Altered Carbon

Altered Carbon er Netflix sin store nye sci-fi satsing. Er det et univers verdt å utforske? 

Boken Altered Carbon fra Richard K. Morgan blir endelig filmatisert, med Joel Kinnaman (The KillingSuicide Squad) i hovedrollen. Med en historie om klasseforskjeller, opprør og hva det betyr å være et menneske, er det liten tvil om at TV-serien fra Netflix er tidsaktuell.

Altered Carbon finner sted i fremtiden, hvor det menneskelige sinn kan digitaliseres. Å dø er nå ikke mer enn en ubeleilighet, da sinnet er lagret på en «hjernebark» som enkelt kan plasseres i en ny kropp, som befolkningen kaller sleeves.

Serien følger Envoy-soldaten Takeshi Kovacs (Kinnaman), som gjenopplives flere århundre etter sin død for å etterforske et mordforsøk på verdens rikeste mann; Laurens Bancrof (Purefoy). Etter hvert som etterforskningen utvikler seg blir det klart for Kovacs at hans fortid ikke er så glemt som han først antok.

Det eksisterer en sterkere versjon av hovedkarakteren

I sitt tidligere liv var Takeshi (spilt i tilbakeblikk av Will Yun Lee og Bryon Mann) med i en rebelsk gruppe, ledet av den karismatiske og tøffe lederen Quellcrist Falconer (Renée Elise Goldsberry). Han kjemper også med sin søster Reileen (Dichen Lachman), som han deler en traumatisk barndom med.

Det er disse forholdene han har i sitt tidligere liv som er det mer emosjonelle og engasjerende med hovedkarakteren, og som sliter i nåtidens Takeshi. At serien spiller på denne fortiden er noe som indikerer et sterkt potensial for veien videre. 

Takeshi (Will Yun Lee) og Reileen (Dichen Lachman) i et tilbakeblikk, i tiden før seriens handling finner sted. Foto: Netflix

For selv om Kinnaman gjør en god rolle som Takeshi når han har mulighet, eksempelvis når Kinnaman endelig får brukt humor i rollen, så forsøkes det litt vel hardt i starten å vise at karakteren er sint og ufordragelig. Hvor hans eneste interesse er å få et ligg og bli høy. Hvorvidt det er manuset eller Kinnaman, så kler det ikke skuespilleren at han fremtrer så stivt som han ofte gjør.

En mørk kjønnsdiskriminerende framtid

Litt som klassisk cyberpunk utforsker serien ulikhetene mellom rike og fattige. I denne verdenen ser vi rike mennesker som kjøper seg til udødelighet og mer makt som et resultat av forskjellene.

Annonse

Mens rasisme ser ut til å tilhøre fortiden, mulig som følge av det faktum at folk bytter «sleeves», så betyr ikke det at diskriminering er blitt en saga blott. Det virker dårlig gjennomtenkt at ikke en enste av de første episode av Altered Carbon går forbi uten at en naken kvinne blir enten drept, skadet eller utstilt som dekorasjon.

Det er synd at Kovacs nærmeste kvinnelige allierte i nåtiden i serien, etterforsker Ortega (Martha Higareda), er en karakter med lite dybde utenom å være en tøff person. Det kan virke som om hun er der mer som en avledning for alle de kvinnene vi ser skadet eller nakne i serien, det mangler også kjemi med Kinnaman.

Ortega (Martha Higareda) og Takeshi (Joel Kinnaman) sitt forhold er ikke så interessant som serien ønsker det å være. Foto: Netflix

Et univers med mer potensial

Det er mye interessant potensial i seriens kjerne, men den rører knapt ved dens ytre lag. Hvordan folk oppfatter sine kjære når de kan være i kroppen til andre, er et engasjerende tema serien naturligvis hopper innom, og det kler den.

Anvendelsen av kunstig intelligens resulterer også i en av seriens bedre karakterer, i form av Poe (Chris Conner), en eldgammel kunstig intelligens som styrer et folketomt hotell og er personifisert som Edgar Allan Poe. Sammen med kvinnene fra Kovacs fortid og den tidligere soldaten Vernon Elliot (Ato Essandoh) er dette karakterer som fortjener mer tid på skjermen framfor Bancrof-familien eller Ortega.

Serien har utover dette noen solide spesialeffekter, gode actionsekvenser og visuelt ser det virkelig bra ut. Men det er likevel en et uoriginalt håndverk, med tanke på at seriens første episode er regissert av Game of Thrones-regissør Miguel Sapochnik. Den låner også kraftig cyberpunk-estetikk fra Blade Runner.

Altered Carbon byr likevel på et fascinerende univers som kan være interessant å se utfolde seg utover seriens seks første episoder, selv om starten verken er så sterk eller smart som den burde være. Sense8 ble sterkere med tiden, det samme kan skje her.

Sesong 1 av Altered Carbon slippes fredag 2. februar på Netflix.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer