Mr. Robot recap: Nye vaner

Del nyheten

Det er blitt en ny hverdag med nye vaner for alle etter den fatale hacken som avsluttet forrige sesong. 

Et litt forsinket recap av sesongstarten. Paradoksalt nok fordi undertegnede har vært travelt opptatt med å romstre rundt i databasen til Serienytt. Som alltids, her kommer spoilers!

Hvordan skulle Mr. Robot klare å gjenskape spenningen og intensiteten fra den overraskende gjennombruddsesongen? Trengte vi i det hele tatt en ny sesong? Det var ikke rent lite jeg lurte på før jeg begikk meg ut på dobbeltepisoden som sparket igang sommerens mest etterlengtede serie. Smått ambivalente forventninger, da hele konseptet og gjennomføringen av første sesong virket mer å passe til miniserie-format, fremfor å dra det ut over flere sesonger. Samtidig var det nok av løse tråder og mysterium å utforske. La oss ta en liten gjennomgang av hva vi ble servert!

30 dager er gått og Elliot vet fortsatt ikke hva som skjedde med Tyrell Wellick, en mann som både startet og avsluttet de to episodene. Ikke ble vi særlig klokere på hva de to gjorde forut for tastetrykkene som endret alt. Mens myndighetene jakter på Wellick har Elliot foreløpig holdt seg under radaren. Han har inntatt nye vaner i sin nye hverdag, en rigid fast rutine for å kvitte seg med Mr. Robot. Som alltid med (u)vaner, de har en tendens på å skrike etter å bli tatt inn i varmen igjen (eller i Elliots tilfelle, med gjentatte skudd i skallen). For folk flest handler kampen mot uvanene som regel om kosthold, arbeidsmetoder og lignende. For Elliot er det en kamp mot å gå tilbake til livet som bragte et helt samfunn i kne. Selv vi seere ønsker vel strengt talt at han skal vende tilbake til sitt programmerings-kåte jeg, for å se hva han kan stelle i stand?

Og nettopp det ser ut til å skje, da dobbeltepisoden avsluttes med at Elliot «våkner» til en telefonsamtale med nevnte Wellick.

Mr. Robot sesong 2-1

Nå som vi er klar over Elliots psykiske problemer, her befestet med et tilbakeblikk da han ble skubbet ut av vinduet i sin barndom, er det vanskelig som seer å ikke selv bli paranoid. Elliot sverger til rutinene sine og forteller oss at dette vil forhindre tilbakefall. Samtidig blir hver eneste samtale, ikke minst de to nye bekjentskapene, noe man med et blir skeptisk til. Hva er ekte? En ting er sikkert: Hva Elliot selv forteller kan vi aldri stole fullt og helt på.

Det er ikke lett å bli klok på. Litt enklere er det å følge det øvrige karaktergalleriet. Som med tilfellet Elliot, har alle en ny hverdag og nye vaner å forholde seg til. Elliots søster Darlene forsøker å få sine stålballe-tyver i fsociety til å ta «krigen» litt mer på alvor, Angela har latt seg forføre av E Corp-livet og gjør det hun kan for å bygge selvtillit mens Gideon har fått hele livet ødelagt av hacker-angrepet.

Det er også Gideon som er første fatale offer for sesongen. Skutt kaldblodig på en bar av en ukjent som bebreider han. Et drap som får en til å undre, da det både er beleilig for Mr. Robot (og Elliot), samt minner om Mr. Robots gjentagende skudd i pannen på Elliot. Tilfeldigheter? Eller er det mer bak dette drapet?

Med en god dose paranoia og en stadig tilsløring av hva som har skjedd beholder Mr. Robot spenningen og interessen. Forhåpentligvis blir det snart brutte vaner på både Elliot og øvrige, slik at maskene kan falle og dramaet og jakten virkelig ta til.

Ellers:

  • Serien er på sitt beste med de meta-lignende narrative grepene. «Hei igjen. Ja, jeg snakker til deg denne gangen») og Elliots kyniske og smått nihilistiske analyser av verden i sine samtaler med psykologen Krista.
  • Ray (Craig Robinson) og Leon (Joey Bada$$) er to gode tillegg til serien. Leons «Seinfeld-recap» er fantastiske og gir gode nostalgiske tilbakeblikk til da vi hadde de samme samtalene på 90-tallet (om du ikke har sett Seinfeld, eller komikerens nyere program Comedians In Cars Getting Coffee, da har du noe å sjekke ut).
  • E Corp fikk seg nok en smell, med flere millioner som gikk opp i røyk. Kontantenes verdi nå som databaser er slettet har nok gått kraftig opp. Hele sekvensen, med Phil Collins-låten «Take Me Home» var herlig og intens.
  • «It’s almost as if something’s come alive»-sitatet gir umiddelbare assosiasjoner til en rekke filmer og serier om kunstig intelligens.
  • Verden er ikke nødvendigvis blitt et bedre sted etter at databasen ble slettet, noe vi får se flere tilfeller av i episodene. Verst gikk det ut over Gideon.
Annonse