Annonse

Historien gikk radig fremover på fire ulike fronter, med 20 episoder denne sesongen tar man seg tid til å vise hva som skjer i Paris, Kattegat, Hedenby og Wessex. Samt en liten fjelltur. La oss recappe (obs! spoilere fra episoden, samt litt historiske fakta kan spoile for de som ikke har lest i historiebøkene)! 

Vikings 4.02-1600x1600

Jeg har endelig funnet tid til å ta igjen denne episke vikingserien og med det utvider vi med nok en serie vi recapper (i skrivende stund er de to andre The Walking Dead og Black Sails). Tredje sesong var fornøyelig og det var bare til å kaste seg over seriestarten av fjerde sesong først som sist.

Hos vikingene svevde fortsatt Ragnar mellom liv og død, men etter en flyktig drøm hvor portene til etterlivet ble ubarmhjertig stengt foran han, våknet han til et kongerrike med mye å fikse. Hans sønn Bjørn hadde ikke akkurat foretatt de klokeste valgene i Ragnars NAV-fravær, både ved å pågripe Floke og å etterlate Rollo i Paris var det nok av stressfaktorer å ta tak i. Beklageligvis noe som gikk ut over konemor, som nok helst ser at Ragnar ender sine dager først som sist. Ikke nok med det, også far-sønn forholdet fikk seg en prøvelse. Irritasjonen fra faren provoserte frem en forsinket tenåringsrebelsk handling. I god Into The Wild-stil stakk Bjørn til fjells for å bevise noe overfor seg selv.

Vikings 4.02-1600x1600

Annonse

Ragnars livslange venn Floke var falt i unåde, han klarte ikke engang å rømme fra kongens tenåringsbarn. Ragnar slet med å avgjøre hans skjebne og ble tydelig berørt av av dødsfallet til Flokes datter. Vil han vise nåde? Her har Vikings en utfordring, for om de ikke finner en finurlig og troverdig måte å holde han i live er hans historie ved veis ende og vi må forberede oss på å si farvel til en av favorittene. Vi får se. Med drapet av Athelstan forrige sesong viste serieskaper Hirst at de ikke aktet å la noens historie fortsette for lenge, i så måte er det vanskelig å se hvilken rolle Floke skal ha nå.

Vikings 4.02-1600x1600

Over til det britiske øyeriket! Once Upon A Time kan ta seg en bolle, for her ble vi servert litt av et eventyr, bokstavelig talt. Æthelwulf måtte reise for å frigi en prinsesse i et tårn. Som alltid en særdeles god og spennende gjennomført actionsekvens hvor prinsessen ble reddet i siste liten. I en verden av nådeløse herskere er han blitt en det er enklere å sympatisere med. Det er god oppbygging av en mann som i følge historiebøkene vil bli en av de mest suksessrike kongene. Litt av romansen forsvinner med tanke på hvor batshit-crazy prinsessen i tårnet er, men det gjør det om ikke annet spennende å se hvor de tar historien.

Vikings 4.02-1600x1600

Hva så med våre pretensiøse frankere? Rollo var blitt isolert og fungerte som en fisk ute av vannet i sitt nye Paris-hjem. Sesongstartens største overraskelse var kanskje hvor nådeløs han var da han forrådte sine egne og lot de bli slaktet ned foran seg. Han fullførte avtalen fra forrige sesong og giftet seg, hans nye kone var ikke særlig glad for det. Men om de to makter å samarbeide kan de bli et mektig par.

Et annet mektig par som for alvor viste seg frem var i Hedeby hvor Lagertha viste til omgivelsene hvor nådeløs hun kan være ved å kastrere oppvigleren Einar. Stakkars. Kalfs vilje til å slakte ned ubevæpnede på den måten var skremmende nok noe som Lagertha nøt. De to kan bli litt av en utfordring.

Vikings 4.02-1600x1600

Hvor vil dette ende? Ragnar og Rollo befinner seg i en ganske lik situasjon. De er begge isolert og uten lojale og nære venner hos seg. Ragnars kone viste at hun drømte om å herske og undergravde sin egen mann foran barna ved å fortelle om at hennes egen far var en langt sterkere kriger. Uten Athelstan, sønnen Bjørn, broren Rollo og Floke var en skadet og syk Ragnar i en mer utsatt posisjon enn tidligere. Det samme går for Rollo, som kun har fremmede rundt seg. Imens dannes det bånd blant deres fiender, nye allianser er i emning. Vil de ha tid til en brødrekamp med alle truslene som venter?

Ellers:

  • Det er ikke helt enkelt å vite hvilke historiske hendelser serien tar for seg denne sesongen da den tidligere tar seg store friheter. Beleiringen av Paris fant sted i 845, samtidig døde Kong Egbert i 839, men er fortsatt i live i serien. Rollo på den andre siden ble ikke født før i 846 og hersket over Normandie fra 918, mens første sesongs angrep på Lindisfarne var i 793. Man sauser gjerne sammen et par århundrer med historie.
  • Som nevnt er denne sesongen fått episode-antallet fordoblet. Med 20 episoder blir det spennende å se om den klarer å holde trykket og tempoet fra tidligere sesonger ved like. Skal vi tro historiebøkene kan vi vel forvente oss både Roma og Spania denne sesongen, ved siden av at handlingen i Paris og Wessex utspiller seg.
  • Vil Ragnar dø denne sesongen? I følge legendene eksisterer det to fortellinger om hvordan han døde. Den ene er at skadene etter Paris-beleiringen og kolera drepte han (noe der ser ut til at han overlever), den andre at Kong Ælla fanger han og kaster han ned i et fangehull med slanger (slik han gjorde med en av sine soldater i sesong 1). Det skal litt til for å kvitte seg med seriens stjerne, men skal man finne plass til sønnenes episke historier må det til. Med mindre man finner en vri på det.

[poll id=»57″]

Foto: HBO Nordic

Annonse