Fremtiden er lys, Quarry. Recap av Quarry 1.08 «Nước chảy đá mòn»

Del nyheten

Sesong 1 av Quarry rundes av ved å avsløre hva Mac Conway opplevde under Vietnamkrigen.

I år har Banshee, Bloodline og Mr. Robot skuffet, det har ikke kommet nye sesonger av Fargo eller The Leftovers og The Americans har ikke hatt ny sesong tilgjengelig for oss nordmenn. Da gjør det godt at vi fikk Quarry, en seriene som dyktig manøvrerer i de «grå» områdene av serieuniverset. Om du ikke har sett Quarry enda så har du gått glipp av en av årets beste dramaserier.

Quarry kaster seg vekk fra klisjeene vi typisk ser i periodedrama satt til 70-tallet, og velger heller å være en thriller med intense sekvenser av vold, et lite knippe humor og et solid tak på tiden og stedet serien befinner seg i.

Plaget av den rollen han spilte i en potensiell krigsforbrytelse i Vietnam, ender Mac (Logan Marshall-Green, Spider-Man: Homecoming) opp som leiemorder for en mystisk mann som går under navnet «The Broker» (Peter Mullan, Top of The Lake). Serien viser hvordan mord erstatter krig for Mac, hvordan hans ekteskap lider, samtidig som serien også har viet mye fokus og tid til raserelaterte konflikter – alt dette med terroren under OL i 1972 og gjenvalget av Richard Nixon som bakteppe.

Serien traff spikeren ettertrykkelig med sin visualisering av 70-tallet. Aldri føles det som at den, som også har et solid bruk av musikk, gjør store i feil i hva den forsøker å fortelle. Serien fra Graham Gordy og Michael D. Fuller, to tidligere manusforfattere på den undervurderte dramaserien Rectify, har ganske enkelt gitt oss den beste serien om soldat-livet siden Band of Brothers og The Pacific.

Vi blir servert et dystert perspektiv på hvordan Mac nesten blir tvunget til å drepe for å tjene penger, fordi ingen vil gi en mann som har deltatt i krig en ordinær jobb. Samtidig fokuseres det på hvordan en soldat får posttraumatiske stresslidelser, en lidelse som kan manifestere seg midt på natta, under et besøk eller i en bar. Vi får se hvordan denne opplevelsen er noe den som lider av det ikke engang forstår, med all den frustrasjon og desperasjonen som følger. 70-tallet var en tidsperiode hvor PTSD ikke var allment kjent eller snakket om. Her er ikke fokus bare på at det er et problem for soldaten selv, men også på hvordan kona til Mac blir et offer for det hele. Det er tross alt hustruene av krigsveteraner som har gitt oss forståelse og gjort oss oppmerksomme på denne lidelsen, fordi det er dem som kunne se bedre enn noen andre at mannen som kom hjem fra krig ikke lenger var samme person. Dette er tema som gjør at serien blir veldig aktuelt også i dag.

Voldsbruken i serien passer godt inn med tanke på hva som formidles. Aldri gir serien inntrykk om at Mac gjør hva han gjør fordi han liker det, han gjør det fordi han føler seg nødt.

I et år der Norges største avis hyller den norske dramaserien Nobel som modig, uten at serien klarer å konkludere på noe som kan oppfattes som politisk refsende og heller ikke er i nærheten av en fullverdig beskrivelse av krigens grufulle konsekvenser, er Quarry alt hva Nobel ikke er. Det er sterkt kritikkverdig hvordan norske nettsider og media har oversett en slik serie.

Alle episodene av sesong 1 av Quarry er tilgjengelig på HBO Nordic.

