Strømmekampen: Amazon satser globalt med The Grand Tour. Kan det komme mer?

Del nyheten

Amazon-serien The Grand Tour blir i desember tilgjengelig i 200 land. Serien, med trioen fra Top Gear, er langt fra det eneste Amazon har å by på. Aner vi konturene av at giganten går til kamp mot Netflix på det globale markedet? 

Med stadige oppkjøp, nye avtaler og en ny USA-president på vei er bil-entusiastene nå blitt nok en faktor i et stadig mer uoversiktelig marked. Vi tar en titt på «sjakkbrettet».

Serie med internasjonal appell

The Grand Tour er en bilserie fra Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May. Trioen stod tidligere bak den populære BBC-serien Top Gear, før Clarkson fikk sparken etter flere kontroversielle hendelser. Amazon var raskt ute og sikret seg trioen for en ny serie.

Nå er det klart at serien vil bli gjort tilgjengelig i 200 land. Dette kan være første steget for Amazon Prime å utfordre Netflix globalt. Tidligere serier fra tjenesten har gjerne blitt distribuert via ulike strømmetjenester, som HBO Nordic og Viaplay.

At Amazon sikret seg serien, i en budrunde som også skal ha involvert Netflix, kan være et avgjørende sjakktrekk for giganten. Det kan være brekkjernet som sørger for en pangstart for et selskap som har sett Netflix få operere ganske fritt i flere områder, blant annet i Skandinavia. Sparkingen av Clarkson kan i så måte ha effekt langt større enn den man kunne anta den gang. Om da Amazon lykkes med grepet.

Å starte med The Grand Tour virker fornuftig, da trioen har et lojalt publikum verden over. Det påpekes at det er via Amazon det blir mulig å se serien, det er derfor rimelig å anta dette ikke dreier seg om en distribusjonsavtale med andre nettverk.

Selskapet har også inngått en avtale med Eurocinema World, som sikrer Amazon Prime tilgang til deres innhold bestående av hundrevis av filmer fra ulike land.

Dette er Amazon Prime

Amazon er et selskap som her hjemme nok er mest kjent for å være et «digitalt handlesenter», men i USA har de satset friskt også på strømming. Selskapet totalt sett er nær ti ganger så stort som Netflix og anses som en av deres største utfordrere til strømmeselskapet.

De operer i strømmelandskapet via tjenesten Amazon Prime, et medlemskap som gir tilgang til video, musikk, e-bøker, nettsky og gratis frakt. Tjenesten er tilgjengelig i en rekke land, men ikke i Norge. I USA er prisen på Amazon Prime rundt 99 dollar året, men har innført en rabatt på 20 dollar i forbindelse med The Grand Tour-premieren.

Selskapet konkurrerer på flere områder, blant annet med Apple og Google. I den sammenheng er Netflix fortsatt en mindre aktør med et mer spisset fokus, selv om Netflix globalt er den desidert største rene strømmetjenesten. .

Netflix-utfordringer på løpende bånd

For Netflix vil et mer aggressivt Amazon by på utfordringer. Nylig ble det kjent at HBO-eide Time Warner blir kjøpt opp av AT&T, en avtale om venter godkjenning fra myndighetene. Går den i boks vil de bli blant de største selskapene i USA på området.

I tillegg stiller valget av Trump spørsmålstegn rundt nettnøytralitet. Dette er en regulering som i dette tilfellet sikrer at Internettt-tilbydere ikke kan kreve mer av aktører som tilbyr eksempelvis video-innhold. Trump er en uttalt motstander av denne reguleringen og endringer her kan medføre store prisendringer for et selskap som Netflix, som i motsetning til endel konkurrenter ikke har eiere eller avtaler på plass.

Donald Trump
Donald Trump er ingen tilhenger av nettnøytraliteten, noe som blant annet fikk Netflix-eier Reed Hastings til å advare mot hans kandidatur

AT&T er blant annet en Internettt-tilbyder. Netflix-sjef Reed Hastings har påpekt at de ikke har noe imot Time Warner-oppkjøpet så lenge Nett-nøytraliteten blir stående.

Netflix er ikke passiv til alt som skjer i markedet og har blant annet inngått avtale med Kabel-TV leverandør Comcast, som lenge har vært en arg rival av tjenesten. Det har også vært ryktet oppkjøp av Netflix de siste månedene, hvor Disney har blitt nevnt flere ganger. Hvorvidt det blir noe av gjenstår fortsatt å se, et oppkjøp kan gjøre at de står sterkere i et marked med økende grad av konkurransen. Tjenesten, som hadde et meget bra tredje kvartal over forventningene, er fortsatt et lite selskap å regne målt opp mot konkurrenter i USA.

