Kritikkverdig politifremferd og en rebelsk guvernør skaper problemer for Kirkman i sin første dag på jobben han aldri ba om. 

Er det ikke herlig å se Designated Survivor midt i innspurten av den amerikanske valgkampen? Mens den nye presidenten er den strake motsetning til de to kandidatene som nylig gikk i strupen på hverandre, hvor Donald Trump tok kaka med å rope ut gjentatte ganger om sitt rolige temperament, mens Hillary Clinton med sitt stive smil og robot-svar minnet om denne kvinnen fra Mars Attacks. Den fiktive presidenten Thomas Kirkman må være litt sårt å se på for amerikanerne. En likandes, reflekterende og handlingskraftig mann som ikke er redd for å vise at også han er et menneske.

Han er så langt unna rabiate Trump og den politikervante og programmerte Clinton som det er mulig å komme. Det hele fremstår som en nøye planlagt drømmesekvens for alle amerikanere som går til valgurnene og stemmer mest på hvem de ikke vil ha som president, kontra hvem de ønsker (for valgene er så lite fristende for så mange av de). Dette var en episode som i så måte var en god påminner om hva som trengs når umulige valg skal tas og USA er på randen av å implodere i eget kaos etter det ødeleggende angrepet i første episode.

Kirkman får sitt å stri med når Michigan-guvernør kjører solo-løp og nærmest proklamerer uavhengighet. Den muslimske folkemassen blir stigmatisert og samlet sammen som kveg, hvor det hele kulminerer med at en 17 år gammel gutt blir drept etter en runde politivold (selvfølgelig filmet av publikum, også det tro mot voldsepisodene som har herjet i media den siste tiden). Det er et tøft – og meget intens – valg av seriesjefene. Det kommer samme uke som drapet på 18 år gamle Michale Brown, som ubevæpnet ble skutt og drept av polititjenestemenn, dominerer nyhetsbildet i den virkelige verden. Det hele ble filmet. Ansvarliggjøring av politimenn ble senest denne uken til hovedsak på Last Week Tonight og temaet opptar både valgkampen og nyhetene i USA.

Annonse

Her dukker så Designated Survivor opp, hvor episodens store utfordring blir når en 17 år gammel muslim blir drept. Grunnet politivold. Serien beveger seg da inn på et minefelt og blir en interessant samfunnskommentar, noe som ikke akkurat jeg ventet av en serie som ellers er mer spenningsmoro i stil med Hollywood-blockbustere.

Her treffer Designated Survivor spikeren med urovekkende presisjon, dette er tross alt skrevet og spilt inn for mange måneder siden. På den annen side, det er dessverre ikke en uvanlig problemstilling i USA, hvor slike saker har dukket opp flere ganger de siste par årene.

Tematikken belyses ytterligere ved at Seth Wright (Kal Penn) blir offer for raseprofilering av de to hviteste mennene jeg har sett siden nazi-gjengen i Banshees avsluttende sesong. Litt vel «on the nose», som så mye annet i episoden, men noe må jo Kal Penn få lov til å gjøre. Episoden rundes også av med politimannen som under minnesmarkering viser han sympati, for å påpeke at ikke alle politimenn er skremte og fordomsfulle.

Designated Survivor. Foto: ABC
Stakkars Hannah, hun har den typiske «agenten-som-vet-alt-men-ingen-hører-på» rollen. Hun kan danne klubb med Jack Bauer, John MCclane og Carrie Mathison. Foto: ABC

Guvernøren blir også håndtert av Kirkmann, etter en åpenbar bløff for å skremme han tilbake i rekkene. Det var en passende løsning, da det visstnok var frykt som fikk guvernøren til å gå helt av skaftet med maktmisbruket og illojalitet. Kirkman brukte hans svakhet mot han og viste med det at intellektet var på plass, selv om akkurat den delen løste seg litt for enkelt. «Han er en god mann, han er bare redd»-budskapet hadde vi nok skjønt uten at det ble gjentatt til det uendelige. Hadde dette vært pre-Trump-som-presidentkandidat ville jeg påpekt hvor stereotypisk og svak guvernør-rollen var, men nå virket han mer som en guvernør-utgave av Trump. Godeste Donald gjør selv karikaturer mer troverdige. Det manglet bare en sekvens med illsinte twitter-meldinger nattestid for å gjøre det hele komplett

Alt i alt en begivenhetsrik første dag for presidenten, med flust av spennende konfrontasjoner og en god dose føleri. Episodens presidentøyeblikk kom i krigsrommet, hvor seriens hovedkarikatur (den krigshissige generalen) ble bælert om at 75% sikkerhet om hvem man tror de skyldige er ikke er nok til å gå til krig. Etter at vi har sett Kirkman mer enn en gang har rømt rommet i nær panikk, var det herlig å her se han her gå som et klart signal mens han ropte «25 Dammit!» på spørsmål om «hvor mye mer». Litt humor passer serien godt i alt alvoret, for ikke å snakke om en herlig liten Jack Bauer-referanse.

Det at vi her får en fantasi-president som omfavner alle leder-klisjeene vi gjerne ser etter, midt i en av tidenes mest uverdige og absurde amerikanske valgkamper, gir utvilsomt Designated Survivors andre episode noe ekstra. At tematikken kan bli så tidsrelevant i et så urealistisk plott gjorde også at dette var en episode det var veldig lett å kose seg med og bli engasjert i.

 

Ellers:

  • Phoenix-kodenavnet var vel et åpenbart et. Fuglen som gjenoppstår fra asken, sterkere enn noensinne.
  • Jeg fikk Veep-vibber da Adan Canto spurte om hvem som skulle bli stabssjef, hvor så Emily med en gang glefset «Seriously, you’re making a play right now?». Det var en herlig Amy-Dan referanse fra den serien. Hvis du liker Designated Survivor bør du sjekke ut Veep, en herlig politisk satire om livet som visepresident.
  • FBI-plottet er ganske så generisk. Hannah Wells (Maggie Q) har inntatt Jack Bauer-rollen som den som åpenbart har rett, men ingen hører på. Det skal bli interessant å se hvem som står bak, men selve etterforskningen er ikke akkurat av øverste dramatiske klasse.
  • Familie-dramaet er litt av en buzz-kill. Midt i storpolitikk, paranoia, etterforskning og «who-done-it» er det knapt fotnoteverdig at Leo Kirkman ikke klarer å holde søsteren unna å se på TV. Med påfølgende sutring når han irettesettes. Sutre-ungdom kan velte enhver serie.
  • Republikanernes egne Desinated survivor dukker opp (spilt av Virginia Madsen). Hun var så behjelpelig at hun utvilsomt har underliggende motiver. Pass deg herr President.
  • Episoden ble avsluttet med at de fant en overlevende, i god cliffhanger-stil. Ikke at serien trenger det, da jeg er hektet som bare det. Kanskje han er en av de 10 som var foran Kirkmann i køen om å bli president?
  • Episoden opplevde gode seertall i statene og serien er sikret full sesong. Yay! Serien har også hatt den mest besøkte seriesiden siste uke her på Serienytt.

[poll id=»66″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here