Vi vet endelig hvem Arnold er. Recap av Westworld 1.09 «The Well-Tempered Clavier»

Del nyheten

Etter 9 episoder ble det endelig avslørt hvem Arnold er på Westworld.

Så der folkens. Westworld avslørte en stor hemmelighet. Med det tyngste arbeidet ute av verden er jeg virkelig spent på hva som skjer i neste ukes sesongfinale.

For Bernard var en velplassert fortelling med en hjerteskjærende sannhet: han ble skapt av Ford som en erstatning for Arnold. Det sier mye om nysgjerrigheten hans at han var i stand til å finne sannheten, som Maeve foreslo at han skulle, fremfor at Ford bare skal restarte han. Mye lettere, mindre smertefullt og som Ford antydet et valg Bernard har gjort mange ganger tidligere.

Noe er annerledes, kanskje Ford har løyet til han for mange ganger, eller så kan Theresa sitt dødsfall ha vekket han ordentlig (vi fikk også vite at han elsket henne). Bernard er uansett ferdig med løgnene til Ford, og kan ikke fortsette å ignorere spørsmålene. For å avdekke sannheten måtte han ta tak i det smertefulle minnet om Bernards sønn, noe som viser seg å være et falskt minne for å stoppe han i å se den dypere sannheten om hvem han er.

Ford er i samme slengen lei av å se at Bernard ikke er villig til å bli partneren han ønsker, og en gang hadde. At Ford er villig til å gå så langt for gjenskape hans døde partner er tragisk, og vi vet enda ikke hvordan deres forhold med hverandre i grunn var.

Vi vet at de kranglet om meningen og egenskapene til vertene. Det er også grunn til å tro at Arnold hadde planer om å sabotere parken, og vi vet han hadde en «ulykke» kort tid senere, trolig iverksatt av Ford.

Vi vet også at Arnold skapte verter som versjoner av hans familie, og etter ukas episode at Ford skapte en versjon av Arnold som en vert. Det er to klare indikasjoner på at de har en omtanke for hverandre, som to langvarige kolleger og venner.

jeffrey-wright-as-bernard-1

Alt dette leder til at Westworld også får klargjort flere andre deler av historien vi har sett utspille seg de siste ukene. Kanskje den mest interessante var at samtalene mellom Dolores og Bernard faktisk var samtaler mellom Dolores og Arnold. I en historie fylt med flere personer som ønsker å finne – eller gjenskape – Arnold har vi seere allerede møtt han i tilbakeblikkene til Dolores. Arnold var interessert i hvordan Dolores sitt sinn arbeidet, hvordan det kunne oppnå sann bevissthet.

Dolores selv husker en vesentlig ting om Arnold: Hun drepte han. Men hvordan? Var hun beordret til det, var det Arnold som ønsket hun skulle gjøre det, eller gjorde hun det av fri vilje? Uansett hva som skjedde var det Arnold som la igjen Dolores gaven i å kunne huske hva hun hadde gjort.

Og hvorfor er det viktig for Arnold at Dolores skulle huske dette? Forhåpentligvis noe vi får svar på i neste ukes sesongfinale.

evan-rachel-wood-as-dolores-5

Maeve gjorde hennes første trekk forrige uke ved å gå imot «Gudene» i Delos med å angripe nye Clementine. Med bare noen få linjer med stemmen klarer hun å få Bernard til å roe seg ned etter at hun overraskende visste at han var en vert også. Dette leder til at hun får gå videre til å starte rekrutteringen av personer nødvendig for hva som kommer.

Første personen er Hector, som er i skogen med resten av banden. Etter at hele gjengen blir drept som en del av fortellingen skyter Maeve ned Armistice for at hun ikke skal skape trøbbel. Det var lite av henne denne episoden, men det skulle helst vært unnlatt å ha en så latterlig avslutning med historien hennes denne uka som det at hun hadde sex med han i et brennende telt.

Avslutningen med William denne uken var et stort pekepinn til at William kan være The Man In Black. Neste uke får vi kanskje også se hvorfor Dolores endte opp død i elven, noe som kanskje er William og ikke Logan som har gjort?

At hun lå død i elven betyr at hun aldri kom seg til byen med den hvite kirken med William. Og at The Man In Black ender tilfeldigvis opp der med at de begge kjenner igjen hverandre. Vi ser også at kvinnen William skulle gift seg med og søsteren til Logan er samme kvinnen som var på bildet som Dolores sin far fant på bakken tilbake i første episode. Og så plukker William opp en mistenkelig lik kniv som The Man In Black har i den andre tidslinjen.

Det blir spennende å se hva som avsløres i sesongfinalen neste uke, for det blir en veldig lang ventetid hvis serien ikke er tilbake før i 2018.

Ellers:

  • Episoden ble regissert av Michelle MacLaren (kjent for å ha regissert både Breaking Bad, Game of Thrones, The Leftovers og The Walking Dead). MacLaren, som var kort tilknyttet til å regissere superhelt-filmen Wonder Woman, var inntil nylig opptatt med den kommende serien The Deuce fra The Wire-skaper David Simon med James Franco og Maggie Gyllenhaal i hovedrollene som får premiere på HBO og HBO Nordic i 2017.
  • Episoden er den første uten serieskaperne Jonathan Nolan og Lisa Joy på manus. Det var Dan Dietz (Person of Interest) og Katherine Lingenfelter (The Leftovers) som skrev ukas episode.
  • Tittelen til ukas episode stammer fra en samling av musikk komponert av Johann Sebastian Bach. Noe som passende treffer med Ford sin fasinasjon av tangentinstrumenter, men kanskje bedre hvordan Bernard er som et instrument som gjør hva det blir fortalt.
Annonse
X
X