Netflix har tjent på å være først ute i et nytt marked og i januar ble de tilgjengelig i 130 land, noe som gjør at de økte tilgjengeligheten til totalt rundt 190 land.

Amazon Prime Video er blant annet på plass i India, hvor de er billigere enn sin amerikanske rival. Nylig kom også nyheten om at Amazon satser i Kina, et marked Netflix har gitt opp å få innpass i. Der blir det et mer begrenset medlemskap, som enn så lenge ikke innebefatter Amazon Prime Video. I Europa er Amazon tilgjengelig i blant annet Storbritannia.

Har også serie med Jean-Claude Van Damme

Om Amazon satser globalt med øvrig innhold vil det også gi nye utfordringer til andre aktører som HBO Nordic og Viaplay, som har kjøpt innhold fra Amazon for å konkurrere med Netflix. Om dette er første steg for Amazon vil vi fort se ringvirkninger som er vanskelig å forutse.

HBO Nordic nyter alt godt av HBOs egenproduserte innhold, i tillegg till å satse på Europeisk. Viasat-eide Viaplay har for alvor startet arbeidet med mer egenprodusert også, i tillegg til avtaler om storserier som The Blacklist og Empire. Viasat angriper også annonsemarkedet med Viafree, hvor mye av innholdet blir tilgjengelig gratis.

For TV 2 Sumo og Discovery-eide Dplay er situasjonen en annen. De ligger alt et stykke bak på seriefronten og er i så måte mest utsatt på det området hvis konkurransen tetner til. De har andre områder det gjerne satses mer på, som sport (Discovery), reality og nyheter (TV 2).

Jean Claude Van Johnson
Jean-Claude Van Johnson er en annen kommende Amazon-serie

Amazon har flere serier på vei, blant annet Jean-Claude Van Johnson, som vi ikke har noe konkret informasjon om hvor de ender opp. Serien har Jean-Claude Van Damme i hovedrollen og har mye av den samme globale appell.

Serien, som kom med en test-pilot som imponerte nok til at serien fikk grønt ly, har blant annet vært en av de leserne våre har vært mest interessert i.

Den mest kjente Amazon-serien her hjemme er nok Bosch, i tillegg til Transparent og Mozart In The Jungle. Det sies at Amazon har tenkt å bruke tilnærmet like mye på innhold neste år som Netflix.

Her finner du oversikt over alle Amazon-seriene. 

[vc_message message_box_color=»sky»]Lyst til å lese resten? Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter. Bli abonnent du også og les våre spennende og informative dybdeartikler

Som abonnement får du tilgang til blant annet:

 • Oversikt over kommende serier
 • Oversikt over alle våre serie-anbefalinger
 • Dybdeartikler
 • Bransjenytt
 • Seriedatabasen
 • Utvidet seriesøk
 • Lekker oversikt over serier på streaming og serier på TV.
 • Eget nyhetsbrev
 • Kundeservice. Lurer du på noe serierelatert tjenesten ikke gir svar på? Ta kontakt og vi vil følge opp.

[/vc_message]

Abonnement

Velg betalingsordning
Neste
Forrige
Bli medlem!
*
Brukernavn
Brukernavn mangler
Vennligst skriv inn gyldige data.
Dette brukernavnet er alt tatt. Vennligst benytt et annet
Dette brukernavnet er ugyldig. Vennligst skriv inn et gyldig brukernavn.
*
Fornavn
Fornavn mangler.
Vennligst skriv inn gyldige data.
Dette for navnet er ugyldig. Angi et gyldig fornavn.
*
Etternavn
Etternavn mangler
Vennligst skriv inn gyldige data.
Dette etter navnet er ugyldig. Angi et gyldig etter navn.
*
E-post
E-post mangler
Vennligst skriv inn gyldig e-post.
Vennligst skriv inn gyldig e-post.
Denne e-posten er alt registrert. Vennligst velg en annen.
*
Passord
Passord mangler
Vennligst skriv inn gyldige data.
Skriv inn minst 6 bokstaver.
  Styrke: Meget svakt
  *
  Bekreft Passord
  Bekreft passord mangler
  Vennligst skriv passord igjen.
  Vennligst skriv passord igjen.
  Velg betalingsløsning
  Hvordan vil du betale?
  Rabattkode
  Vennligst legg inn rabattkode
  Ukjent rabattkode.
  Rabattkoden gjelder ikke for valgt abonnement.
  Rabattkode har gått ut.
  Legg til
  Betalingsoppsummering

  Din valgte plan : , Pris :
  Rabatt : , Sluttsum:
  Send inn

  Annonse
  X
  X