OBS! Spoilere for sesongfinalen av Quarry følger i oppsummeringen av episoden.

quarry-3131Selv om det ikke akkurat var en lykkelig slutt for Mac, eller «Quarry», var det en god avrunding ved å returnere til første episodes åpningsekvens, hvor vi så Mac dytte et ukjent offer ut i Mississippi-elva. Mac lever kanskje ufrivillig som leiemorder, men ville noen se han leve lykkelig resten av livet som basseng-selger? Det store hjertesukket var uansett reservert for det resterende karaktergalleriet med Buddy og Ruth, i en god avslutning om Mac «Quarry» Conway.

Det var usikkert hvor dypt «The Broker» var involvert i livet til Mac, og det var kanskje naivt å tro at drapet som var bestilt av Credence Mason var fra en rival av Mason heller enn for «The Broker» sin egne personlige vinning. Han hadde manipulert Mac med stålhånd fra start og plassert ham opp mot konens elsker før, og dermed med like stålvilje satt ham på kursen som tok ham rett til hans tidligere kaptein i finalen.

quarry-24325252Kapteinen hans var en drittsekk, men da det ble klart at også han jobbet for «The Broker», var det overraskende å se at massakren av landsbyen ikke var grunnet menneskelig feil, men fordi militæret gjorde en feil. Hvordan «The Broker» overså opium-åkrene han anskaffet i Vietnam på grunn av disse forferdelige hendelsene, var en overraskende og godt fortalt vending.

Den 9-minutters lange sekvensen om slaget i Vietnam var glimrende. Selv om det er et par klipp sneket inn, så var mesteparten av dette filmet i kun ett opptak. Det var noe som krevde en god del tid å gjøre klart fra regissør Greg Yaitanes (som regisserte alle episodene), skuespillerne og resten av dem som jobber på serien.

Slutten er merkverdig. Vi vet at Mac er en god svømmer og vi så en scene hvor han hevdet at han ville svømme på tvers av Mississippi når han kom tilbake til Statene, så slutten kunne ikke vært mer tvetydig. Det kunne tolkes som at han prøver å svømme til bunnen – eller det kunne vært sett på som hans forsøk på å fullføre et mål han satt før massakren og det fæle som skjedde i kjølevannet av det.

quarry-finaleDette er nok en undervurdert og oversett perle av en serie fra Cinemax, på lik linje med The Knick og, til en viss grad, Banshee. Det er fremdeles mange spørsmål igjen å utforske og enda flere historier å fortelle, spesielt med også kildemateriale fra bøkene til Max Allan Collins rundt Quarry å vurdere i mixen, når det kommer til dette egentlig ganske fargerike karaktergalleriet i et ganske så grått drama. Noe 2 filmer også har prøvd å nå over.

Ellers:

  • De to filmene som er basert på Max Allan Collins-bøkene er kortfilmen A Matter of Princiapls (2003) og The Last Lullaby (2008). Førstnevnte handler om hvordan Quarry som en tidligere leiemorder kommer tilbake for å redde en kidnappet jente. I sistnevnte er «Price», spilt av Tom Sizemore (egentlig Quarry), tilbake som leiemorder, og får kontrakt på å drepe en kvinne han forelsker seg i. Begge disse to har Collins bidratt på som manusforfatter.
  •  Quarry er en av de seriene de siste årene som har latt én regissør stå for alle episodene. Dette er et resultat av hvordan Cary Fukunaga gjorde sesong 1 av True Detective, men det må utvilsomt være vanskelig å få til. Dette har også vært tilfellet med Sam Esmail (Mr. Robot, sesong 2) og Steven Soderbergh (The Knick) i det siste.
  • Vietnam-delene var godt gjennomført. I likhet med mesteparten av serien er den filmet rundt om New Orleans og resten av den amerikanske delstaten Louisiana. Selv om serien finner sted i Memphis hovedsakelig, er skattelettene til Tennessee så dårlige at serien bare filmet en håndfull scener i byen. Du vil kanskje gjenkjenne tunnelene Mac & Co gikk igjennom hvis du har sett avslutningen av sesong 1 av True Detective.

[poll id=»78″]

Annonse