Annonse

Vår seriekritiker Steffen oppsummerer filmåret 2016 med sine topp 10 favoritter, en liste bestående blant annet av Arrival og La La Land.

Tidspress stoppet meg fra å lage en toppliste i 2015, som var synd da det kom nevneverdige filmer som Inherent Vice, Les nouveaux sauvages/Wild Tales, Whiplash, End of Tour, Ex Machina og Sicario.

Enkelte av listeplasseringene består av et par filmer som kom ut i 2015 i USA, men på grunn av at filmene ikke slapp før i 2016 her i Norge tas de med. Enkelte av plassene er også gitt til filmer tilgjengelig på amerikanske iTunes, DVD eller sett på kino før den norske premieren.

10. Hell or High Water

Satt til Texas følger filmen familiefaren Toby (Chris Pine) og hans bror Tanner (Ben Foster), som bestemmer seg for å rane bankene til en bankkjede i vestre Texas. Dette er både et forsøk på å redde familie-eiendommen og samtidig hevne seg på bankene. De har en Texas Ranger (Jeff Bridges) i hælene, en veteran som er kun dager unna å pensjonere seg.

Fra start til slutt er Hell or High Water en spennende beretning om mennesker fra et miljø som føler seg oversett av myndighetene. Det er en handling det passer å få servert med tanke på året som er gått. Den har en ny original vri på tematikk som rettferdighet.

Annonse

Etter David Mackenzie forrige film Starred Up og nå med Hell Or High Water viser regissøren seg å være en av de bedre innen dramathriller. Han er en regissør verdt å holde et øye med framover. Noe av det mest overraskende med filmen er også hvordan Pine endte opp med en så god prestasjon, etter å ha vært en av de kjedeligste mannlige hovedskuespillerne i en rekke store Hollywood-filmer de siste årene. Noe av det samme gjelder også for Foster, som endelig blir servert godt materiale. For ikke å nevne at Bridges gjør en av sine beste roller på flere år.

9. The Wailing

Filmen fra Sør-koreaneren Hong-jin Na starter nesten som en absurd komedie, med noen teite ting som skjer, men dette er en film som ganske fort går fra å være en tilsynelatende klassisk krimhistorie om en politimann på landsbygda, til noe brutalt og forstyrrende, i aller beste mening.

Få filmer har vært så uforutsigbare og helt originale som denne innenfor grøssersjangeren de siste årene. Dette er en filmopplevelse det er nært umulig å glemme.

8. Brooklyn

Filmen var først og fremst god og rørende beretning om den irske jenta Eilis Lacey (Saoirse Ronan) sitt nye liv i Brooklyn på 50-tallet. Ronan fortsetter å vise seg som en meget talentfull ung skuespiller med en varme og modenhet som ofte skuespillere dobbelt så gamle som henne ikke klarer å levere. Filmen er et bittersøtt, flott og et generøst blikk på livet til en innvandrer.

Brooklyn er ikke bare en god film om oppvekst for en ung dame som sier farvel med familien i Irland, men også om søket etter et bedre liv og skape en ny vei i et fremmed land. Med solide biroller av Emory Cohen, Julie Walters, Domhall Gleeson og Jim Broadbent som dem hun kommer i kontakt med i New York City.

7. Spotlight

Etter at «fake news» har blitt nevnt så mye de siste årene er det passende at vi fikk en film som viser hva journalistene som er ute etter mer enn bare klikk kan avdekke i en sak som var større enn hva først antatt. Avsløringen strakk seg helt fra USA til både den katolske kirken i Trondheim, Argentina og Australia. Historien viser oss hvordan The Boston Globes sin Spotlight-redaksjon i 2002 avduket en massiv skandale i den katolske kirken, hvor det hadde blitt forsøkt å dekke over en rekke overgrep mot barn.

I scenen hvor Michael Rezendes (spilt av Mark Ruffalo) blir rasende på grunn av uenigheter om hvorvidt Spotlight-redaksjonen skal publisere saken tidlig eller ikke, er fenomenal, og lar seerne virkelig føle sinnet mot dem som prøver å begrave ugjerningene. Med en solid historiefortelling og god regi av Tom McCarthy, er dette en viktig historie som kommer fram på riktig måte, i en av de beste «basert på virkelige hendelser»-filmene de siste årene.

6. La La Land

Ordinær premiere i Norge i 2017.*

Manusforfatter og regissør Damien Chazelle gjorde en særdeles god film med Whiplash for noen år siden, og bidro også på manuset til 10 Cloverfield Lane. I La La Land tok han elementer fra klassiske musikaler og jazz og gjorde det om til en film som både var gledelig og relevant for 2016. Emma Stone og Ryan Gosling i deres beste film sammen, spiller, synger og danser seg ypperlig gjennom den bittersøte kjærlighetshistorien, mye større på følelser og jordnærhet enn forventet. Det er en film som forteller at kjærlighet ikke alene sørger for en lykkelig slutt, at drømmer ikke alltid blir realisert, og at bare kanskje det noen ganger er ok.

I dette vintermørket var La La Land ikke bare en solid avslutning på kinoåret, men det var også en film som passende fungerte nesten som å ta en anti-depressiv. Chazelle viser nok en gang at han er en regissør som kan skape store ting, og at Whiplash ikke var hans «one-hit wonder», for La La Land er typen film man ikke ville forvente skulle vært laget av en 31-åring.

