5 anbefalte serier med Elisabeth Moss

Del nyheten

Elisabeth Moss er blitt en favoritt hos flere seriefrelste sjeler. Visste du at kritiker-yndlingen har vært aktiv skuespiller siden hun var barn? Vi har funnet frem til 5 anbefalte serier med Elisabeth Moss. 

Startet skuespillerkarrièren som 8-åring

Elisabeth Moss er i en alder av 36 år alt rukket å bli en av de mest kjente og ettertraktede skuespillerne i TV-seriens gullalder. For tiden er hun høyaktuell i dramaserien The Handmaid’s Tale, men sjansen er stor for at du har sett henne i en flere serier – helt tilbake til 90-tallet.

Moss har vokst opp i det som kanskje er bransjens mest spennende tid. Bare 8 år gammel sikret hun seg sin første rolle i filmen Bar Girls i 1990.

Fra der av har hun hatt en egen evne til å dukke opp i serier som skilte seg ut og har jobbet med flere av de mest banebrytende serieskaperne.

I løpet av sine 28 år som aktiv skuespiler har hun blitt nominert til tre Golden Globes (vunnet en), ni Emmy Awards (vunnet tre) og fire individuelle Screen Actors Guild Awards. Kritikerne har også tatt henne til sitt bryst med fem nominasjoner i Critics’ Choice Award (vunnet to).

«Kunst reflekterer ofte det som foregår i verden og vi ser historier som er veldig variert og som er ledet og skapt av kvinner fordi det er hva som foregår i vår verden»Elisabeth Moss

I voksen alder har hun i økende grad konsentrert seg om sterke og komplekse roller som ofte tar for seg tema som kvinnekamp og feminisme. Hvis du er ute etter tankevekkende samfunnskommentarer i dine dramavalg er en Moss-serie som regel et trygt valg.

5 anbefalte serier med Elisabeth Moss

Her er fem serier vi trygt anbefaler å sjekke ut for dramaglade seere.

Hvis du lurer på om de er tilgjengelig på strømmetjenester kan du sjekke ut seriesidene som er lenket til underveis, der er det alltid oppdatert informasjon om hvem som sender serien.


Picket Fences

5 anbefalte serier med Elisabeth Moss

Karrièren startet ikke uventet med mindre roller. Hennes første gjesterolle som gikk over flere episoder var i en serie fra mannen bak Big Little Lies og som stod bak flere av de mest kjente kvinnerollene de siste 30 årene; David E. Kelley.

Moss dukket kun opp i syv episoder av Kelley-serien Picket Fences fra CBS. Til tross for det er dette en serie verdt å nevne, for dette var starten på en trend for skuespilleren: Å dukke opp der samfunnstematikk ble drivkraften for handling og rollefigurer.

Moss spilte en elev på skolen i småbyen. Du kan se henne i dette klippet fra Hallmark Channel.

Til tross for at Moss ikke hadde alt for mye å gjøre i serien, er den en artig kuriositet å få med seg fra tiåret som ga oss The X-Files og Twin Peaks. Dette var årene for de mer bisarre historiene og Picket Fences – som gikk under navnet Sheriffen her i Norge – var intet unntak.

Serien var en av en rekke som TV 2 serverte det norske publikum, som nå endelig kunne nyte en mer variert seriehverdag etter at kun NRK var tilbyder siden kanalens inntog i 1960.

Innen tematikk var serien av det banebrytende slag – her tok den for seg sensitive tema som trans-seksualitet, voldtekt, abort, religion og polygami. Spesielt religion var et tilbakevendende tema. Moss var dermed alt som barneskuespiller involvert i serier som tok for seg dagsaktuelle og sensitive tema.

Alt her erfarte Moss dermed å jobbe med en produksjon som markerte seg med å gripe takk i komplekse og tidsaktuell tematikk som de fleste andre serier unngikk for å ikke skape for mye rabalder.

Moss fikk senere langt mer å gjøre i andre viktige serier, som du vil se i øvrige anbefalinger.

Picket Fences-skaper Kelley har hatt en minst like stor karrière, og gikk videre til å skape serier som Chicago Hope, Ally McBeal, Boston Public og Big Little Lies. Han skapte noen av de sterkeste kvinnelige rollefigurene innen amerikansk populærkultur.

Lite visste nok han at han alt her hadde hyret inn en av kvinnene som kom til å dominere de kommende tre tiår.

[td_block_11 custom_title=»SERIESIDE: Nyheter, trailer og oversikt over hvor du kan se serien» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»89215″ installed_post_types=»tv-serie» limit=»1″ tdc_css=»»]


The West Wing

The West Wing. Foto: NBC

«Jeg følte aldri jeg var en ‘berømt’ barneskuespiller. Jeg var kun en arbeidende skuespiller som også var et barn. Jeg var aldri i en skikkelig hitserie før jeg var tenåring med The West Wing og spilte presidentens datter. På en måte, det var redningen – å ikke være stjernen i en seriesuksess. Det holdt meg i arbeid og holdt meg jordnær.» – Elisabeth Moss

En av de største seriesuksessene rundt årtusenskiftet var det politiske dramaet om president Jeff Bartlet. Serien premierte i 1999 og varte frem til 2006. Moss fikk her oppleve å jobbe med nok en renommert serieskaper i Aaron Sorkin. I serien inntok Moss rollen som presidentens datter Zoey Patricia Bartlet.

Hun var nå tenåring og fikk her en gjesterolle som viste seg å bli den store katalysatoren for seriens fjerde sesong. Hun fikk mindre å gjøre i seriens siste sesonger.

