S.W.A.T.
Annonse

Først var den er en TV-serie på 70-tallet. Så var den en film tidlig på 2000-tallet. Nå er S.W.A.T. atter en gang tilbake som TV-serie. Så hva sier kritikerne?  

Hver nye ‘TV sesong’, lager en av de store amerikanske TV-nettverkene alltid en eller annen form for remake-serie av en populær film eller tidligere suksessfull TV-serie. Noen av disse har blitt suksessfulle, som Hawaii Five-O og Lethal Weapon, andre har blitt kansellert etter kun én sesong, som Traning Day og Frequency. CBS velger nå å satse på S.W.A.T., som de nok anser passende da årets TV-sesongen i Amerika regjeres av militærdrama.

Annonse: 
Her kan du se S.W.A.T.

Serien er basert på filmen med samme navn fra 2003, som selv var basert på TV-serien fra 1975. Den er utviklet av Aaron Rahsaan Thomas (Friday Night Lights) og med som produsent og sjefprodusent er The Shield-skaper Shawn Ryan. Justin Lin (The Fast and the Furious) produserer serien og regisserer første episode.

S.W.A.T. er sentrert rundt S.W.A.T.-offiseren Daniel «Hondo» Harrelson (Shemar Moore fra Criminal Minds), som stiger i gradene til han blir lederen for sin S.W.A.T.-gruppe. Hondo sin tidligere leder ender opp med å skyte en ung gutt på gaten, noe som ender opp med å skape bråk i Los Angeles.

Annonse

Du har nok sett denne serien før

Vi har bare fått sett første episode av serien, ut fra det var det ikke akkurat mye som fristet til å se mer. Den har for eksempel ingen av Lethal Weapon (også tilgjengelig på Viaplay, samme som S.W.A.T. vil bli) sine gode eller karismatiske kvaliteter.

Shemar Moore gjør en god nok oppgave med første episode, men det svake manuset fra Ryan og Thomas skuffer. Dette er begge manusforfattere som tidligere har vist at de kan bedre. Ja, vi vet det er snakk om popcorn-spenning og en typisk procedural, men det bør være lov å forvente mer av Ryan og Thomas.

Problemet til S.W.A.T. er ikke at den fort ender opp med å å løse kompliserte problemstillinger på en enkel måte mens seerne gjerne multitasker og sjekker mobilen eller lager mat mens de ‘følger med’. Problemet til S.W.A.T. er hvordan den, allerede i første episode, nesten får det til å virke som politiets problemer i dagens USA, og håndtering av disse, enkelt kan løses. Det er ikke troverdig og oppleves som et bomskudd.

Dette er noe serien kan og bør bli bedre på. Dette første eksempelet serien leverer er for lite gjennomtenkt. Når seriens karakterer i tillegg er svake og arketypiske, er det kanskje ikke rart man heller velger å sjekke statusoppdateringer på mobilen.

Criminal Minds-favoritten Shemar Moore har hovedrollen i S.W.A.T. Foto: CBS
Criminal Minds-favoritten Shemar Moore har hovedrollen i S.W.A.T. Foto: CBS

Blandede og middelmådige anmeldelser

Forventningene var kanskje høye med en en person som Shawn Ryan involvert. Ikke bare fordi han står bak The Shield, mulig det beste politidramaet lagt for TV, men også fordi han har stått i spissen for mange mye sterkere dramaserie, eksempelvis The Chicago Code, The Last Resort og Timeless.

Så langt har serien fått middelmådige anmeldelser, i følge anmeldelsene samlet opp av Metacritic, hvor serien har 44/100. Ulikt fra oss, som bare har sett en episode, har amerikanske TV-kritikere mottatt hele 3-4 episoder.

Til info har enda ingen her hjemme i Norge anmeldt den kommende serien.

Du kan lese utdrag av noen av anmeldelsene så langt nedenfor.

«S.W.A.T er ingenting annet enn actionfigurer, og når karakterene endelig snakker høres de så idiotisk ut at du kunne like godt sett serien med lyden av.» – David Wiegand, SFGate

«Er i alle fall konsekvent i sin hardhendte behandling av både rettshåndhevelse og dialog.» – Ed Bark, Uncle Barky

«Gi dem poeng for forsøket på å sette en nytt spinn på politi-serier, men S.W.A.T. faller ganske enkelt flatt, på alle tenkelige måter.» – Glenn Garvin, Reason.com

 

Om dette ikke helt har ødelagt serien for deg; Første episode av S.W.A.T. blir tilgjengelig fredag 3. November Viaplay.

Annonse