre serier gjør.

Heldigvis er serien fornyet, for jeg gleder meg vilt til fortsettelsen av det som er årets store overraskelse. Cobra Kai anbefales på det varmeste.

Hele sesongen kan sees på Youtube. De første episodene er åpne for alle, mens øvrige episoder er tilgjengelig på strømmetjenesten Youtube Premium (tidligere kjent som Youtube Red).

Galleri

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer