Noen i Westworld viser sitt sanne ansikt. Recap av episode 1.7

Westworlds skjulte dør ble åpnet og hva vi fant bak den var et monster. Velkommen til Westworld episode 7 recap. 

Obs! Spoiler for episoden følger. 

– Det er mennesker jeg sliter med å forstå, sier Bernard (Jeffrey Wright) undrende. Et av flere tvetydige hint i dialog siden første episode av serien, hint som har fått flere til å spekulere seg frem til twisten vi i her fikk bekreftet. Bernard er en vert. Hans fortid, med en sønn han mistet på tragisk vis og et eksteskap som havarerte, var oppdiktet. Del av Fords heller syke fantasi og et som nok gjorde avsløringen desto mer sjokkerende for alle som ikke har fått med seg teoriene som florerer.

Det er en nøye orkestrert hemmelighet Ford (og serieskaperne) har dekket til. Episoden starter med at han forteller sønnen om Alice I Eventyrland, en historie hvor Alice fant en skjult verden da hun gikk ned et kaninhull. Episoden avsluttes med Bernard som følger etter Theresa ned i Ford sitt skjulte hull. Hva som ventet der var døden for den ene i Fords Wonderland og en syk versjon av Platons Hule for den andre. Her bakes mye filosofi og eventyr inn i en mesterlig vri, selv for de som gjettet seg frem til dette for lenge siden.

ww106_jj_102215_00023-1600x1600I flere år har Bernard vært under Fords kontroll, faktisk så mange år at ford selv slet med å huske om han var til stede da den mystiske Arnold døde. Ford styrer alt, men med en bisarr logikk om at vertene er friere enn mennesker, så lenge de er under hans kontroll.

– Du er et monster, sa Theresa før Bernard knuste skallen hennes.

Takk skal du ha Sidse Babett Knudsen, du avsluttet din tid på Westworld på mesterlig vis. Sjelden har frykt blitt presentert på mer imponerende vis. Det var intenst og mørkt.

Dette monsteret har skapt en verden, en virkelighetsflukt, ment å være fri fra utsidens innblanding. Ford viser her at han ikke sparer noen midler i forsvaret av det hele. Hvordan spiller den mystiske labyrinten inn i dette spillet? Det er fortsatt mye som står ubesvart. Imens kan de med god tid se tidligere episoder om igjen og bite seg merke i all tvetydeligheten og de skjulte sporene i scenene med Bernard. Bare i denne episoden alene har den en smått syk vri ved at Bernard spør Hector-verten om han noensinne har stilt spørsmålstegn ved sin egen virkelighet.

Annonse

Kontrastene fra mennesket Fords brutalitet til Dolores søken etter fred og ro er markante. William påpekte det hele ved å bemerke at mens mennesker kommer til Westworld for vold og spenning, drømmer Dolores om det motsatte. William innså også hvordan parken fikk frem det ekte i han, nå undret han på hvordan han skal kunne vende tilbake til den virkelige verden. Enn så lenge er han lykkelig ved siden av Dolores. Det virker som om han forelsker seg i både henne og parken. Det er hun som er på et oppdrag her, ledet av drømmene som vi har fått forklart er det som trigger vertenes overstyring av eksisterende programmering.

ww106_jj_100715_00052-1600x1600Hos Maeve (Thandie Newton) er dette mest synlig. Hun er nå i fullstendig kontroll og lar seg ikke fryse av teknikerne som kommer for å hente hennes «venn». Vil Ford kunne styre henne, mon tro? De to ser ut til å kunne bli to motpoler i en fornøyelsespark som for alvor spinner ut av kontroll. Jeg heier nå på Maeve jeg.

Det er også interessant at vertene som nå forsøker å bryte ut er kvinner. Dolores og Maeve er i en verden styrt av menn – bokstavelig talt. Eller enda mer korrekt: En mann. Det er noe symbolks over hvordan Maeve tar kontroll og truer to mannlige teknikere til å hjelpe henne med planlegging av flukten fra Westworld. Den spektakulære, men akk så harmløse actionsekvensen med William og Dolores, var nok en av de siste slike tilfeller. Fremover kan det bli ekte spenning for Westworlds besøkende. For ikke å snakke om frykt.

ww107_jj_102215_00185-1600x1600I denne episoden fikk vi ikke sett noe til Man In Black og Teddy sin jakt på labyrintens hemmelighet, slik forrige uke ikke viste oss noe til Dolores og William. For oss seere er serien i seg selv en labyrint med blindveier, skjulte dører og en slutt vi ikke aner hva er. Selv med denne episodens svar er spørsmålene fortsatt så mange og kompliserte at det er vanskelig å se et hint av vei ut.

Ellers:

  • Det er ikke bare mannfolk som utforsker sine seksuelle fantasier, slik det er blitt kommentert tidligere i sesongen. Her ser vi styremedlem Charlotte gjøre som hun vil med Hector.
  • I den scenen tyvlyttet for øvrig Ford via Hector, noe som serieskaperne har bekreftet. Ergo «blood sacrifice»-sitatet til Ford.
  • Hvem/hva er verten Ford lager nede i grotten sin?
  • Hvor er Elise?
  • Ford kan vel nå trygt sies å være skurken. Morderen som holder vertene fanget og ellers gjør som han vil. Men hver er «helten»? Maeve? Dolores? The Man In Black? William?

[poll id=»86″]

https://www.youtube.com/watch?v=0o-ElRp3H4Y

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer