24 Spinoff, 24 logo

Hvor sterkt står alle de 9 sesongene av 24 i forhold til hverandre?

Med de 3 første episodene av 24: Legacy nå tilgjengelig på Viaplay, ser vi tilbake på de 9 sesongene av 24 fra amerikanske Fox, med vår rangering av de beste sesongene av serien med Jack Bauer.

Naturligvis; se opp for spoilere om du ikke har sett 24 eller alle sesongene av serien.

9. Dag 6

Fra bombeangrep i Los Angeles til såpe- territorium, med Bauer-familien.

Er det noe de fleste 24-fans burde være enig i så er det at «Familiedramaet de Syv Søstre: 24 Edition» er den dårligste sesongen av 24. Dette er ikke bare en dårlig sesong, men rett og slett elendig TV-underholdning, som ble alt for nærliggende en såpe når både Jack sin bror Graham (Pauil McCrane) og far Phillip (James Cromwell) viste seg å være mesterhjernene bak terroristangrepene i sesongen før.

Annonse

De første episodene av sesongen var gode, med et overraskende katastrofalt angrep på en forstad i Los Angeles. Og øyeblikket hvor Martha Logan (Jean Smart) endte opp med å stikke ned Charles Logan (Gregory Itzin) kommer vi til å huske, men stort sett var dette en sesong som unødvendig drepte av flere fan-favoritter, som Curtin Manning (Roger Cross), Wayne Palmer (D.B. Woodside) og Milo Pressman (Eric Balfour), for lite annet enn sjokkeffekt og med kronglete historier. Dette kom også for kort tid etter at større fan-favoritter ble drept av i sesongen før.

8. Dag 8

New York City og President Logan redder ikke akkurat serien i sin siste ordinære sesong.

Visuelt ga serien oss noe nytt, ved å være satt til New York City etter en blanding av hovedsakelig Washington D.C. og Los Angeles i tidligere sesonger, men det var stort sett det som var nytt med denne sesongen. Sesongen konstaterte at 24 så og si hadde brukt opp alle ideer – inkludert nok en muldvarp (som selv Katee Sackhoff ikke kunne redde) og andre udugelige personer i CTU. For å ikke nevne at serien var overfokusert på politisk manøvrering, som også ble et stort problem i siste sesongen av 24. Både nye og returnerende karakterer ble også lite troverdig reversert, eksempelvis Renee Walker (Annie Wersching) som plutselig fikk en ny bakgrunn eller President Taylor (Cherry Jones) som plutselig lar Logan og russerne ta Jack.

På det positive leverte serien litt bedre mot slutten av sesongen, mye takket være en solid og rørende kjemi mellom Jack og Renee, som dessverre hadde en trist slutt. Dette endte i at vi også fikk se Jack i full utrustning og en slutt hvor Logan endelig fikk som fortjent. For å ikke nevne at vi fikk se Chloe (Mary Lynn Rajskub som CTU-sjef for en liten periode.

7. Live Another Day

Hjelp vi er i London med Jack og Chloe. Og Wikileaks!

Live Another Day var ikke en radikal forandring av 24. Jack var tilbake, men i en annerledes verden og politisk klima. Helt klart pekte det veier hvor serien kunne gått med drone-angrep og den Wikileaks-inspirerte gruppa som Chloe var med i. Med færre episoder var dette simpelt en sesong som burde vært mye bedre enn hva den endte opp med å være. Kate (Yvonne Strahovski) var en av de bedre sidekickene til Jack, Margot Al-Harazi (Michelle Fairley) var en ganske grei gal skurk og David Heller (William Devane) var den beste President-karakteren på serien etter Charles Logan (Gregory Itzin) og David Palmer (David Haysbert).

Live Another Day avsluttet sesongen mye bedre enn den startet, selv med en avslutning som repeterte både at Jack ofret sin frihet for Chloe og at han ble tatt til fange, noe som tilfeldigvis også var på grunn av at erkefienden Cheng Zhi (Tzi Ma) også denne gangen var involvert. Kanskje litt unødvendig å se Jack kappe av hodet til Cheng, men i det minste var det gøy…

6. Dag 7

Tony er tilbake fra de døde og plutselig ond. President Taylor og Jack går mot afrikanske krigsherrer og en gjengivelse av Blackwater. 

