Topp 10 filmer fra 2017
Annonse

Gjesteskribent Rafael oppsummerer filmåret 2017 med sine topp 10 favoritter.

2017 var et ganske dårlig år for alle, men filmene var bra! Vi fikk så mange gode filmer i år at det nesten var umulig å velge bare 10 til denne listen. Jeg må si at denne listen reflekterer mine personlige meninger over hvilke filmer jeg likte best, ikke nødvendigvis hvilke som var «best».

Jeg baserte meg på norske premièredatoer (ellers hadde jeg valgt mange filmer jeg allerede har sett på forskjellige filmfestivaler, men som vi i Norge må vente på til ut i 2018). Jeg valgte også bort filmer som La La Land som jeg hadde på min topp 10 i fjor her på Serienytt.

Les også: Her er Rafael’s 10 filmer fra 2016

Her er lista!

Annonse

10. A Ghost Story

Topp 10 filmer fra 2017Jeg gikk ut av kinosalen etter å ha sett denne filmen, uten å vite helt hva jeg syntes om den, likevel klarer jeg ikke å stoppe å tenke på filmen. David Lowery har laget en vakker film, med uvanlig men spennende kinematografi og en liten og intim historie om sorg og kjærlighet. Med lange tagninger og nesten ingen dialog, gir Casey Affleck en av sine beste prestasjoner, selv om man ikke ser ham, og Rooney Mara har den aller beste scenen i hele året. Denne filmen gir et treffende anti-nihilistisk budskap; at livet betyr noe fordi vi er her.

9. The Disaster Artist

Topp 10 filmer fra 2017Jeg hadde store forventninger til denne filmen. Jeg forventet å le veldig mye av James Franco sin imitasjon av Tommy Wiseau og rekonstruksjoner av The Room. Det jeg fikk var mye dypere enn bare en komedie. Franco gir den beste prestasjonen i hans karrière, da han forvandler seg til Tommy Wiseau.

Uansett hvor mye jeg lo, forventet jeg aldri å kjenne meg igjen i Tommy Wiseau. Filmen klarer å unngå den lette veien og gjør mer enn bare å gjøre narr av Wiseau sin kjente film og hvor dårlig han er som filmskaper. I stedet presenterer filmen en søt og treffende innvandringshistorie, om en mann som aldri klarer å passe inn. Ja, vi får rekonstruksjoner av alle favoritt scener vi kjenner og elsker fra The Room, men vi får også en historie om vennskap og hvor vanskelig det kan være å følge drømmene sine.

8. Raw

Topp 10 filmer fra 2017Denne Franske oppveksthistorien, om en vegetarianer som blir kannibal, fikk dårlig rykte etter enkelte personer besvimte i Toronto, men Raw er mye mer enn det. Spillefilmdebutanten Julia Ducournau har laget en vakker film om hvordan en ung kvinne finner sin seksualitet, en historie om søstre og om å føle seg som en outsider, alt komprimer på under to timer.

Garance Marillier som hovedkaraktereren Justine er en gave. Hun får deg nesten til å tro på at kannibalisme er en vanlig del av puberteten. Til tross for en søt og på en måte sensuell historie, er denne fortsatt en spennende skrekkfilm. Raw er en av de mest viscerale og rystende filmopplevelsene jeg har hatt de siste årene. Da Justine endelig gir inn til hennes kulinariske lyst, blir det like spennende som vanskelig å se på, og du vil forlate kino med en smil om munnen og en stor trang til å spy.

7. The Big Sick

Topp 10 filmer fra 2017Denne er ikke bare en av årets morsomste komedier, men en av de beste romantiske-komediene på årevis. Jeg er vanligvis ikke et stort fan av sjangeren, men jeg var nysgjerrig på hvor bra denne filmen kunne bli, etter at jeg hørte den var basert på komiker Kumail Nanjiani sitt liv med kona Emily V. Gordon, og jeg ble ikke skuffet! Filmen føltes veldig troverdig, selv de tingene som ble noe endret for ekstra dramatikk, og du føler at denne er et kjærlighetsbarn fra forfattere/produsenter Nanjiani og Gordon.

The Big Sick er regissert av Michael Showalter, og er en film så rå man ofte vil grine, selv når man ler. Det som kunne ha blitt en veldig middelmådig film, skiller seg ut med et strålende manus, som er perfekt regissert og prestert. Filmen gav oss også en gave i Holly Hunter, som lyser opp hver scene hun er med i og fortjener alle priser i verden.

6. Brigsby Bear

Topp 10 filmer fra 2017I et år med så mye giftig fandom – fra typisk DC vs Marvel argumenter til en idiotisk kampanje for å fjerne The Last Jedi fra Star Wars rekken – kommer det her en film som viser oss at fandom kan være en god ting, som bringer folk sammen.

Brigsby Bear er en historie som lett kan misforstås og behandles på en klønete og overdramatisk måte, men i stedet har karakterene blitt tatt på alvor og gitt respekt. Karakterene er litt dumme kanskje, men troverdige, og skuespillerprestasjoner i den er fantastiske. Det er et morsomt og hjertefølt kjærlighetsbrev til filmer om det å blir en artist.

5. Baby Driver

Topp 10 filmer fra 2017Edgar Wright har laget en spennende høyoktanmusikalopplevelse med kuler og bensin. Fra åpningsscenen er du kastet inn i action – bokstavelig tatt, da filmen begynner med et bankheist – og går aldri ned i fart. Prestasjoner er fantastiske, fra en stille Ansel Elgort som Baby, til Jon Hamm i kanskje hans beste filmrolle, til og med Kevin Spacey, som spiller en overraskende god skurk med hjerte av gull.

Filmklipping og koreografi er strålende. Hver kule, bildør, politisirene og skritt tatt, er i rytmen til musikken. Det er ikke musikalnumre eller bakgrunndansere i Baby Driver, men filmen danser som de beste musikaler. Soundtracket er uten tvil det beste med filmen, på høyde med Guardians of the Galaxy. Uansett hvor god koreografien er, er en musikal bare like bra som sine sanger, og disse vil få deg til å råkjøre.

4. War for the Planet of the Apes

Topp 10 filmer fra 2017Om du for 10 år siden hadde sagt til meg at jeg skulle grine mens jeg så en film om aper som kjemper mot mennesker, ville jeg ha skrattledd, men her er vi. Denne filmen viser at man faktisk kan lage en god trilogiavslutning og overbeviste meg om at vi ikke er verdig skuespillertalentene til Andy Serkis. De digitale effektene var så perfekte at jeg måtte minne meg selv på at det jeg så ikke var ekte. I motsetning til de fleste blockbustere, skjuler ikke denne filmen hvor mørk historien er, samtidig som den gir håp for framtiden. Mange hadde problemer med at krigen i filmen var for kort, da tittelen kan foreslå at krig er filmens tema, men for karakterene var denne den største krigen noensinne. Action er spennende og prestasjoner er perfekte. Michael Giacchino gir oss enda et melankolsk og vakker soundtrack og karakterutviklingen gjør denne til en av de beste blockbustere i tiåret.

3. mother!

Topp 10 filmer fra 2017En film om en innadvendt hjemmeværende mor, en metafor for Moder Jord, en allegori for Bibelen. Det er så mye som skjer i Darren Aronofsky sin nye film at det tok meg dager før jeg begynte å skrive min anmeldelse. En ukonvensjonell skrekkfilm, med bisarr og allegorisk galskap. Nesten hele filmen skjer inne i et hus, som filmen bruker til å bygger opp lag på lag av klaustrofobi og intensitet. Jennifer Lawrence gir en utrolig sterk prestasjon, som en kvinne som bare ønsker å bli alene med sin mann. Hennes historie vil både sjokkere og traumatisere deg.

Denne er ikke en film som vil gi noen glede. Selv hvis du liker filmen, vil du ikke føle noe glede mens du ser den. Det som er sikkert er at du vil aldri glemme denne filmen.

2. Get Out

Topp 10 filmer fra 2017En overraskende og imponerende regidebut fra Jordan Peele som viser at han er mer enn en morsom fyr. En film rik på symbolikk og historie, som har like mye å si om fortiden som nåtiden. Get Out er skumlere enn forventet, men også morsommere. Klipping og kinematografi er vakkert utført og prestasjoner imponerer meg fortsatt, etter å ha sett filmen over 10 ganger. Komedien er alltid naturlig og komplimenterer skrekkelementene i filmen, og historien er den perfekte representasjon av 2017 i en film.

1. Star Wars: The Last Jedi

Topp 10 filmer fra 2017Jeg slet ganske mye med de siste to Star Wars-filmene ganske, men bestemte meg for denne plasseringen fordi The Last Jedi er den eneste filmen som fortsetter å gi meg den største emosjonelle responsen etter fem visninger. Rian Johnson har laget den beste Star Wars filmen siden 1980, som respekterer ikke bare originalene, men også forstår at det er noen gode ting i prequel-trilogien (få, men uansett noen gode ting).

Jeg forventet en emosjonell film etter at nyhetene kom om at Carrie Fisher var død. Det jeg ikke forventet var at filmen skulle få meg til å bry meg så mye om de mindre karakterene. Rian Johnson har forstått at filmen burde fokusere på pilotene og mekanikerne i Star Wars-universet, og får deg til å bry deg om noen andre enn hovedkarakterene. John Williams komponerte en av sine beste soundtracks og Steve Yedlin gav oss den vakreste Star Wars filmen noensinne.

The Last Jedi er veldig blek og melankolsk, og tar opp tema om nederlag på en måte vi ikke hadde sett før i denne sagaen. Uansett nederlag og dødsfall i filmen, forlater vi kinosalen med en dyp følelse av håp for både sagaens framtid og for vår egen.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer