Hva anmelderne sier om den nye Netflix-serien Ozark

Del nyheten

Jason Bateman er produsent, regissør og inntar hovedrollen i den nye Netflix-serien Ozark. Vi har sjekket den ut og også sett hva som er anmeldernes dom.

Litt over et år etter at Netflix bestilte dramaserien fra The Accountant-manusforfatteren Bill Dubuque er den når her med god hjelp fra Bateman og sjefprodusent Chris Mundy (Criminal Minds, Bloodline).

Dramaserien handler om Chicago-familien Byrdes, bestående av ekteparet Marty (Bateman) og Wendy (Oscar-nominerte Laura Linney) og tenåringene Charlotte (Sofia Hublitz) og Jonah (Skylar Gaertner). Utad virker de som en helt ordinær familie. Noe de også er, sett bort fra et punkt: Martys jobb. Han er den største hvitvaskeren for det nest-største narko-kartellet i Mexico.

Vi møter Marty i det han havner i trøbbel med narkokartellet, og som et forslag for sin sjef (Esai Morales) forslår han å sette opp nye muligheter for å vaske større mengder penger i Ozark, et hovedsakelig fjellområde som strekker seg over mesteparten av den sørlige delen av delstaten Missouri i USA.

Blir ikke kjedelig som et par andre nye sesonger av Netflix-serier

Ozark på NetflixEn av de bedre sidene med Ozark er at serien aldri blir fullt så kjedelig som de nye sesongene av Netflix-seriene House of Cards og Bloodline, eller den nylige flausen Gypsy.

Det er tydelig at serien henter inspirasjon fra både Breaking Bad og til dels Quarry. Bateman var interessert i å hyre inn personer involvert i sistnevnte for både planlegging, produksjon og skuespill..

Dubuque klarer å få Martys reise med familien på slep til å bli fascinerende, hvordan han ser ut til å gå fra en verre til en bedre person. Serien tar også i bruk nåværende hendelser som involverer både pengesvindel og meksikanske narkokartell.

Bateman er kjent for sine gode komedie-evner, her viser han seg også som en brukbar dramaskuespiller, som han også viste med en fremtredende rolle i 2015-filmen The Gift. Han leverer også et godt stykke arbeid som regissør. Ved hjelp av scener som ser ut som de er spilt inn uten noe lys klarer Bateman å få landskapet til å komme til livs.

Noen ganger kunne likevel serien med fordel tatt seg litt mindre seriøs, fordi det er en serie som viser glimt av humor også. Den kunne med fordel vært mer som eksempelvis Justified eller Breaking Bad enn Bloodline.

Spennende biroller

Ozark på NetflixVi skulle gjerne hatt tid til å anmelde serien litt dypere. Skal vi trekke frem et forbedringspotensial er det enkelte biroller med fordel kunne fått med skjermtid. De er mer interessante enn hva manusforfatterne ser ut til å tro.  

En av de er den unge kriminelle Ruth (Julia Garner, The Americans), en ung dame som vet mer enn hun gir inntrykk av. Til tross for å være en av de yngste i en familie av kriminelle hillbillys med hennes onkel Russ (Marc Menchaca, Generation Kill) som en slags leder, så ser vi henne raskt ta mer styring når hun får mer innsikt i hvordan Marty holder ting gående. Senere i sesongen får også Marty ytterligere problemer grunnet den hensynsløse bakmannen (Peter Mullan, Quarry og Top of The Lake) for en annen gruppe lokale kriminelle.

Dette er bare noen i et ganske så greit karaktergalleri som også består av en gammel særegen mann med navn Buddy (Harris Yulin, Traning Day) som deler hus med Marty og hans familie, en prest (Michael Mosley, Scrubs) som preker fra en motorbåt til hans menighet, og FBI-agenten Roy (Jason Butler Harner, Ray Donovan), som gjør alt for å komme til bunns med saken han driver med.

Generelt gode anmeldelser

Ozark på NetflixI skrivende stund ligger serien på 72/100 på Metacritic basert på 13 anmeldelser. Selv om det ikke er en universal anerkjennelse er det en god tilbakemelding, og den slår nevnte Netflix-serien Gypsy, som ligger på 45/100 etter 21 anmeldelser.

På RottenTomatoes ligger foreløpig Ozark på 91% etter 11 anmeldelser er blitt indeksert.

Anmeldelsene kommer vel og merke etter at Netflix har gjort tilgjengelig hele sesong 1 av Ozark, bestående av 10 episoder. 

Til info har enda ingen her hjemme i Norge anmeldt den kommende serien. 

Du kan lese utdrag av noen av anmeldelsene så langt nedenfor.

Serien klarer regelmessig å finne en måte å fremheve menneskeligheten i en historie fylt med inhumane handlinger og vet når den skal vike unna en handling for ond til å bevitne.  – Ben Travers, Indiewire

Det som kan ha fremstått som en god idé 10 eller 15 år siden – middelaldrende hvit antihelt gjør noe grusomt for å hjelpe familien, og bare graver seg ned dypere og dypere — er nå så utprøvd at det ville krevdt pur brillians for å kunne fremstå like frisk og upåvirket som alle pengene Marty hvitvasker. Ozark overvinner ikke den utfordringen. – Alan Sepinwall, Uproxx
 
Ozark er smart, godt håndverk og har noe å fortelle. – Sonia Saraiya, Variety
 
Den er ikke like god som klassikere som The Sopranos, The Wire eller Breaking Bad, men den deler samme utforsking: på intelligent vis utforske det psykologikse, sosiale og økonomiske som driver kriminalitet – David James, We Got This Covered

 

Ozark har premiere 21. juli på Netflix. 

Annonse