Kommentar: Veien til Westworld er brolagt med gode hensikter…

Men den er der ikke helt enda.

Filmviter og kritiker Jakob Andreassen mener det fortsatt er rom for forbedring:

Jeg liker Westworld. Ærlig talt. Jeg liker at vi endelig har en ny sci-fi serie med høyere produksjonsverdier enn en serie som ville gått på TVNorge i 2005. Jeg liker mange av skuespillerne involvert. Evan Rachel Wood er fantastisk i serien hun. Og selv om jeg synes mange av talene til Anthony Hopkins er litt vel pompøse og liksom-filosofiske er det fint å se han i en serie. Han selger livskiten ut av mye bullshit. Og serien i seg selv – jo den er litt «confusing» på den god gammeldagse LOST måten. Det er morsomt å se et så komplekst narrativ på TV igjen. Det er gøy at serien har skapt så mange fanteorier. Det er bra at en ny serie har tatt så av og får folk til å ha diskusjoner om mediumet igjen; utenfor Game of Thrones er det få serier i streamingens tidsalder «alle» ser på.

Men lik Game of Thrones er Westworld en serie som frustrerer meg noe vilt. Der Thrones tidlig i sin første sesong avslørte problemer med både dens bruk av vold mot og objektifisering av kvinner har Westworld gjort det samme. Seriene gjør klare forsøk på feministiske verdier. Begge seriene er komplekse narrativ om det giftige patriarkatet som undertrykker kvinner og minoriteter. Om det er Daenerys som frir slaver eller Dolores som gjør opprør; så er det tydelig at det er forsøk på gode intensjoner.

Foto: HBO
Foto: HBO

Men seriene lider av at de vil ha det i både pose og sekk. De vil både gjøre underholdning av objektifiseringa av kvinner og være en kommentar på det samme. Jo da, det er kjempegøy å se Sansa endelig få sin hevn over Ramsay i GoT. Det er sånt man må bare juble over. Men var det egentlig verdt det? Var det verdt å se nok en kvinne bli misbrukt for pay-offen en sesong senere? Er torturen akseptabel når vi vet vertene i Westworld kommer til å gjøre opprør?

For meg blir svaret nei. Det er trist at til og med i de fiktive universene våre slipper vi ikke unna bilder av voldtatte og drepte kvinner og minoriteter. Jo da, «det er bare underholdning». Det er også «bare» TV som bidrar til at disse bildene blir enda mer normaliserte. Selvfølgelig, det er bra at man eksponeres for kvinner som står opp for seg selv som Daenerys og Dolores.

Men underholdes vi egentlig? Jeg har aldri sett en voldtektsscene og tenkt «oj så gøy!». Hvem gjør vel det? Seriene kritiserer kanskje patriarkatet, men gjør det ved å tillate de samme bildene vi har sett så alt for mange ganger før. En pupp her. Ei fitte der. «Vi har understrekt poenget vårt allerede men her pøser vi på med mer av det samme» tenker GoT produsentene sikkert.

Sansa er en av mange undertrykte kvinnelig karakterer i Game of Thrones.
Sansa er en av mange undertrykte kvinnelig karakterer i Game of Thrones.

Jeg argumenterer ikke for at TV skal bare fremstille utopier fylt av enhjørninger og Leslie Knope, eller at vi skal kvitte oss med vold og seksualitet, men det er helt klart rom for forbedring i HBOs tilfelle. Vold og sex kan være viktige stilistiske (se enhver Tarantino film eller TV-serien Spartacus) eller tematiske virkemiddel (som tidligere HBO drama som The Sopranos, Six Feet Under) men i Game of Thrones og Westworld blir volumet av bildene utmattende.

Annonse

Alt jeg ønsker er et mer nyansert forhold til bildene de viser. For en serie som tematiserer menneskets dyriske lyster, hvorfor har det seg slik at Westworld primært utforsker fantasiene til heterofile menn? Er poenget at menn er «onde» og kvinner «gode»? …I så fall er det problematisk det og. Først halvveis inn i sesong en får vi vite at de mannlige vertene også brukes for sex, men så langt har vi bare blitt introdusert til kvinnelige prostituerte. Serien kan inkludere svarte cowboyer, men mannlige prostituerte; nei, det blir for urealistisk. Vi har bare sett kvinner bli voldtatt.

Foto: HBO
Foto: HBO

Jo da, statist-peniser har serien til og med; men å faktisk gi karakterene til disse penisene navn er så langt unngått. Denne uken gjorde serien i det minste en penis nesten like prominent som de mange puppene vi har blitt eksponert for gjennom de 5 første episodene! Det er tragisk at man skal liksom «juble» at serien faktisk objektifiserer begge kjønn, når verken er egentlig greit.

Selvfølgelig: objektifisering og fokus på kroppene til vertene er litt av seriens poeng. Det er klart bare fra åpningssekvensen. Vertene ser og er akkurat som oss. Orgier derimot er bare bakgrunnspynt ment for å pirre seeren. Det har ingen narrativ eller tematisk funksjon (med ingen av deltagelse av «våre karakterer») og antar seeren er streite Ola Nordmann som lar seg underholdes av gullpupper. For mer realistiske fremstillinger av orgier, se heller Spartacus og Sense8.

Orgie i Westworld
Bare en helt vanlig onsdagskveld i Westworld.

Jo da, serien «utfordrer» seeren til å tenke på behandlingen av robotene. Det er tydelig at det er meningen at vi skal synes menneskene som jobber i parken (som refererer til vertene som «knulledukker») er ufyselige. Men da kommer vi til det andre problemet jeg har med serien. Alt er så overtydelig, og igjen, mangler nyanse. Filmer og serier som Dollhouse, Humans, Ex Machina, The Matrix og Terminator tok for seg mange av de samme temaene som Westworld uten å måtte ty til gullpupper.

Serien viser sex og vold men rister fingeren og roper «SKAM» som om den er skrevet av nonnene fra Game of Thrones. Og dette vises for øvrig i skildringa av karakterene. Scenene mellom menneskene i serien har som regel en «god» og en «ond» karakter (William = god, Logan = ond). De onde blir karikaturer og de gode er bare på god vei til å bli tvunget inn i anti-helt rollen vi har sett alt for ofte på TV de siste par årene. Seriens pessimistiske verdensbilde er ikke nyansert nok til å engasjere for min del. Og de delene av seriens univers som jeg er mest interessert i har serien så langt ikke taklet; er «Westworld» egentlig lovlig? Hva synes resten av verden om parken? (og hvordan i helvete fungerer pistolene egentlig?)

William og Logan er bare to av karikaturene serien byr på.
William og Logan er bare to av karikaturene serien byr på.

Jeg har troa på at serien kommer til å bli langt mer interessant når den begynner å utforske serieuniverset mer. Som med Nolans fantastiske tidligere serie Person of Interest trenger serien helt sikkert bare tid til å bli litt mindre «lost». Person of Interest tok helt av i tredje sesong. Men ved den seriens slutt viste det seg også at den serien stilte mange spørsmål men inneholdt få konkrete svar. Og det er kanskje helt greit. Westworld må bare bryte ut av den repetitive unyanserte og unødvendige syklusen av vold og sex for å kunne utforske de mer interessante ideene til Nolan og co.

Jeg tror den er på vei til målet sitt, men akkurat som Dolores må serien bryte sine egne regler for å komme dit.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer