O.J. Simpson-saken er sentrum av The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story. Det er en serie du bør få med deg, her er hvorfor.

Produsentene av American Horror Story står bak serien og har planer om en ny stor sak hver sesong. Første sesong handler om saken O.J. Simpson ble siktet for i 1994, etter at Simpsons eks-kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman ble funnet drept utenfor hennes hjem i Los Angeles. Saken var en stor og viktig kriminalsak på midten av 90-tallet og fikk massiv dekning over hele verden.

Vi gir deg grunner til å følge med på den norgesaktuelle serien.

Serien gir saken dybde som media ikke gjorde

The People vs OJ Simpson American Crime Story Paulson Brown
Sarah Paulson og Brown som Marcia Clark og Christopher Darden. Foto: FX Networks

Tanken om en serie om en så komplisert sak som O.J. Simpson-saken virket ikke lovende da det er produsent Ryan Murphy, serieskaper av serier som Nip/Tuck, Glee og American Horror Story, som stod bak. Men siden Scott Alexander og Larry Karaszewski har såpass kontroll over produksjonen sørger det for at vi serveres en kvalitetsserie. De fortjener rosen, selv om Murphy gjør en god jobb med regien på et par episoder av serien, spesielt i den siste episoden. Ser vi på bakgrunnen til Alexander og Karaszwski kan de skilte med manus for filmer som Man on The Moon, People Vs. Larry Flynt, Ed Wood og Big Eyes. Det er det ikke overraskende at serien fungerer heller. Bruken av Jeffrey Tobin-boka «The Run of His Life» som kildemateriale, med hva som trolig er noen egne tolkninger av visse hendelser, skaper overraskende bra TV.

Annonse

Det kunne vært bare nok et periodedrama som går igjennom følelsene sammen med et klinisk perspektiv på saken, men serien virket mer i live enn det. Det var en serie som var prototypisk Ryan Murphy i stil; hvor camp og nyansert karakterdrama levde side om side; fra helt tilfeldige scener med Kardashian barna og svulstige taler fra Johnnie Cochran til den urettferdige, ubestridte sexismen Marcia Clark opplevde og håpet Clark og Darden hadde hele veien opp mot slutten. Den ville ikke bare fortelle i prosedyreformat et «whodunnit»-drama om OJ gjorde det eller ikke, den var mer interessert i konsekvensene saken hadde for menneskene involvert.

Til tross for at serien skildrer USA på 90-tallet er det veldig relevant til #BlackLivesMatter-oppropene, samtalene rundt rase i serien er like viktige og uheldigvis alt for vanlige i dag også.

Detaljene blir en av seriens stryker

‘American-Crime-Story-The-People-v.-O.J.-Simpson’-104-100-Percent-2016-images
Courtney B.Vance som Johnnie Cochran. Foto: FX Networks

Det er overraskende hvor detaljert selve rettsprosedyren i serien er, her tar man for seg steg for steg hele saken til hver minste detalj på en måte som er veldig instruktiv om hvordan det amerikanske rettssystemet fungerer. Serien vil av den grunn passe spesielt for de som likte de mer dokumentariske true crime-seriene Making a Murderer og The Jinx.

Det er også en type serie, slik som britiske Criminal Justice, der serien ikke bare burde være interessant for folk som vil se en god dramaserie, men også for de som studerer, eller er interessert i juss.

Sarah Paulson, Courtney B. Vance og Sterling K. Brown

Du skulle kanskje tro at det sterkeste med en serie som har O.J. Simpson i tittelen ville ha Cuba Gooding Jr. som O.J. Simpson som er det store trekkplasteret, men det er nettopp advokatene på begge sidene i retten som ender opp med å bli det beste. Nei, heller ikke John Travolta som spiller Robert Shapiro, en av advokatene til Simpson, er seriens sterkeste kort. Travolta gjør litt for stort og merkelig skuespill for sitt eget beste, selv om det gjenspeiler til en grad også hvor uklar Shapiro var for saken – men det føles ofte så mye mer karikert enn sine fleste medspillere.

Ei heller går en av de beste rollene til David Schiwmmer, som O.J. sin bestevenn Robert Kardashian eller Nathan Lane som den sleipe advokaten F. Lee Bailey.

Nei, her burde alle Emmy-velgere, seere og alle andre merke seg tre navn: Sarah Paulson, Courtney B.Vance og Sterling K. Brown. Prestasjonene deres er alle spektakulære, og hvordan de klarer å gjøre tre mennesker som har vært svært karikert igjennom saken og tiden etter. Vi får her servert flere lag av disse dypt kompliserte menneskene.

Vance gjør hva som i en lang karriere er hans beste rolle som O.J. sin svært fengslende forsvarer Johnnie Cochran. Paulson og Brown som henholdsvis Marcia Clark og Christopher Darden, som representerer påtalemyndighetene i saken briljerer også. Det gjøres en overraskende god jobb med å sette opp forholdet til Clark og Darden, i en situasjon der de så og si to personer alene mot alle. Hvordan Clarke og Darden takler både rasisme, sexisme og oppmerksomheten i en atmosfære som dette store sirkuset av en rettsaken ble er med å gjøre serien og spesielt karakterene lette å engasjere seg i.

Vi vet hva som skjedde, men det gjør ikke serien mindre kraftfull

people-v-oj-simpson
Nathan Lane, Courtney B. Vance, John Travolta, Cuba Gooding Jr. og David Schiwmmer. Foto: FX Networks

Alle vet at O.J. Simpson aldri ble dømt for drapet på Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman, men her klarer man å gjøre slik at dette ikke blir et problem. For når serien leverer karakterer som Clarke, Darden og Cochran slik de gjør klarer man å gjøre TV-serien om mer enn bare O.J. Simpson.

Det legges klart fram hvor stort sirkus denne rettsaken var, det fantastiske er hvordan sakens kjerne blir fremstilt; de voldelige drapene av Nicole og Ronald. Hvordan rettens avgjørelse påvirket flere, inkludert drapsofrene sin familier, Clarke, og Robert Kardashian.

Alt i alt er The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story et glimrende innblikk i en av de største sakene i amerikansk retthistorie, men også kjempebra dramaserie på sitt beste. Det tar kanskje et par episoder før man virkelig ser hva serien har å by på, men helhetlig er serien en av årets sterkeste dramaserier.

The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story har premiere torsdag 9. juni på TV3 kl. 22:30.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here