The West Wing er ansett som en av de mest innflytelsesrike seriene innen amerikansk kultur. Hele 26 Emmyer vant serien, som kunne skilte med skuespillere som Rob Lowe, Bradley Whitford, Martin Sheen, Alan Alda, Jimmy Smits, Moira Kelly og Mary McCormack.

Blant de var Elisabeth Moss fortsatt et ganske ubeskrevet blad. Men ingen av de kan vise til samme suksess i tiden som fulgte etter The West Wing.

[td_block_11 custom_title=»SERIESIDE: Nyheter, trailer og oversikt over hvor du kan se serien» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»88845″ installed_post_types=»tv-serie» limit=»1″ tdc_css=»»]


Mad Men

Mad Men. Foto: AMC
Mad Men. Foto: AMC

Hennes store gjennombrudd kom i serien som også bragte kanalen AMC på kartet. Dette var også hennes første hovedrolle som bragte kvinnekamp og kvinnerollen i den vestlige verden førersetet.

For selv om Mad Men hadde en mannlig anti-helt i hovedrollen og skildret et mannsdominert samfunn, var det like mye om kvinner og deres hverdag. Her satt til 60-tallet, en av de mer disruptive tidene innen moderne amerikansk historie.

[td_block_8 custom_title=»LES OGSÅ» color_preset=»td-block-color-style-7″ post_ids=»4729,27238″  limit=»2″ tdc_css=»»]


Elisabeth Moss er her glimrende i rollen som den ambisiøse Peggy Olsen. Det er kanskje hennes sterkeste rolle, mye takket være samspillet med den like glitrende Jon Hamm som seriens antihelt Don Draper.

De to sanket inn Emmy-nominasjon år etter år og det var fullt fortjent. Moss ble nominert fra andre til og med syvende sesong, men måtte se andre stikke av med seieren hver gang. Dramaet bragte også AMC frem i førersetet som leverandør av kvalitetsdrama – en posisjon lenge dominert av HBO. Breaking Bad og The Walking Dead fulgte i seriens fotspor.

Moss fikk her jobbe med det nye stjerneskuddet Matthew Weiner, som skapte serien etter å ha jobbet på kritikersuksessen The Wire.

[td_block_11 custom_title=»SERIESIDE: Nyheter, trailer og oversikt over hvor du kan se serien» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»58669″ installed_post_types=»tv-serie» limit=»1″ tdc_css=»»]


Top of the Lake

Top of the Lake. Foto: BBC

Moss sikret sin syvende Emmy-nominasjon i krimdramet Top of the Lake, men måtte nok en gang se en annen stikke av med den gjeve prisen.

Nok en gang var feminisme og kvinnerollen en viktig faktor for skuespillerens rollefigur. Etter flere år i rendyrkede amerikanske dramaserier taklet hun her spenning og thriller-element i en produksjon gjort av briter (BBC), australiere og amerikanere (Sundance). Duoen Jane Campion og Gerald Lee stod bak serien, som ble en stor suksess hos både kritikere og publikum.

Dette var også nok et tilfelle hvor Moss ble del av produksjonen til en ny aktør innen kvalitetsdrama. Mens BBC var velkjent for sine produksjoner gjennom flere tiår, var deres samarbeidspartner SundanceTV en som var nykommer innen TV-serier.

[td_block_8 custom_title=»LES OGSÅ» color_preset=»td-block-color-style-7″ post_ids=»36016,85824″  limit=»2″ tdc_css=»»]


Den AMC-eide kanalen satset på Top of the Lake, Emmy-nominerte Restless, Get To Work, Push Girls og den helt fantastiske serien Rectify.

Dette er nok ikke en serie helt på høyde med Mad Men og The West Wing, og seriens andre innslag var en heller skuffende affære. Men Moss er fenomenal fra start til slutt og det er få krimserier fra det siste tiår som kan matche første sesong.

[td_block_11 custom_title=»SERIESIDE: Nyheter, trailer og oversikt over hvor du kan se serien» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»58497″ installed_post_types=»tv-serie» limit=»1″ tdc_css=»»]


The Handmaid’s Tale

Moss sitt definitive globale gjennombrudd kom thrillerdramet om en skremmende dystopisk fremtid.

[td_block_8 custom_title=»LES OGSÅ» color_preset=»td-block-color-style-7″ post_ids=»71904″  limit=»1″ tdc_css=»»]


Serien har like mye skrekk som drama og tar feminisme-tematikken til det ekstreme i serien basert på boken til Margaret Atwood.

Rollen som June Osborne/Offred sikret henne også sin velfortjente Emmy etter å ha vært nominert en rekke ganger i påfølgende tiår.

Utrolig nok ble Moss her – etter å ha vært å se i kvalitetsserier fra nykommerne AMC og SundanceTV – nok en gang involvert i en nykommer innen kvalitetsdrama; Hulu.

Strømmetjenesten Hulu har de siste årene produsert flere serier, men dette var første gang de slo gjennom med en serie ansett å være på absolutt øverste nivå.

I kampen mot blant annet Netflix var dette viktig for selskapet som kunne slå seg på brystet med å ha den første Emmy-vinnende serien produsert for et strømmeselskap.

Moss jobber her også med nok et nytt stjerneskudd blant serieskapere. Bruce Miller hadde før The Handmaid’s Tale vært mest kjent for arbeid på The 100 for The CW.

[td_block_11 custom_title=»SERIESIDE: Nyheter, trailer og oversikt over hvor du kan se serien» color_preset=»td-block-color-style-2″ post_ids=»60984″ installed_post_types=»tv-serie» limit=»1″ tdc_css=»»]

På jakt etter flere anbefalinger? Sjekk gjerne ut vår oversikt over anbefalte serier.

Annonse