The Walking Dead sesong 7
The Walking Dead sesong 7

Faren er stor for at det blir streik blant manusforfattere innen TV og film. Hvordan vil din TV-hverdag endre seg på grunn av dette? Uten at vi påstår å kunne se inn i fremtiden, skal vi prøve å forklare det her. 

Hvis forhandlingene bryter sammen vil WGA (Writers Guild of America), den amerikanske fagforeningen for manusforfattere innen TV og film, gå ut i streik 1. mai. 10 år er gått siden forrige streik, den gang etter konflikt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP).

Blir det streik vil opp mot 20 000 medlemmer av WGA legge ned arbeidet sitt umiddelbart, noe som vil kunne stoppe opp alle produksjoner der manus ikke er fullført.

Den forrige streiken

Den forrige streiken varte nesten 4 måneder, fra november 2007 til februar 2008. Den gangen var omtrent 90% av medlemmene til WGA ute i streik.

Streiken var for at forfatterne skulle få en større andel av inntekten fra DVD-salg, fordi forfatterne for det meste tjente penger på at TV-seriene ble solgt via syndikering, altså at programmer og serier kan kjøpes opp utenfor nettverket de er tilknyttet, og ikke mye på DVD-salg. 

Forfatterne kom ikke særlig bra ut av streiken den gang og det hadde større konsekvenser for bransjen. Noen TV-serier tok slutt som resultat, mens andre overlevde, blant annet på grunn av seriene som strøk med (noen serier som aldri ville fått sendt alle episodene på TV grunnet dårlige seertall fikk alle episodene sine sendt). Serier som var i faresonen for å bli kansellert ble  i stedet fornyet, fordi det var tryggere for kanaler å holde på eksisterende serier fremfor prosjekter som ville bære preg av hastverk-arbeid.

Det ble også mer reality-TV å se på TV-skjermen i USA. Når NBC gikk tom for episoder av The Office endte kanalen opp med å fylle sendeskjemaet med episoder av The Apprentice, med mannen som i dag er president i USA.

Men streiken var også en positiv ting for enkelte serier. Noen serier fikk færre episoder og fikk anledning til å gå i en ny retning. Eksempelvis Breaking Bad, som ville vært en ganske annerledes serie hvis det ble flere episoder, for da var det planlagt å drepe av en veldig sentral karakter veldig tidlig. I ettertid har serieskaper Vince Gilligan sagt han var glad for at streiken skjedde, slik at de ombestemte seg om drapet på den karakteren. 

Annonse

Hadde forfatterstreiken i 2007-2008 forsettet ville Breaking Bad endt opp noe annerledes. Foto: AMC

Den potensielt nye streiken

Nå er TV-bransjen gått gjennom drastiske endringer siden forrige streik. Nå er det langt flere TV-serier, etterspørselen har økt drastisk. Med strømmetjenestens inntog er det en uendelig mengde med plass, der hvor det tidligere ble begrenset av tid i sendeskjema til TV-kanaler. Det er flere TV-kanaler og strømmetjenester med egne TV-serier, i tillegg til at TV-serier nå har endt opp med å bli dyrere.

Det produseres kortere sesonger enn før, og da hevdes det at manusforfatterne ikke tjener like mye som de gjorde før. Færre antall episoder og eksklusive avtaler forfatterne har med studioer/kanaler, gjør det vanskeligere å tjene nok, spesielt når forfatterne betales per episode. Bedre kompensasjon er en faktor som er krevende i de pågående forhandlingene. 

På toppen av dette handler det også om helseforsikring, som er en viktig del av forhandlingene. Forsikringen dekkes av de som ansetter (altså studioene) ønsker Hollywood altså å kutte med minst 10 millioner dollar, mens WGA ønsker 1.5% økning, skriver Los Angeles Times. Hollywood ønsker også at manusforfatterne betaler deler av dette, noe WGA vil beskytte medlemmene sine fra å måtte gjøre. For manusforfattere som kan gå uten arbeid i flere måneder av gangen er dette en ytelse som gir litt mer stabilitet.

