Sinnet er en mektig ting for David Haller. Recap av Legion 1.1: «Chapter 1»

Del nyheten

Endelig er Legion her. Vi recapper premieren av den Fox-produserte Marvel-serien.

Legion, den nye serien fra Noah Hawley (Fargo, The Unusuals), er endelig her. Serien er basert på karakteren med samme navn og følger mutanten David Haller (Dan Stevens, Downton Abbey) i det han etter flere år på institusjoner oppdager hva han virkelig er og en ny verden åpnes for ham.

Første episode av Legion åpner med en spektakulær montasje av David sitt tidligere liv, til tonene av The Who-låta «Happy Jack»; fra en smilende baby til en ung gutt på sykkelen sin, til David som ung rebell og et forsøk på å ta sitt eget liv. Dette er en veldig effektiv måte å etablere både Davids bedre dager og, først og fremst, alle dagene med smerte, ulykke og galskap som til slutt ble altoppslukende, på grunn av stemmene i hodet hans. Er de ekte, eller er han gal? Han er ikke sikker, men dette er med på å tidlig konstantere at dette ikke er din vanlige superhelt-serie, heller en serie om mennesker med superhelt-krefter. Utvilsomt en av de mest kjølige skildringene av fremvoksende superkrefter noensinne filmet for en TV-serie.

For å være en pilotepisode er det relativt lite action i episoden, men det fungerer fint for serien. Både estetikken og karakterene får mer å gjøre med ankomsten av Sydney Barrett, spilt av Rachel Keller (som brøt igjennom som Simone i sesong 2 av Fargo), en pasient som ikke liker å bli rørt.

*Quiz: Kan du gjette hvilken kjent karakter fra X-Men hun låner evnen til? Og hvilket band medlem karakteren låner navn fra?

*Svar: Legion lar Sydney få evnene til Rogue, og det er Roger Keith «Syd» Barrett fra Pink Floyd navnet hennes kommer fra.

Romansen mellom Syd og David ender opp med å bli mye av kjernen til denne første episoden av Legion, og det ser ut til å være viktig for selve serien videre. De er umiddelbart tiltrukket av hverandre, mens David blir mer aggressiv i å utfordre sine omgivelser og akseptere hans usikre og destruktive krefter.

Det føltes aldri som om Clockworks var et tøft sted å være, bare et sted fullt av pliktoppfyllende og forståelsefulle ansatte, om en smule nedlatende og glemsomme i små øyeblikk. Det er ingen forsøk på å foreslå noen form for misbruk eller korrupsjon som ville gitt de innlagte den moralske høystolen når hendelsen skjer som dreper Lenny (Aubrey Plaza, Parks And Recreation).

En av høydepunktene i episoden var det lille herlige dansenummeret som fant sted i David sitt sinn, hvor Syd ledet resten av pasientene på Clockworks i en smiliende og sprudlende dans til låta «Pauvre Lola» fra Serge Gainsbourg, hvor også Syd gjentok og gjenntok navnet til David og latteren til Lenny. Nesten som noe stjålet fra en Wes Anderson-film, men som likevel passer til Hawley sin tone og stil.

Flukten fra bygningen var veldig bra utført. Syd ble plassert i hukommelsen hans for å forklare hvordan han skulle unnslippe. Det var et ganske forvirrende utbryter konsept, som gjorde det nødvendig for Syd å faktisk forklare det to ganger til David.

Fra øyeblikket Syd hjelper David opp fra vannet føltes det som serien gikk fra å være et TV-drama til å bli en del en Marvel-film på stort budsjett. Med telepatiske evner, våpen som ble avfyrt og Syd, Ptonomy (Jeremie Harris) og Kerry (Amber Midthunder) klare til å eliminere alle som sto i veien for dem, i et solid langt opptak (det ble nok kuttet opp noen steder, åpenbart, men virker som ét langt opptak). Årets første av sitt slag, etter at Marvel’s Daredevil og enda mer fantastisk Quarry gjorde slike lange opptak så bra i fjor.

Akkurat som Fargo klarer Hawley & Co å lage en serie som fint står på egne ben fra starten av, noe som er veldig positivt. Noen som kjenner til X-Men fra tegneseriene eller annet er kanskje litt skuffet over hvordan Legion forsøker å fortelle sin egen historie, løst-basert på små ting fra tegneseriene rundt X-Men og David Haller/Legion, uten å forsøke å kopiere noe. Hovedkarakteren er utvilsomt veldig tro til karakteren David fra tegneseriene, også hvordan karakteren utvikler seg både i historien og visuelt. For å ikke nevne hvor mektige vi ser hans krefter kan vokse.

Det blir uansett spennende å se hvordan Hawley og Co klarer å holde på intrigen og det visuelle fra denne første episoden videre, uansett er jeg veldig spent.

Ellers:

En av overraskelsene var hva som skjedde med Lenny. At Lenny var en ekte person som ble drept på grunn av David, og nå «hjemsøker» ham var en god twist. Det hadde vært kjedelig om serien hadde hanket inn Aubrey Plaza for bare en episode.

En av de store spørsmålene etter episoden er utvilsomt hva eller hvem den skapningen med de gule øynene er. Om det er noe mer enn bare en skapning som David ser for seg. Fra tegneseriene rundt X-Men og Legion er Mojo den som ligner mest i hvert fall.

Av alle skuespillerne i serien er det bare Hamish Linklater, som spilte forhørslederen David snakket med, som har noe historie med Fox-produsert materiale av Marvel-titler tidligere. Han spilte Doctor Doom sin assistent i Fantastic Four tilbake i 2005. Linklater vil forsette samarbeidet med Hawley, ettersom han også dukker opp i flere episoder av Fargo senere i år.

Utenfor «Happy Jack» og “Pauvre Lola” ble også The Rolling Stones med «She’s a Rainbow» brukt (når Syd og David falt for hverandre) og Jane’s Addictions med «Up the Beach» (når David tok i bruk sine krefter under avhøret).

Legion går hver torsdag kl. 21:55 på Fox.

Annonse