Vi oppsummerer den siste episoden av HBO-serien The Leftovers i en episode hvor både Justin Theroux og Carrie Coon leverer varene.

Denne oppsummeringen inneholder spoilere fra seriefinalen av The Leftovers, episode 8 sesong 3, «The Book of Nora».

Vi skulle gjerne hatt tid til å oppsummere flere episoder av denne avsluttende sesongen, men tiden var ikke på vår side. Les gjerne min anmeldelse for tanker om de første 7 episodene. 

The Leftovers kommer, uten tvil, til å bli en serie jeg vil savne, mye grunnet kombinasjonen av fantastisk regi, skuespill og seriens interesse til å fryktløs snakke om noe vi mennesker aldri har vært flinke til å ta for oss; sorg. Vi har alle opplevd sorg, eller vil det en dag i livet vårt. Serien har også fortalt om kampen om meningsløsheten i livet er viktig, men også hva vi kan kan få ut av det, og hva vi kan skape for hverandre. Det er ikke bare fordi serien nevner sorg som gjør den bra på det punktet, men også hvordan fokus er på de som ble igjen, de som må sitte i uvisse og sorg, for så å komme seg videre i livet.

Den har fortjent retten til å avslutte som den vil. Serien på magre 28 episoder var basert på en bok med materiale den fort hadde spilt ut, men serien var på sitt beste i sesong 2 og 3, hvor den ikke lenger hadde noe materiale fra boka å basere seg på. På den måten føltes det ut som at serien samtidig avsluttes for tidlig. Med alt det rare denne serien tar for seg, og de magre seertallene, er det utrolig at The Leftovers varte så lenge den gjorde. Men igjen, dette er HBO, hvor noen ganger det kreative vinner, slik som vi så med Treme, som varte flere sesonger tross for svake seertall.

Dette var flott finale i tre akter: Avskjeden mellom de to søsknene Matt og Nora, hvor sistnevnte som gikk inn i glasskammeret til forskerne; Nora sitt liv på landet i Australia og hennes møte med Kevin; og til slutt, den lange sekvensen med hvordan Kevin og Nora gjenforenes igjennom å fortelle deres historier til hverandre.

Mesteparten av episoden var viet til fremtiden vi så et pek av i slutten av «The Book of Kevin», hvor vi så en eldre Nora i Australia. Man kunne undre om Nora var en av de få gjenlevende etter en stor katastrofe som endret menneskehetens fremtid hvor kun et fåtall overlevde. I det sesongen forsatte ble det også hyppigere mer teorier fra seerne om at det var en alternativ verden som Nora hadde reist til ved hjelp av maskiner. Vi oppdaget at svaret var enklere enn som så. Det var ingen apokalypse og det var ingen alternativ verden, det var fremtiden og Nora som hadde valgt å leve et noe ensomt liv i Australia.

Dette var en finale som lekte en god del med oss seere. Etter en rørende scene mellom Nora og Matt i det de skrev hennes nekrolog, fikk vi se henne gå inn i maskinen, med de spørsmål som fulgte. Var hun i en annen eksistens, litt som Kevin med sin egen drømmeverden vi igjen besøkte forrige uke? Kevin dukket så opp, i et søtt forsøk på å glemme den vonde tiden de hadde sammen. 

Annonse

Det var både hjertevarmende og vondt å se hvordan de har vært så mange år fra hverandre, selv når de var sammen og danset til Otis Redding. Kevin fortalte hva han hadde gjort i alle årene de var adskilt. De er begge to mennesker som var ødelagt, med behov for å være for seg selv en periode etter at vi så dem sist sammen, men kanskje ikke så lenge som de faktisk endte opp med å være adskilt fra hverandre. 

Om Nora fortalte sannheten eller ei er noe som nok vil bli debattert. Carrie Coon leverte en overbevisende prestasjon som Noora, det er vanskelig å si. Som IGN påpeker, det er mye å stusse på ved forklaringen, men for Kevin betydde det fint lite. Han var igjen sammen med sitt livs kjærlighet. 

En av de store overraskelsene var ikke det faktum at Matt døde til slutt, eller noe med Nora og Kevin. Men at vi fikk bekreftet hvordan Laurie bestemte seg for å leve videre etter vi så henne sist, ettersom hun hele tiden har hatt kontakt med Nora uten Kevins viten. Serien valgte å hoppe forbi at Laurie valgte å ikke ta sitt eget liv i bunnen av sjøen vi så henne hoppe i, og heller viste at hun lever et liv som en lykkelig bestemor. Hun har funnet freden på samme måte som Matt gjorde etter han snakket med David Burton om bord i båten på vei til Australia.

Alt i alt var dette en ganske klar og vakker kjærlighetshistorie, men med et mål om å også snakke om mer. Nora måtte møte hennes frykt, lindre hennes angst og for det bedre tvinge seg tilbake til verdenen hun skilte seg fra for noen år tilbake. Hun valgte å isolere seg, og vi vil kanskje ikke få vite alt hun har gjort i de siste 15 årene, men nå er hun her – og med Kevin.

Finalen forsøker ikke å avklare de store mysterium, det velges å vise hvordan karakterene gjenvinner sin helhet, kanskje også finne lykken. Nora og Kevin vil kanskje forbli et par som hver har sine sider hvor de er enten frustrert, sinte eller triste. Men selv om alt i livet kan virke meningsløst, de har i det minste hverandre. 

Sees i et annet liv, Kevin.

 

Ellers:

  • Det jeg vil savne mest med The Leftovers er å se både Carrie Coon og Justin Theroux sammen, og så hver for seg i denne serien. Håper begge to fortsetter å fokusere på å gjøre TV over film. Coon gjør for tiden en god rolle på Fargo, som også er på vei mot slutten (den potensielle siste sesongen av serien også)
  • Vel verdt å sjekke ut denne videoen som HBO la ut i dag angående seriefinalen, med serieskaperne Damon Lindelof og Tom Perotta, sammen med Coon og Theroux. 

AnnonseSi farvel til matsvinn!
Nå er Throw No More-appen ute