Vi flommer over av serier, men det er ikke enkelt å finne de gode fortellingene om historiens største genier. Godt er det er National Geographic sin nye antalogiserie Genius, som i første sesong handler om Albert Einstein, innfrir. 

Det er på høy tid med en serie som Genius. Albert Einstein er et navn alle kjenner til, men du skal lete vel og lenge etter filmer og serier om hans liv. Noe National Geographic nå gjør noe med når de melder seg på i dramakampen. De sparer heller ikke på kruttet. 

Oscar-vinnere foran og bak kamera

Apollo 13 og A Beautiful Mind-regissør Ron Howard, som kan skilte med en Oscar, tar regien i første av sesongens ti episoder og gjør en formidabel jobb med å etablere universet, hvor spesielt en scene hvor en mer komplisert teori fra Einstein visualiseres. Lærere bør ta det klippet og vise frem for elevene. Heldigvis skyr ikke serien unna å ta for seg vitenskapen som gjorde mannen kjent.

Utover det er det en salig blanding av personlig drama og kjærlighetsliv, Einstein var litt av en rundbrenner, noe som ikke akkurat forenklet kjærlighetslivet.

Politikken spiller også en vesentlig rolle i mannens liv, naturlig nok. Nazistenes vekst i Tyskland gir serien et politisk thrilleraspekt, mens universitetsdagene gir Harry Potter-vibber. Vel, uten magi og snodige professorer vel å merke. Skole/universitetsmiljø har gitt god underholdning før og det gjentas her. 

Vi følger Einstein som ung, hvor Johnny Flynn gjør en herlig jobb med å portrettere en rebelsk og nysgjerrig Einsten som forsøker å finne sin plass blant akademikere som ikke ser blidt på en som utfordrer etablerte sannheter. Politikk og vitenskap blandes sammen og gir flere morsomme og tankevekkende øyeblikk. Alle rebeller der ute vil kjenne seg igjen.

Oscar, Emmy og Tony-vinner Geoffrey Rush er glitrende som en eldre Albert Einstein, nå som et nasjonal-ikon i et Tyskland hvor Hitler er på vei til å ta makten. Her er serien en kjølig påminner og skyr ikke unna å dra relasjoner til nåtidens voksende fremvekst av ekstremister. Noen vil kanskje syntes den blir litt vel politisk vinklet her, andre at dette er et blinkskudd.

Anmeldelse: På høy tid med en serie som Genius
Geoffrey Rush har vunnet det som er å vinne av Emmy, Oscar og Tony. Nå briljerer han som Albert Einstein.

Uavhengig, dette gjør opplevelsen av seriens to første episoder, som denne anmeldelsen er basert på, til noe ekstra. Dette er serien som surrer og går i topplokket i en tid hvor favoritter som The Leftovers og Fargo ruller og går på skjermen. Dette er ikke en serie du bør gå glipp av, for her er det mye å diskutere og fundere over.  

Glemmer ikke kvinnene i hans liv

Serien skyr heller ikke unna å sette fokus på hvorvidt kvinnene i Einsteins liv, spesielt hans første kone Mileva Marić, hadde stor innflytelse på Einsteins banebrytende teorier. Et område som har skapt mye diskusjon blant historikere, livet til Mileva får heldigvis nok av fokus det også i sesongstarten. En rolle som gir skuespiller Samantha Colley nok av utfordringer, noe hun takler på overbevisende vis.  

Genius_30
Hvor viktig var egentlig Mileva Maric for Einsteins banebrytende teorier?

Sesongen er basert på boken Einstein, His Life and Universe, fra 2007. Sluttresultatet er både underholdende, lærerik og tankevekkende. Produksjonen er på sitt ypperste og skuespillerne og regien er intet å utsette på. Det er ikke den mest nyskapende tilnærmingen, men om du elsker en serie som HBO-serien John Adams, vel da er det ingen ting å tvile på. Genius er verdt å sjekke ut. 

Det er ellers kjentfolk å spore i flere ulike roller. Game oF Thrones-kjenning Michael McElhatton finner seg godt til rette som Philipp Lenard, det er også kjekt å se den undervurderte Mad Men-skuespilleren Vincent Kartheiser dukke opp i rollen som Raymond Geist.

Vincent Kartheiser i Genius
Vincent Kartheiser i Genius. Foto: National Geographic

National Geographic mener tydeligvis alvor og med en miks av politisk thriller, vitenskap, rebelsk ungdom og personlig drama blir det aldri kjedelig. En av vårens positive overraskelser, i en tid hvor det er alt for mange gode serier som kjemper om oppmerksomheten.  

Anmeldelsen er basert på sesongens to første pisoder. 

2017søn23apr22:00PremiereGenius sesong 1National Geographic22:00 Sjanger:Drama,Periodedrama

AnnonseNye episoder av Outlander er ute nå på Viaplay! Klikk her for å se!