Anmeldelse: Actionthrilleren Deep State er en TV-serie du nok har sett før

Del nyheten

Konspirasjoner og et komplisert far og sønn-forhold sørger for at actionthrilleren Deep State minner litt for mye om serier vi har sett før.

Mark Strong, kjent fra filmer som Tinker Tailor Solider Spy og Kingsman-filmene, har hovedrollen i storsatsingen til FOX International Channels. Serien er alt fornyet.

I Deep State møter vi Max Easton (Strong) som er en tidligere britisk spion som forsøker å unnslippe fortiden ved å bosette seg i idylliske Frankrike med sin nye kone og to unge døtre. Han blir derimot fort dratt tilbake til sitt gamle liv når han får vite at sønnen Harry (Joe Dempsie, Game of Thrones) har dødd i Iran. Han reiser dit for å finne ut hva som egentlig skjedde med sønnen.

Ingen mangel på klisjeer

Ut i fra bare dette korte handlingsreferatet kan man tenke seg at dette er noe man har sett mange ganger før. Og det er det. Dette er Taken, 24, Homeland og Jason Bourne. Dette er typen serie hvor en karakter ser på kollegaens dataskjerm og spør “What am I looking at?” Hvor en karakter hilser en gammel bekjent med “It’s like I’m seeing a ghost!

Det e ren serie hvor M16-sjefen roper ut fraser som “Have everybody on the scene!”, “You’re finished. Get out of my sight!” og i en spesielt intens situasjon: “Show’s over. Abort, I repeat, abort!”. Hvor en nerd sier “Give me a couple of hours”. Hvor en rollefigur blir fortalt “You need to move!” rett før en bombe går av. Hvor rollefigurer relaterer til hverandre med andre utslitte utsagn som “Your father would be proud of you, you know that?” og “Don’t make me regret not killing you.

Alistair Petrie som Max sin sjef George White i Deep State. Foto: FOX

Det er nesten så jeg mistenker serieskaperne Matthew Parkhill og Simon Maxwell for å ha lest alle mulige spion-klisjéer på TV Tropes før de skrev manuset. Det er nesten så imponerende forutsigbart at undertegnede fikk lyst til å lage en drikkelek ut av det.

Fin internasjonal filming

Deep State er den første originale storsatsningen til internasjonale FOX og har dermed et mye større budsjett enn lignende serier, som 24 og Strike Back.

Det merkes tydelig i det ambisiøse globale spillebrettet til serien, med rollefigurer i Frankrike, London, Iran og USA og med innspillingen gjort i både Afrika og Europa.

Joe Dempsie spiller Max (Mark Strong) sin sønn Harry i Deep State. Foto: FOX

Om serien mangler originalitet i manus, løfter produksjonskvalitetene helhetsinntrykket av serien. Stil rår over substans, med andre ord.

En lav-energi Mark Strong

Mark Strong har spilt spion og seriøse typer mange, mange ganger tidligere i sin lange karriere. Man kan mistanke at Strong går litt på autopilot; i hvert fall synes jeg ikke han gjør en spesielt interessant figur som hovedkarakteren Max.

Mye av dette, igjen, har med manus å gjøre, men når ansiktsuttrykket hans så vidt endrer seg når han får høre sønnen har blitt drept føles det litt tåpelig. Et større emosjonell spekter i serien hadde gjort det mye enklere å bry seg om karakterene.

Effektiv historiefortelling

På godt og vondt kaster ikke serien bort tid på ting som “karakterisering” og “karakterutvikling”. Her kastes vi raskt inn i handlingen uten at den forventer at vi skal bry oss om rollefigurene eller motivene bak handlingene deres. De er flate og en-dimensjonale, egentlig ikke rollefigurer så mye som eksposisjons-leveringssystemer. Det er ingenting som er spesielt subtilt; vi blir fortalt det vi trenger å vite når vi trenger å vite det.

Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting heller. Serien er blottet for pretensjoner og vet akkurat hva den er: En enkel spenningsserie, uten intensjoner om å være høykulturs-underholdning ala Mad Men eller de første sesongene av Homeland. Og sådan er den helt OK underholdning, men når man har sett mye av det beste sjangeren har å tilby så er det enn så lenge en serie som kommer til kort. Blant annet er action-sekvensene langt fra like gjennomførte som dem i Strike Back og tvistene langt fra så uforutsigbare som enkelte sesonger av 24.

Hvis du klarte å skru av hjernen under sesong 6 av 24 og savner den typen action-serie, så kan det hende Deep State er akkurat det du trenger.

Deep State har premiere mandag 23. april kl. 21.55 på FOX. Du kan se første episode nå hvis du har T-We med Canal Digital. 

Annonse
Anmeldelse: Actionthrilleren Deep State er en TV-serie du nok har sett førActiondrama som klarer noe å underholde, men du har sett det før.
X
X