Annonse

Eastbound & Down-skaperne Danny McBride og Jody Hill er tilbake med ny HBO-serie.

Vice Principals forteller historien om en amerikansk high school og menneskene som nesten styrer den: Vise-rektorene. Disse er Neal Gamby (McBride) og Lee Russell (Walton Goggins), som sammen inngår en allianse når jobben som rektor på skolen blir åpen for et lite øyeblikk. Eneste problem er at begge er ute etter jobben som rektor. De ser begge rødt når de får opplyst at ingen av de to vil få jobben, fordi den har gått til en annen person. En ‘outsider’; Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory).

Det er ingen tvil om at serien passer best for fans av Eastbound & Down, men fans av andre HBO-serier som Silicon Valley og Veep burde også kunne finne noe de liker her. Det føltes som om McBride og Hill tar Vice Principals tilbake til den første sesongen av Eastbound & Down. McBride spiller igjen en noe narsissistisk person, men et hakk mer moderat denne gangen, med et nesten uendelig ego som fremmedgjør mennesker rundt seg. Gamby innfører også streng disiplin, men klarer ikke å stoppe å banne foran elevene (og utenfor skolen).

Det er noe tidsmessig passende å se en komiserie som handler om en maktkamp for en lederstilling – hvor ting burde gått mye mindre kaotisk enn det gjør. For med en stor maktkamp gående i USA akkurat nå, mellom de to presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump, ser vi likheter mellom presidentvalget og kampen om rektorstillingen i Vice Princiapls. Begge kandidatene for jobben lyver, og i alle fall en av dem, om ikke begge, har et ego i toppform.

Hvem som får jobben av Gamby og Russell til slutt, får vi nok ikke vite like tidlig som det amerikanske presidentvalget, i november. Men det virker som om McBride og Hill allerede har en klar idé hvordan serien vil ende, og når (om ting ikke endres), da Vice Principals er foreløpig ment å kun strekke seg over 18 episoder totalt og dekke et skoleår. Denne sesongen er på 9 episoder og tar sted om høsten, med den kommende andre og avsluttende sesongen vil dekke vårsemesteret i 2017.

Annonse

Det er Goggins som er det beste med serien. Skuespilleren har allerede hatt solide og mindre roller i komedie før, så det var bare tidsspørsmål før noen ville gi den Emmy-nominerte skuespilleren, kjent for Justified og The Shield, noe som dette. I Vice Principals spiller han Russell perfekt som en slu ål, som også har sine litt mer ville sider og et komplisert forhold til hans gamle svigermor. Goggins leverer veldig bra, på en måte som minner sterkt om det beste fra Jim Carrey, både på galskap og ansiktsuttrykk.

Sammen gjør Goggins og McBride opp en ganske bra duo. Serien er morsomst når disse to karakterene enten kommer med vulgære fornærmelser mot hverandre eller pønsker på og utfører ugjerninger, for å komme et skritt nærmere toppjobben.

Av birollene er det helt klart at Brown er en solid antagonist for Gamby og Russell. Karakteren er hovedsakelig snill og rettferdig, men viser også egoistiske og slemme sider, noe som gjør til tider det litt mer rettferdig at de to mennene bokstavelig talt terroriserer denne kvinnen fordi de mener de fortjener jobben mer, ikke en ny person fra utenfor skolen.

Andre karakterer som Gamby eks-kone (og moren hans), Gale (Busy Philipps) og hennes nye ektemann Ray (Shea Whigham) passer godt nok inn, uten å være brukt like mye som kantinearbeideren Dayshawn (Shaun McKinney). Det er også verdt å nevne at den gamle rektoren (Bill Murray) bare er med i to scener, og det gis god grunn til at vi trolig aldri får se karakteren igjen. Serien gir mer plass til Ms. Snodgrass (Georgia King), som er den nye engelsk-læreren, som Gamby er forelsket i (uten at hun føler det samme). Det er spesielt i scener med Snodgrass, Gale og Ray at vi ser hvordan Gamby’s største problem kanskje er ham selv, mer enn noen andre.

Fra episode 2 av begynner serien virkelig å slå seg løs. Både McBride og Goggins fungerer bra sammen, men utvilsomt trekker sistnevnte det lengste strået i hva som er den Emmy-nominerte skuespillerens største rolle innen komedie så langt.

Det skulle også gjerne vært sett at Russell også fikk hakket mer fokus, men det er ikke et så stort problem så lenge vi forsetter å se alliansen mellom Gamby og Russell.

Vice Principals har premiere 18. juli på HBO Nordic.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
2 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
The man in the suit
The man in the suit
4 år siden

Må få med meg denne, Walton Goggins er alltid knallbra.

The man in the suit
The man in the suit
4 år siden

Må få med meg denne, Walton Goggins er alltid knallbra.