Eksempelvis vil WGA sitt forslag koste Fox 25 millioner dollar årlig, som er omtrent det samme Bill O’Reilly nylig fikk av samme selskap etter å ha fått sparken i kjølevannet av påstander om å ha seksuelt trakassert kvinner over flere år.

Drama og komiserier fra kabel-tv, strømming og vanlige TV-nettverk vil denne sommeren bli påvirket hvis streiken varer mer enn en uke eller to. Manus-rommene vil bli stengt, og produksjonen vil bli utsatt i takt med hvor mange manus som er ferdigstilte. Noen av de som vil merke det denne sommeren kan du lese om nedenfor.

Seriene som vil bli rammet først

The Walking Dead (AMC)

I følge noen fans på Facebook-siden The Spoiling Dead er 8 episoder av The Walking Dead ferdigskrevet. Den kommende sesongen vil bestå av 16 episoder. Men om episodene er ferdigskrevet er ikke bekreftet enda. Uansett starter streiken samme dag som sesongen starter innspilling. Dette kan gjøre at neste sesong vil bli utsatt, eller at høstfinalen av sesong 8 kan ende opp med å bli selve sesongfinalen hvis streiken fortsetter.

I mellomtiden ser det ikke ut som seere av spin-off serien Fear the Walking Dead behøver å bekymre seg. For med en returdato 4. juni i USA er det forventet at manus allerede er ferdig for sesongen. 

Sesong 8 av The Walking Dead kan bli den korteste sesongen til serien siden sesong 2 (2011–12). Foto: AMC

American Horror Story (FX)

Denne populære serien som sendes på FOX her hjemme er tilbake rundt Halloween-tiden. Sesong 7, som sies å handle om den amerikanske valgkampen i 2016, skrives for øyeblikket, men på toppen av det pleier serien som regel å få manusene til serien å bli gjennomgått for ekstra finpuss rett før episodene spilles inn. 

Det kan også bli problematisk for andre serier fra Ryan Murphy. American Crime Story sin kommende sesonger vil begge bli innspilt i år, og har for tiden castet noen kjente skuespillere til de kommende sesongene med undertitlene Kartina og Versace med skuespillere som Penélope Cruz, Edgar Ramirez, Darren Criss, Matthew Broderick og Annette Benning allerede klare. Det samme gjelder også sesong 2 av Feud, som vil dreie seg rundt skilsmissen til Prinsesse Diana og Prins Charles.

American Horror Story må kanskje utsette sesong 7 rundt 2016-valgkampen i USA. Foto: FX

 
Det har vært en rekke problemer rundt serien som Netflix har kjøpt opp strømme-rettighetene til. Først var det planlagt en premiere i februar i år, men serieskaper Bryan Fuller forlot prosjektet og serien ble dermed utsatt til mai. Star Trek-serien har riktignok ingen premieredato, men CBS-sjefen Les Moonves har sagt at det er å forvente serien sent denne sommeren, eller tidlig denne høsten. Med produksjonen halvveis ferdig på den kommende 13-episoders første sesongen er alt av manus enda ikke ferdigskrevet.
 

The Mindy Project (Hulu) 

Med de fleste faste skuespillerne til Hulu-serien The Mindy Project på vei til nye serier er dette ganske kjedelig utsettelse for mer enn bare denne serien. For ikke nevne at det blir den siste sesongen av serien som skal starte produksjonen i mai for en premiere i september på amerikanske Hulu.

The Inhumans (ABC)

Høykonsept-serien til Marvel spilles i disse dager inn på Hawaii. ABC-serien er ulikt øvrige serier fra de store amerikanske TV-kanalene denne høsten. Med en kort første sesong på 8 episoder har superhelt-serien et betydelig budsjett iforhold til mange andre dramaserier fra de store amerikanske TV-kanalene. Hensikten er å premiere serien 1. september på IMAX-kinoer med 2 episoder før premieren 26. september på TV. Dette vil fort ende opp med å bli utsatt.

Marvel’s Jessica Jones og Marvel’s Luke Cage (Netflix)

Netflix er ikke signert til WGA, men følger samme regler og forskrifter som de store studioene. Andre sesong av Marvel’s Jessica Jones startet filmingen denne måneden, og vil trappe opp produksjonen ytterligere fra mai av. Samtidig skal også sesong 2 av Marvel’s Luke Cage starte innspillingen i juni. Begge seriene vil dermed bli påvirket. 

I mellomtiden vil streiken ikke påvirke både Marvel’s The Punisher og Marvel’s The Defenders av andre kommende Marvel-serier.

Sesong 2 av Marvel’s Jessica Jones kan bli utsatt, seriens første sesong siden november 2015. Foto: Netflix

Talk-shows og Satuday Night Live

Fake News, Trump og Sean Spicer-spøker må ta seg en pause om streiken starter brått. Jimmy Fallon, Stephen Colbert, James Corden, Jimm Kimmel og Co blir de første som må ta seg en ufrivillig pause.

Det er heller ikke mulig å gå rundt streiken denne gangen, slik som David Letterman med sitt selskap Worldwide Pants, som eide både Late Show og Late Late Show for 10 år siden, gjorde. For med WGA klarte Worldwide Pants å komme med en separat avtale, som gjorde det mulig for programmene å returnere med manusforfatterne til programmet intakt. Dette er ikke mulig nå, siden CBS eier de to talk-showene etter at Letterman og Craig Ferguson forlot disse i 2015 og 2014.

Saturday Night Live, som også er helt avhengig av manusforfattere vil mest trolig kansellere de siste 3 episodene for denne sesongene hvis streiken blir startet. Det betyr at vi går glipp av Melissa McCartney som Sean Spicer, som også vil være vert for et av de 3 showene som også Chris Pine (Wonder Woman) og Dwayne «The Rock» Johnson (Baywatch) vil vært verter for.

Var dette siste gang vi så Sean Spicer (Melissa McCartney) på Saturday Night Live denne sesongen? Foto: NBC

Noen av seriene som ikke blir påvirket av streiken helt enda

Det er så mye innhold der ute, og flere serier vil komme med nye sesonger i månedene som kommer, uavhengig av streiken. 

Neste sesong av Game of Thrones vil ikke påvirkes. HBO-flaggskipet har allerede filmet inn sesong 7, men den kan påvirke neste sesongen av serien i 2018. Dette er naturligvis avhengig av hvor lenge streiken varer. Sesong 8 starter ikke innspillingen før sent i somme.

Sesong 7 av Game of Thrones blir ikke utsatt. Foto: HBO

Sesong 2 av Stranger Things, som startet innspillingen i november i fjor er ferdig med manusene. Sesong 2 får premiere 31. oktober i år. HBO-komiserien Vice Principals er allerede ferdig innspilt.

Nye serier som The Deuce fra HBO, eller Snowfall fra FX er ikke forventet å bli påvirket.

Sjansene for at det blir streik?

Streiken kan bli avblåst i siste liten, som er søndag kveld i USA 30. april. Mens streiken vil være i full effekt fra  Det vil være ganske rart for studioene å tillate en streik som dette over lengre tid, selv med mengden innhold, som kan gi AMPTP en fordel.

La oss se for oss at det blir en streik. Originalt innhold på vei vil bli betydelig kuttet ut. Verst er det for TV-kanalene (som er på lag med studioene i disse forhandlingene). Netflix vil eksempelvis selv med seriene påvirket av en mulig streik ha nok innhold en god stund fremover med alt som er på vei.

Studioene er ikke lengre i en posisjon der de kan sitte å vente på å finne en løsning. Modellen til Netflix og øvrige strømmeselskaper legger press på TV-selskapene til å finne en rask løsning, for å unngå å tape ytterligere markedsandeler til de nyere aktørene. 

Med høstlanseringer bare en dager unna kan kanalene se seg nødt til å gi manusforfatterne en større andel av kaken..

Vi får simpelt vente å se hva som skjer.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer