Tom Hardy stjeler scenene i den nye miniserien fra Hardy, hans far Chips Hardy og Peaky Blinders-skaperen Steven Knight.

En av årets første serier er miniserien Taboo fra BBC, som har Tom Hardy foran og bak kamera. Miniserien kommer fra Hardy, hans far Chips Hardy og Peaky Blinders-skaperen Steven Knight. Dette er det tredje samarbeidet mellom Knight og Tom Hardy, som tidligere har jobbet sammen på Locke og Peaky Blinders (hvor Hardy har gjestespilt).

Foto: BBC

Handlingen finner sted i 1814, hvor James Keziah Delaney (Hardy) har reist til verdens ende og returnert til London som en helt annen mann. Delaney var antatt forsvunnet i Afrika, men da faren dør dukker James uventet opp i begravelsen. Han krever så sin rettmessige arv. 

Flere er sjokkert over å se han i live, men ingen så mye som hans halv-søster, Zilpha (Oona Chaplin, Game of Thrones), og hennes ektemann Thorne (Jefferson Hall, Vikings). James til stedeværelse saboterer deres planer for arven.

Tidlig viser det seg at farens arv består av en større komplikasjon som skaper nye fiender for James. Dette er ikke bare en sak som angår James og hans familie, men arven etter faren har tydelig konsekvenser for flere store og mektige menn på begge sider i en konflikt.

Mer enn bare et periodedrama

Foto: BBC

Alt i første episode er det liten tvil om at Taboo med sin mørke tone bygger opp til noe større enn bare en historie om hevn og arv.

Serien minner kanskje mest om periodramaer som som Peaky Blinders og Boardwalk Empire, som tar i bruk krim-elementer. Med nok intriger å spille på rundt valgene til James og det som skjer rundt han. Men det er også en serie som beveger seg i flere sjangere som både politisk thriller og noe mer intimt som familiedrama. Om ikke det er nok er både kannibalisme og noe mer paranormalt tilknyttet til James sin fortid også noe som melder sin ankomst.

Taboo har ikke som mål å følge historiske fakta til punkt og prikke, men det har tidvis vist seg å fungere for enkelte historiske serier i et lengre løp, som eksempelvis Boardwalk Empire, hvor serien gjerne mikset fiktive personer med historiske.

Annonse

Tom Hardy er nesten aldri ute av fokus

Et klokt valg er at Taboo virker polert nok til å våge å fremheve sitt formål. Ja, det det er tidvis et litt tregt tempo, men det ser ut til å være en klar plan for hvordan tiden anvendes for øvrige karakterer.

Det er danske Kristoffer Nyholm (Forbrydelsen) som regisserer de to første episodene (som er ble gjort tilgjengelig for anmeldelse), totalt regisserer han de 4 første episodene. Svenske Anders Engström (Jordskott) overtar regi på de resterende 4 episodene av denne 8-episoders lange miniserien.

Om det ikke var tvil: Hardy er i fokus nesten hele tiden, for kamera viker sjeldent vekk fra karakteren hans. For den del er serien ganske heldig, for få skuespillere klarer å være så underholdende i å grynte og virke ellers ganske truende av seg. For James er det nesten som å holde opp et forsvar at han aldri drar på smilebåndet, sett bort fra de gangene han er alene med sin livlige venn Brace (David Hayman, London Spy), som var farens butler.

Hva som også er merkverdig er hvordan Nyholms regi benytter kamera for å vise karakterene. Arr, skarret hud, tatoveringer og sviktende tannstell blir ganske så tydelig. Det filmes også en del scener fra lav vinkel, som får det til å virke gåtefullt. Knight sitt manus har en tone som ikke overraskende ligner på hans andre serie Peaky Blinders, men i Taboo er det mye å fortelle over færre episoder Regi og manus passer sammen slik at scenene oftest ikke ender opp å bli lengre, eller korte enn nødvendig.

Gjerne mer bruk av birollene i framtiden

Jonathan Pryce spiller Sir. Stuart Strange, en av mest merkverdige birollene. Foto: BBC

På grunn av settingen og året serien starter har Nina Gold (Game of Thrones), som er ansvarlig for castingen i Taboo, samlet sammen skuespillere for hovedsakelig britiske karakterer. Det er nok av skuespillere fra nettopp Game of Thrones i serien, men du har også nok av andre som eksempelvis Franka Potente (Jason Bourne-filmene) og Jessie Buckley (War And Peace). Og Sherlock-skaper Mark Gatiss er nærmest ugjenkjennelig når vi ser han på serien.

Den eneste amerikanske karakteren vi ser på serien i de to første episodene er legen Dr. Dumbarton (Michael Kelly, House of Cards). Det er en merkverdig rolle som passer for Kelly som vi åpenbart vil se mer av. Ikke bare er Dumbarton en opptatt lege, men han veksler mellom flere oppgaver og jobber. Merkverdig er også Chaplin, som spiller med litt mer teatralske nevrer når vi forstår hvor stort sjokk det er for henne å se James i live.

Det kanskje største høydepunktet, utenom James, er karakteren Sir. Stuart Strange (Jonathan Pryce, Game of Thrones) som er lederen for Det britiske ostindiske kompani, som ble et av verdens mektigste foretak på den tiden. Pryce spiller Strange med en tone hvor han gir inntrykk at han ser seg selv over andre, selv sine samarbeidspartnere. Mye med Det britiske ostindiske kompani har historikere alt kritisert, men her fungerer det for å gi James utfordringer og drive historien fremover.

Utover dette er det fremdeles nok av karakterer som knapt anvendes som gjerne skulle vært sett mer til, som Atticus James, som James kjenner til fra tidligere og overtales til å hjelpe han. Det er kanskje for tidlig å klage på liten bruk av birollene, men forhåpentligvis blir de mer i fokus i de resterende 6 episodene.

Nok av potensial, tross en treg start

Oona Chaplin spiller hovedkarakterens halvsøster Zilpha. Foto: BBC

Taboo er ikke uten sine negative sider. Den er tidvis rar og noen ganger overdrevet. Den beveger seg litt fortere enn lignende serier uten å bli for komplisert for sitt eget beste. Det er også overraskende lite vold i de to første episodene, og når vold skjer er det ikke som serien forsøker å gjøre det som blodig som mulig, selv for en serie som berører kannibalisme.

De to første episodene har en god oppbygning for det som kan bli eventyrlig, mystisk og et solid drama uten å bli kjedelig. Liker du Hardy, Peaky Blinders eller Boardwalk Empire er sjansene store for at du vil falle for Taboo.

Taboo har premiere lørdag 7. januar på HBO Nordic. Første episode slippes 23:30.

 

2017lør07jan23:30PremiereTaboo sesong 1HBO Nodic23:30 Sjanger:Drama,Periodedrama

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay. Klikk her for å se!