Den første sesongen av 24 hvor serien er satt til Washington D.C. (akkurat som 24: Legacy). Den ble utsatt grunnet den store Writers Guild of America-streiken i 2007 og 2008. Den var også den første av de sesongene som prøvde å knytte tidligere sesonger sammen ved å spille videre på konspirasjonen bestående av Graem og Phillip Bauer, samme med Anatoly Markov (John Noble), President Logan og mange andre som var ansvarlig for terrorangrep og annet.

Sesongen scoret på å bringe Tony (Carlos Bernard) tilbake fra de døde, tiltross den noe merkelige grunnen som vi ikke kan forklare uten å le. For ikke å nevne at også handlingen med et Blackwater-aktig selskap, ledet av Jonas Hodges (Jon Voight), var svært passende etter at Blackwater (nå Academi) ble kjent som ansvarlig for flere drap av sivile i Irak. Andre høydepunkter var General Benjamin Juma (Tony Todd) sitt angrep på Det hvite hus, som ledet til at Bill Buchanan (James Harrison) ofret seg for å redde gisler, i hva som var et solid forsøk fra 24 å lage Die Hard i Det hvite hus. For å ikke nevne at Jones gjorde en god debut som President Taylor, tross noe familiedrama som ikke fungerte helt perfekt.

Et av de mest irriterende minusene med denne sesongen av 24 var hvordan Renee hele tiden gikk rundt og ble overrasket over alle metodene til Jack, for så å ta en helomvending og torturere Alan Wilson (Will Patton). Senere fant vi ut at Alan var med i konspirasjonen med Graem Bauer & Co og styrte både Hodges og Juma for å lage biologiske våpen.

5. Dag 3

Jack bruker heroin, dreper Nina og ender opp med å kappe av armen til svigersønnen sin.

Wow, det og mer skjedde i én sesong av 24. Seerne ble holdt relativt mye i mørket under den første halvdelen av sesongen, noe som var frustrerende, men vi endte opp med å skjønne at dette var et nøye planlagt plot for å re-etablere en tidligere identitet Jack hadde brukt undercover, og gav oss en god og intens siste halvdel av sesongen. Man kan argumentere for at dette var det punktet da serien gikk over til å være mer om overraskelser i plottet og action/vold enn fokus på karakterer, noe som til en viss grad var ok.

Sesongen hadde høydepunkter som at vi endelig fikk oppleve at Jack hevnet drapet på Teri Bauer (Leslie Hope) ved å drepe Nina (Sarah Clarke), etableringen av Chloe og Jack sitt vennskap, som ble viktig for seriens lange løp, og den undervurderte karakteren Chase Edmunds (James Badge Dale) som fikk armen sin kappet av, av Jack, i det Chase prøvde å desarmere en bombe. Et av øyeblikkene, som også er uforglemmelig fra denne sesongen, var hvordan Ryan Chappelle (Paul Schulze), som i serien ofte var fremhevet som en streng og kjedelig person av kollegene på CTU, var villig til å ofre seg etter at sesongens hovedskurk Stephen Saunders (Paul Blackthrone) beordret Jack til å drepe ham.

Annet rart i sesongen var også et veldig merkelig og latterlig forsøk på etablere Kim (Eliza Cuthbert) som en CTU-agent, og alt i Mexico som involverte et narko-kartell.

Fun fact: Chase var trolig ment å komme tilbake, men ettersom skuespilleren ble opptatt med andre serier skjedde dette aldri. Karakteren endte opp med å bli drept av en biker-gjeng i boka 24: Deadline satt til dagene etter sesong 8, men dette kan bli oversett hvis de velger å bruke karakteren på TV.

4. Dag 1

Jack redder både sin egen familie og David Palmer.

Hovedsakelig var sesong 1 av 24 spennende fra start til slutt, med avslutningen hvor Jack sin kone blir drept i hendene på Nina, som han hadde et forhold med. Det var også en sesong som var relativ annerledes enn hva serien ble kjent for, med at den hovedsakelig fokuserte på hvordan Jack reddet sin familie og David Palmer framfor å forhindre en atombombe eller et stort terrorangrep.

Sesongen hadde noen røffe øyeblikk, noe som kom av at manusforfatterne tydelig slet med å utvide historien til alle episodene. Med det fikk vi derfor ting som Teri sine tilfeldige hukommelsestap og små historier om hvordan Kim blant annet ble forelsket i en person som faktisk kidnappet henne.

3. Dag 2

I kjølevannet av terrorangrepene 11. september begynner 24 å bli mer politisk, i det Jack nesten ofrer seg for å detonere en atombombe.

