Dolores er lei av å være jomfru i nød i femte episode. Her er ukens recap!

Obs! Spoilere følger. 

Mesteparten av ukas episode finner sted i seriens nye by Pariah og retter fokus på trioen Dolores, Logan og William. De møter den kjente skurken «El Lazo», som viser seg å være Lawrence, samme personen som The Man In Black hengte i samme episode. Det hele etterfølges av et ran av flytende nitroglyserin, som ender i hendene på «El Lazo» etter at han lurer de konfødererte soldatene.

I det som er en helt vanlig dag i Westworld skjer det nå litt av hvert. Ett eller annet i Dolores har «våknet», hun er nærmest i direkte kontakt med det og både ser visjoner og hører stemmer som ønsker å lede henne til mulige svar. Imens fortsetter The Man In Black sin ferd, nå med Teddy (som utrolig nok overlever en episode).

Annonse

westworld_1x05_dolores_williamBak sceneteppet ender Elise opp med å etterforske vertenes oppførsel, noe som viser seg å være tilknyttet til at en satellitt sender data ut av parken. Dette konstaterer at mennesker står bak og ikke vertene.

Når The Man In Black går inn baren med Teddy finner han Ford ventende på han – hvor han tilbringer tiden med å spille piano, noe som etterfølges av at automatikken overtar spillingen. For The Man In Black er møtet med Ford uventet. For han er det et møte med parkens sjef. For Teddy er det et møte med sin Gud.

Ford sitt enkle spørsmål til The Man in Black var et simpelt spørsmål om hva han håper han å finne i labyrintens sentrum. Hans svar var å latterliggjøre hva de fleste ender opp med å få ut av sitt besøk i Westworld. Selv er The Man in Black fast bestemt på at det er en større mening gravd ned i parkens indre, noe vi vet han er besatt på å finne svaret på.

westworldDette er en episode som noe overraskende ikke åpnes med at Dolores avhøres i kulissene. Der Dolores stilles spørsmål og svar på en forsiktig måte av Bernard er Ford anspent og stadig krass i sin tilnærming. Han ser at Arnold har lagt til en revolusjonerende impuls i hennes programmering, og dette er noe han virkelig ønsker å utforske.

Vi blir vitne til hvordan Ford på ulikt vis håndterer to konfrontasjoner og på skånsomt vis får seg et overtak. Er Ford bare en mann som tok over plassen til Arnold uten å være en sann skaper av Westworld? Ford er en av seriens mest mystiske karakterer, en vi nå virker å komme nærmere og nærmere inn på.

At Logan nærmest ender opp med å bli drept bringer tilbake spørsmålet om hva som er konstruert for å forhindre dødsfall i Westworld. Kuler hjelper ikke, men William så ut til å redde Logan fra å bli kvelt av soldaten. Vil skarpe objekter som kniver være noe som er blitt bygget inn «sikkerhetsventiler» for? At Logan smilte litt når William ikke valgte å redde han viste kanskje ikke bare at Logan er stolt over hans evne til å gå mer nådeløst til verks, det var kanskje også fordi han visste han aldri var i noen reell fare.

Evan Rachel Wood var forøvrig på sitt beste i denne episoden, det krevde et stort spekter og et engasjement fra henne. Fra finesse til å holde samtalen gående med Ford, til hvordan Dolores stadig beveger seg mer og mer til å bli seriens store actionheltinne. I en cast av mange solide skuespillere fremstår Wood som noe av det beste ved siden av veteraner som Antony Hopkins, Jeffrey Wright og Ed Harris.

“I imagined a story where I wasn’t the damsel.”
— Dolores

Vi har tilbragt mye tid i Westworld på å se robotene søke for etter noe som definerer dem som noe mer enn hva Ford sier at de er. I Dolores finner vi det, med hennes egenskap i å mislede, motstå og kanskje starte et opprør mot sin skaper. Dolores er med stormskritt på vei til å «bli» et menneske. Mye av det samme med Maeve som også blir spennende å følge med videre. Det kan dere bare forberede dere på, etter å ha sett et par av de kommende episodene kan jeg konstantere at Thandie Newton virkelig slår til framover.

  • Orgie-sekvensen i ukas episode føltes en smule parodisk, og litt som hva HBO gjorde i 2015 med sesong 2 av True Detective en lignende og unødvendig sekvens. Som Serienytt-kollega Jakob Andreassen poengterte klarte serier som Spartacus og Sense8 å gjør orgiene til noe som informerte en del om karakterene. Men her mener jeg det bare ender opp som unødvendig bakgrunnsstøy, som i grunn ikke har noe nyttig å formidle.
  • Det nye kjente fjeset denne uka var Wade Williams (best kjent som Bellick i Prison Break), som Kaptein Norris, lederen for de konfødererte soldatene.
  • Vi vet enda ikke når serien er satt, men vi fikk i samtalen med Dolores vite at Arnold døde for 34 år, 32 dager og 7 timer siden. Vi vet heller ikke når Westworld er satt. Den ville vesten er typisk definert som å være rundt 1865 til 1895, men Westworld er tydelig satt til en tidligere periode, ettersom dette er rett etter den amerikanske borgerkrigen.
  • Episoden var skrevet av Lisa Joy, som har skapt serien med Jonathan Nolan, og Dominic Mitchell, en britisk manusforfatter og serieskaper som skapte kult-serien In The Flesh. Jonny Campbell, Mitchell sin tidligere samarbeidspartner på In The Flesh, regisserte episoden.

[poll id=»79″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here