Skam – får voksne også bli med på festen?

Del nyheten

Jeg er treig med å bli med i Skam-fanklubben, men så har også teamet bak bevisst prøvd å unngå meg og andre gamliser.

Først for noen uker siden satt jeg meg ned for å sjekke ut ungdomsserien på NRK nett. Hadde det ikke vært for forpliktelser som jobb og barn hadde jeg nok sett alle episodene i en engang. Noen dager senere var alle de tilgjengelige episodene fortært og jeg oppdaget til min fortvilelse at det var pause i over to uker. En 35-år gammel Skam-fan var i hvert fall skapt.

Jeg er nok ikke den eneste utenfor målgruppen som denne serien gikk hus forbi før det begynte å komme en del skriverier om den i forkant og etterkant av årets lansering av sesong 2. NRK har valgt å lansere Skam gjennom andre kanaler enn de tradisjonelle, for å nå nettopp hovedmålgruppen; ungdommene. Det er nemlig mulig å følge serien på sosiale medier og en egen nettside der du gjennom uken får smakebiter og klipp som etter hvert sys sammen til en ny episode hver fredag på nett eller sendt på NRK3. Dette er nok en smart måte å nå ungdommen på, da de lett kan nyte en kortere snutt i ny og ne på for eksempel mobilen eller nettbrettet. Ved å gjøre serien tilgjengelig på flere måter når de nok også langt flere, og det er bra, for Skam er virkelig verdt å se for både ungdom og de som en gang har vært ungdom. Jeg regner med det er først og fremst den siste gruppen jeg vil nå med denne artikkelen.

I sesong 1 møter vi Eva som, bortsett fra kjæresten Jonas og kameraten hans Isak, ikke har funnet noen venner som førsteklassing på videregående skole. Etter hvert blir hun med på en planlagt russebuss, til tross for at de bare går i 1. klasse, med fire andre jenter (Noora, Sana, Chris og Vilde) som også føler seg utenfor. I denne første sesongen følger vi venninnegjengen, men det er Eva vi følger nærmest. Hennes turbulente forhold til kjæresten, foreldre, ting fra fortiden og identitetssøken. Den frittalende Sana kaller de fem jentene for skolens største losere. For å få kred finner de ut at de må få innpass hos guttene i 3. klasse, noe som fører med seg en del tårer og drama.

Det er i det hele tatt mye drama i Skam, men også masse humor og spesielt selvironi. Det hele er satt litt på spissen, noe som skaper komikk. Chris som i noen komiske scener overdriver kjemien hun mener hun får bare ved å møte blikket til Isak, og spesielt Vilde som overanalyserer og dramatiserer det aller meste i sitt jag etter popularitet, er både sårt og komisk. Ungdommene virker likevel naturlige både i måten de opptrer på og gjennom måten kameraet fremstiller dem. Mye er filmet med kun ett kamera og oppleves nesten dokumentarisk og dermed autentisk. Mangelen på til stedeværende og ansvarlige voksne er noe som ikke blir videre utforsket, men bare ligger der og blir komisk understreket i noen veldig morsomme scener hos skolelegen. Når jeg tenker meg om er dette faktisk en av de morsomste seriene jeg har sett på lenge, både på grunn av gjenkjennelsen, men også fordi det kjennes så forfriskende og nytt.

Sesong 2 er nå i gang og NRK har lovet at det også blir en sesong 3. I sesong 2 følger vi Noora, og får komme litt nærmere inn på den standhaftige og politisk korrekte unge damen som har fanget interessen til både seerne og skolens mest populære, William, grunnet sin tendens til å gå mot strømmen. Hun prøver hardt å være tro mot sine idealer, men vi ser så godt at mennesket og ikke minst den hormonelle og usikre ungdommen bak ordene ikke alltid henger med, kanskje spesielt når det kommer til det motsatte kjønn.

Skam er en karakterdrevet serie og karakterene er også dens styrke. Som seer blir du utrolig knyttet til de fem jentene. De bukker under for press, er standhaftige, tar dumme valg, reiser seg igjen og faller neste dag. Serien ønsker å formidle et positivt budskap uten å være moraliserende. Den er derimot full av selvironi og viser at det ikke er nødvendig å ta alt så høytidelig og at alle andre også er sårbare og usikre. Ved å ikke fokusere på at alle andre er så mye mer perfekt enn deg, vil du få det bedre med deg selv. Samholdet mellom jenter og den urettferdige maktbalansen på skolen er også noe av det sentrale i serien.

Skam kom kanskje litt i skyggen av en annen god norsk serie, Unge Lovende, i fjor høst, men får nå som sagt stadig mer omtale i tradisjonelle medier. NRK har likevel valgt å skjerme skuespillerne fra å intervjues som seg selv, både på grunn av deres unge alder og for at serien skal bli mest mulig autentisk. Dette tror jeg er et lurt valg. Det er for øvrig mulig å følge karakterene på Instagram. NRK har nok også valgt å bruke andre kanaler enn vanlig i sin promotering, fordi ungdom mest sannsynlig ikke finner tips til TV-serier og annet gjennom tradisjonelle medier, og det har vært viktig at de skal få eierskap til serien. Skam fremstår dermed som nyskapende og frisk på flere måter og har skapt et stort engasjement hos målgruppen. Seriens nettside har hundrevis av kommentarer, karakterenes Instagram-kontoer følges av tusenvis og den fanskapte facebooksiden har i skrivende stund over 30 000 medlemmer.

Regissør og manusforfatter Julie Andem begynner å bli erfaren i å lage serier for yngre målgrupper etter å ha bidratt til lignende konsept som Sara, Mia og Jenter fra NRK Super. Hun sa nylig i et intervju at hun var livredd for at foreldregenerasjonen skulle omfavne Skam. Dette er ungdommens serie og ikke de voksnes. Gjennom å jobbe mot en veldig snever målgruppe, 16-18 år, har Skam likevel oppnådd å nå langt utover denne. Vi har jo alle vært 16 år gamle og kan kjenne oss så igjen, og ikke minst ønsker vi gjerne å få et innblikk i hva dagens ungdom er opptatt av. Jeg håper ikke at dette fører til at ungdom mister interessen, for de fortjener virkelig denne serien. Jeg skulle ønske at det fantes en serie som dette da jeg var 16 år. En serie som fremmer det uhøytidelige fremfor de pretensiøse amerikanske ungdomsseriene vi hadde (med noen unntak) der nesten 30-åringer ga seg ut for å være tenåringer. Skam er likevel for god til at de skal få ha den alene, men siden det er «vi» som har oppdaget «deres» serie kan vi forhåpentligvis dele litt på den.

Denne uken er en ulidelig lang pause for fansen over. Neste episode sendes på NRK3 på fredag kl 20.35, men første klipp ligger ute på skam.p3.no allerede i dag.

Annonse
X
X
X