Noe av de merkeligste med 24 er hvordan trailerne for sesong 1 i 2001 flere ganger viste et fly som eksploderte, bare en snau måned etter terrorangrepene 11. september i USA, men serien ikke reflektere over hva som som skjedde i virkeligheten før i sesong 2, på grunn av produksjonen. Det var i denne sesongen serien virkelig startet å etablere politikken og konsekvensene av terrorisme, i det serien opplevde en større popularitet av å være ganske tidsriktig.

Det var også en sesong som klarte å balansere mellom større historier, som terrorangrep som endte opp med å bli et av kjennetegnene til serien, og de små historiene som Jack sitt forsøk på å håndtere sorg, som tilsammen gav oss den fantastiske biten mellom Kim og en puma. Ja du leste rett, en puma. Det var også noen andre klassiske øyeblikk vi fikk, som inkluderte Jack som i en scene sa «I’m going to need a hacksaw.» Etterfulgt at han, ja, faktisk kappet hodet av et vitne for å infiltrere en gjeng amerikanske terrorister, ledet av Joseph Wald (Jon Gries). Et annet uforglemmelig øyeblikk i sesongen var da George Mason (Xander Berkeley) valgte å ofre livet sitt ved å fly en atombombe ut i ørkenen.

2. Dag 4

Terroristene vinner overraskende mye i det Jack får en formidabel fiende, og skaper en evig fiende i kineserne. 

Et av de klare høydepunktene var hvordan sesongens hovedskurk Habib Marwan (Arnold Vosloo) endte opp med å bli den mest tøffeste og en av de smarteste motstanderne til Jack, og en av seriens klarest beste skurker. De to hadde en katt-og-mus lek på gang gjennom hele sesongen, hvor overraskende nok Marwan vant flere ganger over CTU og Jack sine forsøk på å stoppe ham. Sesongen introduserte også Charles Logan, som serien ikke akkurat prøver å skjule som en svikfull person, med vann godt over hodet i det han tar over presidentskapet. Dette etter Air Force One blir skutt ned og President John Keeler (Geoff Pierson) ender opp med å bli drept, eller i det minste livstruende skadet og aldri nevnt igjen på serien.

Dette var takk og lov en sesong nesten uten sidehistorier, med et unntak av Erin Driscoll (Alberta Watson) sin schizofrene datter som ender opp med å skape problemer på CTU. Det ble derfor en ganske fokusert sesong, med få forsøk på å dra ut episodene, ved unntak av da Jack raner et vinmonopol for å forsinke en terrorist som befinner seg i samme butikk. Sesongen gir oss solide avslutningshistorier til President David Palmer (Dennis Haysbert) og CTU-agenten Michelle Dessler (Reiko Aylesworth) som begge dør i neste sesong, pluss vi får se Chloe ta i bruk et maskingevær.

1. Dag 5

Flere av Jack sine gamle venner dør og President Charles Logan viser seg å være mer enn bare en drittsekk.

Sesong 5 var spennende fra start til slutt. Flere store avsløringer, med tragedier og usikkerhet om hvem som faktisk var fienden, var med på å gjøre sesongen så bra. De andre 24-sesongene hadde stort sett vemodige resultater med å bringe inn politiske intriger, men det fungerte overraskende bra i sesong 5. Dette mye takket være den store avsløringen om hva President Charles Logan hadde gjort.

Serien klarte kanskje aldri å komme seg helt tilbake i toppform etter denne sesongen, etter at så mange karakterer som fikk 24 til å fungere ble drept, men dødsfallene virket bedre brukt for å skape paranoia om at nesten selv Jack Bauer kunne dø, enn hva dødsfall har blitt brukt til i serien tidligere. Avslutningen med at han ble tatt til fange av Cheng Zhi og kineserne var en solid cliffhanger som overrasket oss godt.

Hvordan ville du rangert sesongene av 24? Eller hva er din favorittsesong av 24?

 

 

Annonse
Abonner
Varsle om
1 Comment
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Tord Laudal
3 år siden

Sesong 5 er nok min favoritt ja. Men, sesong 4 og 7 er også veldig bra. Syns kanskje sesong 6 for til tider mye hat , men dog meninger. Så sesong 1 veldig sent, og har vel enkelig ikke så sans for den, selv om jeg kan bør se den en gang til, syns den går litt tregt. Men, jeg kan ikke klage så mye på top 2. Vil også si at sesong 3 er en sesong jeg har blitt mer og mer glad i og vil havnet på min top 5… usikker ,men skulle jeg lagd en top 9… Les mer »