5. Sing Street

Oppvekstfilmen Sing Street er sentrert rundt tenåringen Conor (Ferdia Walsh-Peelo) som starter et band for å imponere jenta Raphina (Lucy Boynton), i en tid der hans egen familie gjennomgår store problemer som følge av økonomien i Dublin på 80-tallet.

Det er en absolutt fantastisk god feelgood-film, med et imponerende bruk av sanger laget spesielt for filmen, som passer rett inn der de brukes. Med mange solide unge skuespillere i sentrale roller, har også litt eldre Jack Reynor en flott rolle, som den vise og rebelske storebroren til Conor, og blir en viktig veiviser for sin lillebror. Få filmer har gitt så mye glede som denne i år. Ikke bare er det en film om drømmer og forsøket på å kapre drømmejenta, men også om brorskap og hvordan familie kan være en nødvendig støttespiller for å realisere dine drømmer. I et år som dette kom Sing Street på en passende tid som en anti-depressiv pille nærmest.

https://www.youtube.com/watch?v=S8VtbULzJTU

4. Arrival

I et år fylt av filmer hvor byer ødelegges av romvesen i det makkverket som var Independece Day 2, trer Denis Villeneuve inn og gjør en film som ikke handler om hvordan romvesen ødelegger store byer.

I hva som er den sjette filmen fra Villeneuve, klarer mannen som regisserte filmer som The Enemy, Prisoners og Sicario å filmatisere boka The Story of Your Life og gjøre den til en av årets mest minnerike filmer. Amy Adams er fantastisk som denne ene karakteren som får skjebnen til hele verden plassert på sine skuldre. Dette er utvilsomt typen filmer som vi burde se mer av fra science fiction-sjangeren.

3. Toni Erdmann

Tysk-østerrikske Toni Erdmann er en uhyrlig morsom utforskning av forholdet mellom en businesskvinne med flere problemer og hennes eksentriske, og godt mulig sinnssyke, far som forsøker å bli en del av livet til sin datter igjen.

Dette er en klart personlig film, fra regissør Maren Ade, som klarer å lage noe uforglemmelig med denne solide miksen av rørende, morsom, underholdende og knusende. Tross mye morsomme sekvenser viser filmen seg å være dypt tragisk og så utrolig ekte. De solide dialogene og prestasjonene til Peter Simonischek og Sandra Hüller i de to hovedrollene blir noe av det beste på film i år av skuespillerprestasjoner.

2. The Lobster

Med sin historie om mennesker som er tvunget til å finne en partner innen 45 dager for å ikke bli forvandlet til et dyr, er filmen med Colin Farrell i hovedrollen utvilsom en særegen film.

Det er et veldig bisart, satirisert morsomt, brutalt og tankevekkende komidrama, om hvor vanskelig det er å føle for en partner og fordi det ofte er umulig blir forholdet dømt til å dø. Filmen forteller også hvor viktig det er å finne noen i livet, og gjør det på en høyst unik måte.

1. Anomalisa

Den seneste filmen fra Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind) er som forventet kanskje ikke noe for alle, eller en film ikke så mange har hørt om. Filmen følger en ensom kundeservice-ekspert (David Thewlis) som oppfatter alle (Tom Noonan) som identiske inntil han møter en unik kvinne (Jennifer Jason Leigh) på et hotell under en forretningsreise i Cincinnati.

Få filmer har fått fram skjørheten i kontakten vi mennesker har mellom hverandre, og Anomalisa gjør det med en hovedkarakter som er dypt ødelagt. Det er en fantastisk og samtidig vanskelig film, med en unik stil og en vanskelig historie som fortjener mer respekt og oppmerksomhet enn den fikk.

Andre favorittfilmer i 2016

The Green Room: Først og fremst er The Green Room en sterk påminnelse på hvor tragisk det er at Anton Yelchin gikk bort i 2016. Dette var en spennende og brutal nok film fra start til slutt. Yelchin og Patrick Stewart er solide i en av årets beste thrillere.

Hunt for The Wilderpeople: Seneste filmen fra What We Do In The Shadows-regissør Taika Waititi, var en av de soleklare filmene i nærheten av topp 10. Sam Neill og Julian Dennison er en av årets beste og mest sjarmerende duoer på film.

10 Cloverfield Lane: Noe av det mest overraskende med 2016 var at en Cloverfield-film var så god som dette, med en av de beste prestasjonene gjort av John Goodman de siste årene.

Everybody Wants Some!!: Richard Linklater returnerte til 70-tallet med denne spirituelle oppfølgeren til Dazed And Confused. Det er en Animal House-aktig film som vi har sett mange forsøk på å gjenskape tidligere, men sjeldent har det kommet et så bra forsøk som Everybody Wants Some!!

The Nice Guys: En av årets morsomste filmer for en som vokste opp med en forkjærlighet for filmer som Dødelig Våpen. Denne filmen fra Shane Black med Ryan Gosling og Russell Crowe var noe som trengtes denne elendige kinosommeren 2016 var.

Weiner: Dokumentaren følger politikeren Anthony Weiner i hans kamp for å vinne valgkampen om å bli New York City sin neste borgermester. Dette var en lite komfortabel dokumentar å se, men på en god måte. Du ser hvordan alt rundt Weiner faller fra hverandre og hvordan han skuffer alle rundt seg, samtidig som han ikke klarer å ta på seg skylden for sine handlinger.

Annonse