Nordiske Seriedager 2017: De 3 nye kommende norske seriene vi er spente på

Annonse

Forrige uke gikk det andre året for den norske TV-festivalen Nordiske Seriedager av stabelen i Oslo. Vi var selvfølgelig til stede.

Det skulle bare mangle at vi fikk en TV-festival her i Norge og, noe vi fikk i fjor under den første Nordiske Seriedager. Nå er andre runde unnagjort med gjester som Breaking Bad-skaper Vince Gilligan og Game Og Thrones-skuespiller Kristoffer Hivju, i tillegg til paneler for SKAM, podcasten In The Dark og flere nye kommende serier.

Årets festival var bedre enn fjorårets (bedre lokaler hjalp godt på). Festivalen kunne eksempelvis bli bedre på «geeking om TV», som vi fikk litt av under et panel om de beste TV-karakterene. Her med Kristofer Hivju, Mammon-skaper Gjermund Stenberg Eriksen og regissør Yngvild Flikke.

Høydepunktet var besøket fra Vince Gilligan, med en sesjon om litt mer lettbeint og generell snakk om Breaking Bad og Better Call Saul den første kvelden for så å gå mer i dybden om hvordan serien produseres og skrives dagen etterpå. Noen vil også si at SKAM-panelet var minst like godt.

Det var tydelig at krimsjangeren nok er litt overrepresentert på festivalen, sesjonene om de få komiseriene fra Norge bidrar såvidt til å unngå et inntrykk av at vi ikke produserer annet enn krim her i Norden. Det er altfor lite snakk om komiserier i skandinavisk sammenheng. Animerte serier for voksne nevnes og produseres ikke, til tross for sjangerens gullalder med serier som Rick & Morty, BoJack Horseman og F Is For Family

Selv om krimsjangeren dominerte var det godt å se at norsk serieproduksjon har litt annet å by på også.

De nye norske seriene vi er spent på

En av tingene festivalen gjentok med suksess i år er å gi en smakebit på hva som kommer, her er seriene vi er mest spent på:

En Natt

Den mest lovende nye serien kom fra Dag-skaperne Øystein Karlsen og Kristoffer Schau.

Serien er en romantiske komiserie om to mennesker som går på en første date samme, og hvordan det ender iløpet av en dag. Og begge er folk med klare personlige problemer, spilt av MyAnna Burning og Anders Baasmo Christiansen fra Dag.

MyAnna Burning hadde hovedrolle i miniserien In the Dark på BBC i sommer. Foto: BBC

Første og fremst er det flott å se Karlsen og Schau bringe tilbake noe av ånden til Dag med En natt. Både Burning og Baasmo Christiansen passer til sine respektive roller. Det virker som at noe av poenget med serien er å få fram den ærligheten om det å åpne seg selv for andre, til tross for hvor vanskelig det kan være med fortiden og erfaringene disse to hovedpersonene har opplevd. 

Akkurat som Vikingane er En natt også spilt inn på både norsk og engelsk, noe som gjør det lettere å selge serien til utlandet. For den engelske utgaven har den islandske skuespilleren Gisli Gardarsson tatt over rollen til Baasmo Christiansen, mens Burning gjør samme rollen også i den engelske utgaven.

En natt kommer før jul på NRK. 

Heimebane

Serien om Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) som blir norgeshistoriens første kvinnelige fotballtrener på toppnivå, noe som ikke faller helt i god jord for hennes assisterende trener (John Carew) som ønsket jobben, eller alle spillerne i laget de jobber med.

Etter å ha mistet de mest attraktive fotball-rettighetene prøver NRK seg på et fotballdrama. Smakebiten av serien fra serieskaper og serieforfatter Johan Fasting gir et inntrykk av at serien ønsker å bli en slags norsk utgave av Friday Night Lights (til tross for at serieskaperen hevder annet). Det forsøkes nok også å nå publikummet som ikke nødvendigvis er så fotballinteressert.

Ane Dahl Torp snart aktuell i Okkupert på Viaplay spiller i 2018 i Heimbane på NRK. Foto: Viaplay/MTG

Det er uvant å høre Ane Dahl Torp snakke trøndersk, men det er en interessant rolle som kan kle Torp bedre enn forventet. Det skader heller ikke at serien har noen lovende biroller av blant annet Rolf Kristian Larsen (Kampen om Tungtvannet) og Bjarte Hjelmeland. Kanskje kan også Carew vokse på seerne med tid. 

Heimbane har premiere i januar 2018 på NRK. 

Roeng

Serien handler om Roeng kommune, som sliter med økonomien. Etter at noen har fått tilgang til kommunens fond fryktes det en ny Terra-skandale. Men så viser det seg at de har tjent fire milliarder og det gjør ikke ting så enkelt for kommunen eller ordføreren (Fridtjov Såheim) som innser at den eneste løsningen er å bruke opp de resterende millionene så hurtig som mulig.

Serieskaper Anne Bjørnstad (Lilyhammer) kommer med en slags spirituell oppfølger for NRK og Netflix-serien med komiserien Roeng.

Fritjov Såheim i Roeng, som kommer på TV 2 i 2018. Foto: TV 2

I det flere kommuner i Norge må tvangsammenslåes er det ganske passende tid for en serie som Roeng. Serien klarer å levere på satirefronten i første episode og Såheim er et godt valg som den mildt sagt problematiske ordføreren. Otto Jespersen har ellers en birolle som en litt arbeidssky driftsansvarlig i kommunen.

Roeng kommer på TV 2 i 2018.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X