Menneskesmugling og en Erik Aber som er i overkant besatt av en ny sak blir tema i kommende sesong av Aber Bergen. Seriens Showrunner har alt planene klart for sesong 3, om serien blir fornyet.

Innspillingen av advokatseriens andre sesong var godt igang da showrunner Ole Endresen og skuespiller Line Verdal inntok scenen under årets Nordiske Mediedager i Bergen.  

Den timeslange seansen handlet hovedsakelig om hvordan det jobbes med å spille inn TV-serien, som TV3 i vinter valgte å satse videre på. 

Showrunner Ole Endresen, advokat Bengt Erik Waldow og skuespiller Line Verdal, intervjuet av moderator Christine Lossius Thorin.
Showrunner Ole Endresen, advokat Bengt Erik Waldow og skuespiller Line Verdal, intervjuet av moderator Christine Lossius Thorin. Foto: Serienytt.no

Etter en trøblete start med seertall som ble hardt rammet av at Frikjent ble sendt samtidig på TV2, ble det etter hvert god suksess for Aber Bergen. Serien er i år nominert til Gullruten for beste TV-drama og Ellen Dorrit Petersen er nominert til beste kvinnelige skuespiller. 

 

Annonse

«Sinnsyk» advokat inspirerte

I kommende sesong vil Erik Aber bevege seg på grensen rent psykisk når en av hans saker begynner å oppta litt vel mye tid og fokus. 

Den bergenske advokaten Bengt Erik Waldow var en av inspirasjonene da historien til kommende sesong ble skrevet. Han ble kjent over natten da han valgte å anmelde Trude Drevland, daværende ordfører i Bergen, for korrupsjon i det mye omtalte «cruise-saken». Tiltale ble tatt ut, men senere henlagt på bevisets stilling. 

Det var andre gang dette ble gjort, anmeldelsen ble først henlagt kun en dag etter den første anmeldelsen. Waldow lot ikke saken hvile og han tok saken opp med Økokrim og anmeldte Viking Cruises til FBI. 

Han var så engasjert og overarbeidet som følge av saken at han ble tvangsinnlagt på Sandviken Sykehus, en opplevelse advokaten var åpen om i ettertid. Noe showrunner Endresen fanget opp. 

– Jeg var litt inspirert av tittelen «sinnsyk advokat rømte fra galehus» som dukket opp, som Bengt hadde lagt ut, fortalte en engasjert Endresen til de fremmeøtte. 

– Jeg hadde litt lyst til å dytte Odd-Magnus sin karakter helt ut på kanten. Han har jo en hang til konspiratoriske tanker. 

 

Live-innspilling

En av scenene som viste hvor på kanten Erik Aber var ble spilt inn og vist via live-feed fra studio. En humørfylt Odd-Magnus Williamson og Ellen Dorrit Petersen spilte inn en scene hvor Elea konfronterer Erik om saken han er så opphengt i. 

Skuespillere Ellen Dorrit Petersen og Odd-Magnus Williamson deltok via live-stream. Foto: Serienytt.no

Scenen var i sedvanlig Aber Bergen-stil med vekt på dialog. Før og etter ble det spøkt om TVNorge-fadesen Lost In Time (en gjenganger på Nordiske Mediedager å la programmet, med sine tekniske problemer, få gjennomgå), Williamson avsluttet med to langfingre til sin showrunner. 

 

House Of Cards-inspirasjon

Line Verdals rollefigur Diana Drange blir utforsket mer i kommende sesong. Med en humørfylt beskjedenhet fortalte hun om hvordan det var å spille den beinharde Diana. 

– Jeg ble litt livredd med en gang. Hvordan skal jeg spille en karakter som er så mye smartere enn meg? Jeg hang litt i tingretten og der fant jeg ut at det var to typer. Det var Mona Høines-typen og så var de kjedelig utseende-advokatene. Jeg tenkte jeg ikke skulle gå for plastikk-operasjoner, så jeg gikk for den kjedelige typen. 

House of Cards sesong 5
Robin Wright (t.v.) fra House Of Cards ble en inspirasjon for Verdal.

Hun fortalte videre om et møte med en advokatpartner i Oslo og hvordan hun innrømmet å være kald, kynisk og kalkulerende. Alt handlet om taktikk og ikke vise følesler, med mindre det var for å oppnå noe. 

– Du må være fullstendig lukket da. Så jeg var rett på House of Cards selvfølgelig. Noe alle kvinnelige skuespillere er om dagen. Jeg stod på settet første dag med Ellen Dorrit. De hadde holdt på et par uker og jeg var ganske nervøs, jeg stod bak der og var sånn «nå skal jeg være helt sånn ingen skal vite noe hva jeg tenker og føler». Så tittet jeg på Ellen og tenkte «faen, hun har tenkt akkurat det samme som meg. Vi er Robin Wright begge to». 

 

Rap og trylling i sesong 2, politiet venter i sesong 3

Ved siden av menneskesmugling som sesongens røde tråd, blir det også i ny sesong fokus på enkeltsaker. 

 

Her fortalte Endresen at det er mye inspirasjon å hente fra saker som er i rettssystemet. Det handlet også om å utnytte seg av det Bergenske miljøet, en by han beskrev som «Norges chicago». 

Rap-miljøet vil bli skildret og det ble hintet til en småsprø sak som involverer tryllekunstnere som krangler om opphav og rettigheter på tryllekunster. 

Også sesong 3, om det skulle bli noe av, ble nevnt. 

– Hvis det skal bli en sesong 3, så ligger politiet dårlig an. Da er det de som skal tas. Hvor mange justismord Bergenspolitiet og påtalemyndighetene har hatt på seg opp gjennom årene er noe å mene noe om, er det ikke det? […] Ola Thune kaller jo denne byen «vest for loven» i en bok han har skrevet om alle sakene han har klart å få tatt opp igjen og påvist justismord. Det ligger mye inspirasjon i den boken. 

 

Vil unngå å sende drama på samme tidspunkt

Da Aber Bergen ble sendt ble TV3 provosert over at TV2 valgte å sette Frikjent opp mot dramaserien, noe som ble tatt opp med TV-sjefene tidligere på dagen under TV-toppmøtet. 

TV-toppmøte-2017-NMD
Aber Bergen ble tema også på TV-toppmøte. Foto: Vidar Daatland/Serienytt.no

Olav T. Sandnes forklarte beslutningen med at det var et normalt tidspunkt for dem og at kortene alt var satt. Det var også noe underlig for han at sendetid ble tema nå som strømming var del av hverdagen, selv så han Aber Bergen på Viaplay. Men han avsluttet med at det nok «klart er noe vi burde klare å unngå». 

Andre sesong av Aber Bergen ventes å premiere til høsten på TV3, Viafree og Viaplay. 

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer