Knightfall Tom Cullen Bloody
Knightfall. Foto: HBO Nordic

Knightfall balanserer dramatikk og slående action med historiske fakta til gode resultater.

History Channel har prøvd å få seere til å glemme hvordan de ble synonym med dårlige reality show, slike som Swamp PeopleIce Road Truckers og verst av alle; Ancient Aliens. Med Vikings fikk History sin første suksessrike dramaserie, som balanserte historiske hendelser med dramatisk spenning på en måte flere kunne sette pris på enn dem som likte historietimene på videregående. Ingen kunne forvente hvor populær Vikings skulle bli, men serien er nå i sin femte sesong, History vil gjenta den suksessen, men i stedet for skinnfeller og drikkehorn går Knightfall for ringbrynjer og kors.

Knightfall begynner vår reise på 1921 i Akko, nå nordlige Israel, der Tempelridderne – en katolsk militærorden – kjempet mot muslimene for kontroll over byen midt i korstogene. Vi ser en slående kamp der hundrevis av angripere med beleiringsvåpen oversvømmer byen, mens en liten gruppe riddere forsvare bymurer, i en sekvens som minner om en lignende scene fra Ringenes herre: To tårn.

God start med solide kampsekvenser

Åpningsscenen imponerer og ligger på nivået med mange gode kampsekvenser i Vikingseller Game of Thrones. Vi ser mange skuespillere i rustning og sverd, som krangler mot krumsabel. Knightfall er effektiv i sin bruk av kameravinkler for å gjøre at ti skuespillere ser ut som ett hundre, selv om digitale effekter ikke er så effektiv. Serien bruker slow-motion for spenning i enkelte scener, men det blir distraherende veldig fort.

KnightfallSerien brukte det av budsjettet på sin blodige og voldelige første 10 minutter, så det er best om man tar sin tid og setter pris på scenen. Da de kristne ridderne innser at de taper byen, begynner de å trekke seg ut, og i prosessen blir den hellige gral – koppen som ble bruk av Jesus ved hans siste måltid – tapt til sjøen.

Annonse

De fleste serier og filmer finner en grunn for å få skuespillerne sine til å ta av hjelmene sine, slik at de kan bedre vise ansikter til kjente navn som jo serier og filmer betaler ekstra for. Knightfall gjør noe spennende her, ved å plassere kamera inne i hjelmene. Det gir en kul effekt av klaustrofobi, for man føler at disse menneskene kjemper med store metallbøtter på hodene sine, som nesten ikke gir dem noe syn.

Blender politikk med action

15 år etter den hellige gral ble tapt, får tempelridderen Landry (Tom Cullen fra Downton Abbey) rykter om at gralen er blitt funnet. Landry er veldig nær Kong Filip IV av Frankrike (Ed Stoppard) og hans kone Dronning Johanna (Olivia Ross) som støtter ham, men serien har også sin egen Littlefinger, i form av kongens rådgiver William (Julian Ovenden fra Downton Abbey), som vil kutte finansstøtte til tempelridderordenen. Paven Bonifatius VIII (Jim Carter, nok en Downton Abbey-skuespiller) dukker også opp, for å minne om at tempelridderne ble opprettet av paven.

KnightfallDe som ikke er så kjent med historien til tempelridderne trenger ikke å være bekymret, for karakteren Parsifal (Bobby Schofield) fungerer som en veileder, da han blir introdusert i ordenen som nybegynner. Gjennom Parsifal lærer vi om hvordan ordenen fungerer og hvordan livet til ridderne var.

Søken på den hellige gral kan minne om Indiana Jones eller Monty Python, men det som skiller Knightfall fra andre historier som involverer gralen er bruk av ekte hendelser – eller dramatiserte hendelser. På sammen måte som Vikings, utforsker Knightfall politikk på de høyeste nivåene. Serien viser overgrep mot jøder, som var vanlig i Europa på den tiden, og som førte til en rekke massakrer på jødene. Men kanskje det som er mest interessant i serien er plottet om Isabella, datteren til Kong Filip, som skal gifte seg med en prins fra Catalonia (England). Vi ser hvordan politikk og kjærlighet blander seg. Det politiske skaper spenning rundt gralen på en god måte, som fans av Game of Thrones er vant til.

Knightfall virker lovende. De tre første episodene klarer å balansere politikk og action på en god måte. Det er nok hemmeligheter, plot twists og ledetråder for alle Nicolas Cage – og The Da Vinci Code – fans der ute.

Første episode av Knightfall slippes 7. desember på HBO Nordic.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer