Anmeldelse: Swedish Dicks, Viaplays småharry lek i sandkassen til Netflix

Del nyheten

Det er kult-potensial i Swedish Dicks, den første egenproduserte serien til Viaplay. Ikke nødvendigvis fordi den er så himla bra. For dette er noe seriøst harry-greier å bivåne. 

Swedish Dicks er første hink på veien for å få seg to ben å stå på for Viaplay, som er eneste av de store strømmetjenestene som, frem til nå, levde av å vise andres TV-serier. De har fått med seg Peter Stormare, mannen som har spilt i flere TV-serier det siste tiåret enn de fleste andre, han er nok mest kjent for rollen som Hamilton eller som russisk banditt i første sesong av Prison Break. Ved siden av minnerik opptreden i Fargo.

Copy of Copy of Swedish-Dicks_Day2_MGM8848Han spiller en tidligere prisvinnende stuntmann som nå bruker dagene på å drikke seg full og skåle til en tidligere kollegas grav, samt være en høyst middelmådig privatetterforsker i Los Angeles. Den ensomme ulven snubler avgårde og ender ufrivillig opp med å få DJen Axel (Johan Glans) som partner. De to har fint lite til felles, annet enn at de er svensk, hvor seriens komikk da naturligvis spiller på dynamikken de to imellom.

Felisha Cooper spiller Sarah, advokatdatteren til Ingmar, mens den beinharde husverten Sun spilles av Vivian Bang. Med kun fire faste skuespillere blir det ganske intimt og sentrert rundt få personer i Swedish Dicks. Kjente gjesteskuespillere dukker opp, som Keanu Reeves og Traci Lords, men tiden på skjermen blir ikke mange sekundene. Det er primært den merkverdige duoen det handler om i episodene vi så, mens håpet er at vi får se mer til spesielt Sun.

Historien lener seg mye på Ingmars indre demoner og sorg over kollegaen han mistet for 10 år siden, i en ulykke han den dag i dag ikke forstår kunne skje. Det er kanskje ikke så rart han derfor har valgt å satse på å være en privatetterforsker. Det hele blir servert med både hyllest og parodi av film noir-sjangeren, til og med en gebrokken-engelsk og snøvlende Ingmar voice-over blir vi servert. Hvorfor på engelsk, da det ellers foregår mye på svensk? Jeg aner ikke. Men det gjør den i utgangspunktet irriterende snakkingen til en mer interessant kuriositet.

EP4 - Swedish dicks grade_S01E04_ROBOT_AXEL_SUNVi har fått sett de fire første episodene, det var ikke all verdens av høydepunkter som medførte gapskratting, men humorserien har sine øyeblikk. Spesielt Johan Glans leverer som en jovial og smånevrotisk kar som irriterer vettet av Ingmar.

Produksjonsverdien – som var litt vanskelig å bedømme da anmelderkopiene var mer som gigantiske vannmerker merket med en TV-serie fremfor motsatt – fremstår som nærmest tilgjort middelmådig. Selv at man ikke fikk til vannmerkene bare øker opplevelsen, alt virker å være «Ingmarfisert».

Ikke vet jeg om det er intensjonen, men det passer ganske så bra med det faktum at vi her møter to høyst middelmådige arbeidstagere som jevnt over ikke har snøringen på hva de driver med. Jeg må humre litt over at det hele har litt b-vare-følelse over seg. Det hadde ikke vært helt det samme om det lå hundrevis av Netflix-millioner bak, det var litt av en kontrast å se dette samtidig som jeg sjekket ut sesong to av Marco Polo.

Copy of Swedish-Dicks_Day1_MGM0377_fixMed keitete dialog og noen sekvenser som er så dumme at man undrer seg over hvordan de overlevde første manus-utkast, blir det hele raskt en saus som gjør Swedish Dicks til noe fargerikt – gjerne ufrivillig morsom og litt sjarmerende. Det slår meg i episode 2, hvor de to amatørdetektivene møter byens mest proffe og suksessfulle detektivbyrå til duell, at de to blir som en slags representasjon av skandinaviske Viaplay i møte med store sterke Netflix. Av og til ser jeg metaforer og analogier over alt, her vil jeg si at episoden er en ypperlig fortelling om Viaplay som nå skal utfordre Netflix. To forskjellige ligaer, men man må også bare heie litt på underdogsene og outsiderne. Dette er noe av det mest laidbacke som har kommet på skjermen de siste par år. Da blir det umulig å direkte mislike, men også vanskelig å elske.

Kanskje lurer det seg et mer givende dramatisk element med Ingmars indre anliggende strid, men så langt ser det ut som det hele lener seg til overfladisk humor og litt for enkle detektivhistorier. Mens serien i forkant minnet mye om undervurderte (og alt for tidlig kansellerte) Terriers, er premisset til Ingmars historie mer likt hva vi finner i Bojack Horseman. Jeg håper Swedish Dicks, som med Bojack Horseman, får litt mer dybde og sjel utover sesongen da Bojack ble litt av en opplevelse. Eventuelt at den fortsetter å være såpass «billig» produksjonsverdi og jovial i stilen at den blir en slags kult-opplevelse.

Enn så lenge er dette en helt ordinær serie som det ikke akkurat smeller av for startskudd å være.

Swedish Dicks sendes hver fredag på Viaplay. De to første episodene kom 2. september.

Annonse
Det er kult-potensial i Swedish Dicks, den første egenproduserte serien til Viaplay. Ikke nødvendigvis fordi den er så himla bra. For dette er noe seriøst harry-greier å bivåne. Swedish Dicks er første hink på veien for å få seg to ben å stå på for Viaplay, som...Anmeldelse: Swedish Dicks, Viaplays småharry lek i sandkassen til Netflix
X
X
X