De mer underfundige komediene, såkalte dramedys eller dramalomedier, er en type sjanger jeg vanligvis liker svært godt og de siste årene har TV-serieverdenen kommet med den ene kvalitetsdramedien etter den andre. Min nyeste oppdagelse er Hulu-dramakomedien Casual.

Valerie (Michaela Watkins), en kvinne i slutten av 30-årene og hennes tenåringsdatter flytter inn i brorens hus etter ektemannens utroskap. Her må hun ta stilling til hvem hun er uten ektemannen, finne ut av en datingverden som har vært under kraftig endring siden sist hun datet, og skaffe seg nye venner. Samtidig må hun takle sin frilynte og opprørske tenåring, Laura (Tara Lynne Barr), som virker å ha et både åpent og avslappet forhold til det meste, blant annet å spørre moren ut om hennes privatliv, hvem hun dater og hvem hun har sex med. Noe Valerie (som tross alt er av en annen generasjon og har vært i et langt forhold fra ung alder), finner vanskelig. Broren, Alex (Tommy Dewey), derimot er ekspert på nettopp dating, og har til og med laget et datingnettsted hvor han jukser med algoritmene for å matche seg med de kvinnene han selv ønsker. Det er de langvarige forholdene han – ikke overraskende – er heller dårlig på. Forskjellen mellom mulighetene på singelmarkedet for en mann i midten av 30-årene og en kvinne på snart 40 er ganske stor. Der Alex nærmest fråtser i kvinner villige til både forhold og one-night-stands, er Valerie sine første dater som singel heller pinefulle og mulighetene for noe mer varig virker umulig.

Valeries noe kleine, men ganske modige utforsking av ulike sosiale normer som singel dame på snart 40, er både underholdende, morsomt og sårt, og kontrastene både mellom de to generasjonene kvinner, samt mellom menn og kvinner, er treffende. Det blir ekstra humoristisk når hennes to samboere gjør alt de kan for å gjøre henne mest mulig ukomfortabel i singellivet. Etter hvert prøver hun seg både på å date yngre menn, datterens lærer, venners venner, til og med menn vennene advarer henne mot, i et herlig sammensurium.

Alex føles i starten som en klisjé. Jeg synes jeg har sett mannen i 30-årene med tilknytningsvansker mange ganger før, spesielt i komedier og komiserier, men Alex er likevel en sjarmerende karakter man etter hvert blir nysgjerrig på. Karakteren utvikler seg nemlig, heldigvis, til å bli noe mer komplekst utover i sesong 1 og 2. Frances Conroy (Six Feet Under) og Fred Melamed (Lady Dynamite, A  Serious Man) gjør også gode inntredener som Valerie og Alex sine svært uortodokse foreldre, og bygger opp under deres kompleksitet som karakterer.

Casual klarer, gjennom sine to sesonger, å utvikle seg til å bli enda bedre, i motsetning til mange serier. Vi blir bedre kjent med karakterene og serien lykkes i å holde dem troverdige, noe som gjør serien stadig mer interessant. Ved å holde individene interessante slipper den å stadig ty til nye dramatiske hendelser eller gjentakende intriger for å drive handlingen fremover, selv om det finnes noen av dem også.

Casual er laget av Sander Lehmann og produsert av Jason Reitman (Juno). De to første sesongene er tilgjengelig på HBO Nordic og sesong 3 skal komme en gang i 2017.

 

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer